Πιστή στην παράδοση η ΑΕΚ ανακοίνωσε τον Χουλτ στο παρά πέντε




Ο Νίκλας Χουλτ αποτελεί τη μεταγραφή της «12ης ώρας» για την ΑΕΚ, κατά την περίοδο του Ιανουαρίου 2018. Πιστή στην παράδοση που έχει δημιουργήσει την τελευταία τριετία, η Ενωση ανακοίνωσε παίκτη στην «εκπνοή» του χρόνου.

Βέβαια, η περίπτωση του Σουηδού είναι ιδιάζουσα, δεν φανερώνει πανικό -οπως συνέβη κάποιες φορές τα προηγούμενα χρόνια- και η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πρώην ομάδα του, ο Παναθηναϊκός. Επιπλέον, ο 27χρονος αριστερός φούλμπακ είναι γνωστός καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έπαιζε στη Super League.

Ας δούμε αναλυτικά τις χρονιές στις οποίες η ΑΕΚ επεφύλασσε «χτύπημα της τελευταίας στιγμής» και κατά πόσο αυτό διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο:

–1999–
Ο πρώην τεχνικός διευθυντης της ΠΑΕ, Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς υπήρξε ένας από τους πολλούς ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν τη «δωδεκάτη ώρα» της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου και προσέφεραν από ελάχιστα, έως καθόλου. Μαζί του ήλθαν και δύο μεγάλα ταλέντα από την Αρσεναλ, οι Κρίστοφερ Ρε, Αλμπέρτο Μέντες. Αμφότεροι εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο, ο Ρε έπαιξε σε ομάδες του Ιράν και της Ινδονησίας και ο Μέντες στις μικρές κατηγορίες της Γερμανίας.

–2000–
Επική χρονιά, που θα μπορούσε να διδαχθεί στο πανεπιστήμιο ως η επιτομή του αποτυχημένου μεταγραφικού σχεδιασμού. Υπό τις αντιδράσεις του κόσμου, ο τότε πρόεδρος Κορνίλιους Σίρχαουζ έδωσε συνέντευξη Τύπου στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου απολογήθηκε για τα λάθη στις μεταγραφές! Λίγα 24ωρα νωρίτερα, στις 31/1/2000 η ΑΕΚ είχε ανακοινώσει τριπλό «χτύπημα» με την απόκτηση των Ιταλών Νταλ Μόρο, Μπελότι και του Αργεντινού Πάμπλο Καντέρο.

–2004–
Το πρόβλημα δεν ήταν οι παίκτες, αλλά ο προπονητής, αφού ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παραιτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου ανέλαβε ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου που έμεινε μόλις 4 μήνες. Φυσικά οι προπονητές δεν εντάσσονται στους χρονικούς περιορισμούς της μεταγραφικής περιόδου, όμως αναφέρθηκε λόγω χρονικής συγκυρίας.

–2007–
Ο Παντελής Καφές αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ομως, η απόκτησή του δεν ήταν θέμα μεταγραφικού σχεδιασμού. Στα 27 του χρόνια έμεινε ελεύθερος μετά από τρία «γεμάτα» χρόνια στον Ολυμπιακό στις 22 Ιανουαρίου και οι «κιτρινόμαυροι» έσπευσαν να αρπάξουν την ευκαιρία. Εξι ημέρες αργότερα (28/1/2007) ανακοινώθηκε η απόκτησή του.

–2008–
Επίσης μια πολύ καλή χρονιά, τηρουμένων των αναλογιών. Στις 29/1 ήλθε ο Μοχάμεντ Καλόν που πέρασε και δεν… ακούμπησε παρά τη μεγάλη εμπειρία του. Ομως, την 1η Φεβρουαρίου η ΑΕΚ απέκτησε ως δανεικό από τη Σετούμπαλ τον Εντίνιο. Ο Πορτογάλος ήταν εξαιρετικός, στο τέλος της σεζόν πληρώθηκε η ρήτρα και παρέμεινε στην Ενωση, η οποία το καλοκαίρι του 2009 τον μεταπώλησε στην Μάλαγα. Περίπτωση δουλεμένη από τον τότε τεχνικό της ομάδας, Λορένσο Σέρα Φερέρ.

–2011 ?-
Τελευταία ημέρα των μεταγραφών (31/1/2011) ανακοινώνονται «πακέτο» ο νεαρός Ισπανός, Νταβίντ Ματέος και ο Μαροκινός, Ναμπίλ Μπάχα. Επιλογές του Μανόλο Χιμένεθ που έπαιξαν εκείνη τη χρονιά. Μάλιστα ο Μπάχα έγραψε Ιστορία, αφού ήταν ανάμεσα στους σκόρερ του τελικού κυπέλλου (3-0) εναντίον του Ατρόμητου. Κανείς τους δεν έμεινε στην ομάδα την επόμενη σεζόν, ενώ από τότε η καριέρα τους πήρε την κάτω βόλτα. Ο Μπάχα αποσύρθηκε στα 35 του, ενώ ο Ματέος -μόλις 30 ετών- παίζει στην Γ΄ κατηγορία της Ισπανίας.

–2013–
Η ΑΕΚ κινδυνεύει με υποβιβασμό και ήταν φυσιολογικό τη σεζόν εκείνη να γίνουν κινήσεις που έμοιαζαν με… απονενοημένα διαβήματα. Στις 31/1/2013, ωστόσο, αποκτήθηκε ο Δημήτρης Ανάκογλου που προσέφερε τα μέγιστα στη Β΄ και τη Γ΄ εθνική και δεν μπορεί να πει κανείς ότι επρόκειτο για… τραγική επιλογή. Αυτό που σίγουρα δεν εξηγείται, είναι ότι την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε η απόκτηση του Δημήτρη Αναστασόπουλου (ποιος τον θυμάται άραγε;) από την Καβάλα! Αν και παραμένει νεότατος (27 ετών), σήμερα αγωνίζεται στα Σούρμενα!

–2015–
Ενώ το 2014 η Γ΄ εθνική είναι μία «αγγαρεία» κι έτσι δεν υπάρχει σχεδιασμός τον Ιανουάριο, το 2015 η ομάδα αρχίζει να προετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή. Ο Γιάκομπ Γιόχανσον ανακοινώνεται πριν ακόμα ξεκινήσει επισήμως η μεταγραφική περίοδος (28/12/2014), ενώ παράλληλα «τρέχει» η περίπτωση του Αντρέ Σιμόες. Κλείνει η συμφωνία για το καλοκαίρι και η ΑΕΚ συμπεριφέρεται σαν ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό κλαμπ. Ξαφνικά, όμως, αποφασίζεται ότι χρειάζεται ακόμα ένας επιθετικός καθώς ο Μπρέσεβιτς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Τα βιογραφικά απλώνονται στο τραπέζι, οι άνθρωποι της ΑΕΚ εξετάζουν λύσεις και καταλήγουν στο μεταγραφική «χτύπημα» της τελευταίας στιγμής: στις 2 Φεβρουαρίου 2015 ανακοινώνεται η απόκτηση του Μακόλεϊ Κρισάντους!

–2016–
Παράδοση αρχίζει να δημιουργεί η ΑΕΚ, καθώς σαν σήμερα πριν από 2 χρόνια αφικνούνται στην Αθήνα οι Μπρούνο Ζουκουλίνι, Τόμας Πέκχαρτ και η απόκτησή τους ανακοινώνεται την 1η Φεβρουαρίου 2016. Ο πρώτος στάθηκε πολύ άτυχος καθώς τραυματίστηκε σοβαρά στους χιαστούς και δεν πρόλαβε να προσφέρει. Ομως ο Πέκχαρτ βαφτίστηκε «τίμιος» αφού το νωθρό του ξεκίνημα καλύφθηκε από τη συνολική προσφορά του στην ομάδα με 48 συμμετοχές και 15 γκολ στους 18 μήνες παρουσίας του

–2017–
Η ΑΕΚ με τεχνικό διευθυντή τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς δουλεύει μεθοδικά το «μπαμ» με τον Αραούχο, το οποίο οριστικοποιείται σχεδόν μία εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Ομως για το τέλος κρατάει μια… δυσάρεστη έκπληξη, καθώς στις 31/1/2017 ανακοινώνεται η απόκτηση του Βινίσιους, ο οποίος ήδη αποτελεί παρελθόν.
Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου ήταν ανέκαθεν πιο δύσκολη από την αντίστοιχη του καλοκαιριού. Ομως, η σωστή λειτουργία ενός club, σε συνδυασμό με την αγαστή συνεργασία των υπευθύνων, έχει φέρει αρκετές φορές αποτελέσματα. Το «κλειδί», όπως φάνηκε με τον Γιόχανσον, είναι οι συμφωνίες να κλείνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κάτι που το 2018 έγινε τόσο στην περίπτωση του Μασούντ, όσο και του Μοράν.
Όσο περνούν οι εβδομάδες, οι πραγματικά καλοί παίκτες βρίσκουν «στέγη» και αυτοί που παραμένουν διαθέσιμοι (είναι φυσικό να) περιορίζονται σε πιο χαμηλό επίπεδο. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ΑΕΚ πέτυχε «διάνα» σε μεταγραφή Ιανουαρίου, αρκεί αυτή να είχε τελειώσει μέσα στο πρώτο 20ήμερο. Αυτό σημαίνει ότι «δουλεύεται» αρκετό καιρό. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Ζούλιο Σέζαρ και Βλάντο Ιβιτς (2005), Καπετάνος (2006), Γιόχανσον (2015), Βράνιες (2017).

Αλλά εκτός από αυτούς, το κορυφαίο παράδειγμα όλων, είναι ο ποδοσφαιριστής που συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου. Ο καλύτερος ξένος στην Ιστορία του «Δικέφαλου Αετού» και ένας από τους κορυφαίους που έπαιξαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στις 22/11/1989 (καθώς τότε οι χειμερινές μεταγραφές γίνονταν τον Δεκέμβριο), η ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Τονι Σαβέβσκι από τη Βαρντάρ Σκοπίων.

Γιώργος Μανταίος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: