Πρωτοβουλία ευρωβουλευτών για απόρριψη ενεργειακών έργων: Ανάμεσά τους και ο αγωγός ΤΑP




Ευρωβουλευτές οργανώνονται με στόχο την απόρριψη έργων υποδομής στον τομέα της ενέργειας, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν σε καθεστώς fast track και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση – και αυτό επειδή πολλά έργα σχετίζονται με την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, ενός ορυκτού καυσίμου, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του EUObserver.

Συγκεκριμένα ο EUObserver φιλοξενεί δήλωση του Antoine Simon, υπεύθυνος καμπάνιας από την οργάνωση Friends of the Earth (Europe group) πως «δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω στήριξη σε έργα που αφορούν ορυκτά καύσιμα», οργάνωση η οποία καλωσόρισε την πρωτοβουλία. Εάν η λίστα των προτεινόμενων για στήριξη έργων απορριφθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν θα πρέπει να προτείνει άλλα έργα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις σε καίρια ενεργειακά έργα υποδομής στην ΕΕ.

Η λίστα που τίθεται υπό αμφισβήτηση αφορά τα επονομαζόμενα έργα κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest), η οποία υιοθετήθηκε το 2013, τροποποιήθηκε το 2015 και σήμερα προτείνεται εκ νέου τροποποίησή της. Ένα πρότζεκτ που βρίσκεται εντός της λίστας αυτής και παραμένει μέχρι σήμερα είναι ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans-Adriatic Pipeline -TAP), με τον οποίο επιδιώκεται η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία μέσω Αλβανίας.

«Η συμπερίληψη στη λίστα σημαίνει ότι αναγνωρίζεται από την Κομισιόν και τα κράτη – μέλη ότι το έργο αυτό θα ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και ότι επίσης στηρίζει την διαφοροποίηση του εφοδιασμού», δήλωσε η Lisa Givert, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΤΑΡ στον EUObserver.

Στις 25 Ιανουαρίου, 13 Ευρωβουλευτές από διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες, έστειλαν ηλεκτρονική επιστολή προς τη Γραμματεία της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζοντας επισήμως την αντίρρησή τους στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος, αναφέρει ο ΕUObserver.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 30/01/2018 13:22

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: