Πρώτα επίλυση συνοριακών διαφορών και μετά ένταξη σε Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει ο Γιούνκερ




Την εκτίμηση του Προέδρου της Κομισιόν ότι η διένεξη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για ένα συνοριακό θέμα ενδέχεται να μπλοκάρει τη μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, προβάλλει ο ΕUObserver.

«Το αδιέξοδο μεταξύ των δύο Kρατών – Mελών επιδρά στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», προειδοποίησε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ πριν την κατ’ ιδίαν χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπρούτ Παχόρ, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται για διμερές πρόβλημα, αλλά για πρόβλημα «που επηρεάζει ολόκληρη την ΕΕ».

Σημειώνεται ότι η Κροατία αρνείται να εφαρμόσει περσινή απόφαση του Μόνιμου Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης επί των μήκους 670 χλμ. συνόρων της με τη Σλοβενία. Η αντιπαράθεση των δύο χωρών χρονολογείται από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2013 αποδεχόμενη τη διεθνή διαιτησία ως όρο ένταξης, υποστηρίζει ότι στην απόφαση υπήρξε μεροληψία από πλευράς Σλοβένου δικαστή.

Ο EUObserver αναφέρει ότι ο κ. Γιούνκερ ο οποίος το 2013 υπέγραψε με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, δήλωσε ότι «δεν θα συμφωνήσει ποτέ ξανά σε αναβολή της επίλυσης συνοριακών ζητημάτων υποψηφίων χωρών».

Αναφερόμενος στα κράτη των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και η Σερβία και το Μαυροβούνιο, που ήδη έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τόνισε ότι «πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους προτού γίνουν κράτη – μέλη», προσθέτοντας ότι «κανείς στην ΕΕ δε γνωρίζει για ποιο θέμα είναι η αντιπαράθεση και ότι οι ηγέτες σε άλλες χώρες έχουν πολύ μικρό ενδιαφέρον για το θέμα».

Ο Σλοβένος Πρόεδρος επεσήμανε από πλευράς του ότι εάν η Κομισιόν δώσει «δείγματα δισταγμού», θα δοθούν «ευρεία περιθώρια ελιγμών σε όσους στις δύο χώρες, αλλά και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θα επιθυμούσαν να αφυπνίσουν εθνικιστικά πάθη και να προκαλέσουν παραβάσεις του διεθνούς δικαίου».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 09/01/2018 14:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: