Πρoκαλεί πάλι η Άγκυρα για Θράκη: Επίθεση για ψευτομουφτήδες, ζητά αναγνώριση “τουρκικών ενώσεων”




Την Ελλάδα επικρίνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, κατηγορώντας την ότι διώκει τους ‘εκλελεγμένους’ μουφτήδες στη Δυτική Θράκη και καλώντας την Αθήνα να καταχωρήσει και τις ‘τουρκικές ενώσεις’ στη Δυτική Θράκη, όπως αποκαλεί τις ενώσεις της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η νέα ανακοίνωση έγινε με αφορμή τη νέα νομοθεσία που εξέδωσε η Ελληνική Βουλή για την προαιρετική εφαρμογή του Ισλαμικού Νόμου.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η Ελληνική Βουλή στις 9 Ιαννουαρίου έκανε αποδεκτή μια νομοθεσία που επιτρέπει την εφαρμογή του Αστικού Δικαίου σε ένα ζήτημα που προκαλούσε διαφωνίες μεταξύ των πλευρών, θέτοντας ως προαιρετική τη χρήση των αρμοδιοτήτων του ισλαμικού νόμου για την ‘Τουρκική’ Μειονότητα της Δυτικής Θράκης”.

“Οι αρχές της Ελλάδας, όπως έκαναν και σε άλλα ζητήματα που αφορούσαν τα καθήκοντα των εκλελεγμένων μουφτήδων, δεν διαβουλεύτηκαν με τους εκλελεγμένους μουφτήδες, ούτε και γι’ αυτήν τη νομοθετική εργασία”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει:

“Το εν λόγω νομοθέτημα ετοιμάστηκε όταν ένας ομογενής μας της Δυτικής Θράκης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει και τις άλλες αποφάσεις του ΕΔΑΔ χωρίς διακρίσεις και σε αυτό το πλαίσιο να καταχωρήσει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της μειονότητας χωρίς να βρίσκει δικαιολογία την ονομασία τους”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι παρακολουθεί “με θλίψη την τελευταία περίοδο την Ελλάδα η οποία δεν αναγνωρίζει τους εκλελεγμένους μουφτήδες της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης να ασκεί πιέσεις διά των ποινικών ερευνών στους εκλεγμένους μουφτήδες”.

“Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν, σε δίκες του ΕΔΑΔ η Ελλάδα καταδικάστηκε πέντε φορές με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας όσον αφορά την εκλογή των μουφτήδων. Γι’ αυτό το λόγο αναμένουμε η Ελλάδα να έχει πάρει το μάθημά της από το παρελθόν και να δώσει τέλος στις νομικές διώξεις που ασκεί εναντίον των εκλελεγμένων μουφτήδων”, καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 11/01/2018 12:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: