«Πιστεύω ότι η Ν.Δ. θα πετύχει αυτοδυναμία», υποστηρίζει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης




 

Την πεποίθησή του ότι η ΝΔ θα καταφέρει να είναι αυτοδύναμη στις επερχόμενες εκλογές, εκφράζει, μέσα από τη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Σημείωσε επίσης ότι «επιδίωξη δεν θα πρέπει να είναι μόνο η αυτοδυναμία αλλά κυρίως μία διακυβέρνηση με ανοικτό ορίζοντα τετραετίας, για να μπορέσει να κάνει θετικά πράγματα για τον τόπο που θα φτάσουν στην κοινωνία».

Αναφερόμενς στην απαίτηση, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, των πολιτών για συναίνεση και συνεργασίες, ο κ. Κεφαλογιάννης υποστηρίζει ότι «οι πολιτικές συναίνεσης είναι θετικές πολιτικές αλλά απαιτούν κάποιες προϋποθέσεις, και η ΝΔ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου».

Μιλώντας για την γ’ αξιολόγηση ο Έλληνας ευρωβουλευτής εύχεται να κλίσει το συντομότερο δυνατό και αναφερόμενος στην προοπτική «καθαρής» εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 σημειώνει ότι «όλα όσα έχουν δεσμεύσει τη χώρα καθιστούν και το νέο αφήγημα θριάμβου του πρωθυπουργού “κενό γράμμα”».

Μιλώντας για τους Ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Κεφαλογιάννης δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μας παρέχουν στήριξη, βοήθεια και αλληλεγγύη στην Ελλάδα από το 2010, και ασφαλώς θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αν αυτό απαιτηθεί».

Για το μεταναστευτικό, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επισημαίνει ότι «δεν αποτελεί πλέον ελληνικό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό», και σημειώνει ότι «αποτελεί όνειδος για την Ευρώπη του Πολιτισμού να μην μπορεί να φιλοξενήσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες».

Τέλος ερωτηθείς για το θέμα της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος τής ΠΓΔΜ που «ξαναμπαίνει στο τραπέζι», υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των επιλογών της» και σημειώνει ότι η ΝΔ έχει δηλώσει από το 2008 και το βέτο στο Βουκουρέστι την ξεκάθαρη θέση της».

Αναφερόμενος δε «στο ζήτημα διαφοροποίησης του κυβερνητικού εταίρου», ο Μανώλης Κεφαλογιάννης δηλώνει: «Δεν μας προκαλεί εντύπωση. Μας έχει, άλλωστε, συνηθίσει σε “πυροτεχνήματα διαφοροποίησης” που πολλές φορές καταλήγουν σε “υπερψήφιση θρήνου”».

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, στην Ευτυχία Αδηλίνη και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτοερείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε Κεφαλογιάννη, εκτιμάτε ότι η γ’ αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Ιανουαρίου όπως διατείνεται η κυβέρνηση;

Απ. Εύχομαι να οδηγηθούμε στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Η δε κυβέρνηση Τσίπρα να μην επαναλάβει το παιχνίδι των σκόπιμων καθυστερήσεων που πραγματοποίησε στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις. Καθυστερήσεις που κόστισαν τα μέγιστα στην πραγματική οικονομία.

Ερ. Έχοντας εικόνα από τις Βρυξέλλες θα ήθελα να μου πείτε, πιστεύετε ότι η έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, θα είναι «καθαρή» ή θα πρόκειται για μία «υβριδική λύση» όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και ο κ. Στουρνάρας που μίλησε, προ ημερών για την ανάγκη προληπτικής γραμμής;

Απ. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Έχει υπογράψει και ψηφίσει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Περικοπή των συντάξεων από 01/01/2019 και μείωση του αφορολόγητου ορίου από 01/01/2020. Παράλληλα, έχει δεσμευτεί για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Και κάτι ακόμα που δεν μας αρέσει να επανερχόμαστε. Ο σημερινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της «ηρωικής» διαπραγμάτευσης του 2015 απεδέχθη κάτι που κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν είχε κάνει δεκτό. Την ύπαρξη για 99 χρόνια του Υπερταμείου. Όλα αυτά δεσμεύουν τη χώρα. Και ασφαλώς καθιστούν και το νέο αφήγημα θριάμβου του πρωθυπουργού της «ιστορικής αυταπάτης». «Κενό γράμμα».

Ερ. Πάρα ταύτα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι «αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι γυρίζουμε σελίδα και το κεφάλαιο εμπιστοσύνης στις σχέσεις ΕΕ-Ελλάδας το έχτισε ο ελληνικός λαός με τις ιστορικές του θυσίες». Αυτή η εικόνα για την Ελλάδα δεν είναι μια μεγάλη δικαίωση και ένας προάγγελος για ολοκλήρωση των μνημονίων το καλοκαίρι του 2018;

Απ. Ο κ. Σχοινάς δεν είναι ο πρώτος και ασφαλώς δεν θα είναι ο τελευταίος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει αναφερθεί, με συγκινητικά πράγματι λόγια, για τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία 8 χρόνια. Λόγια επαινετικά για τον ελληνικό λαό και παράλληλα κόλαφο για τη σημερινή κυβέρνηση και για τα σκληρά μέτρα υπερφορολόγησης που αποφάσισε και έλαβε μόνη της για να μπορέσει να περιορίσει τις γενναίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα έπρεπε να είχε προχωρήσει.

Ερ. Να σταθούμε λίγο στη συγκεκριμένη συνέντευξη και να σας ρωτήσω τι σημαίνει πρακτικά η τοποθέτηση του κ. Σχοινά ότι «μετά τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της, θα μπορεί να βασίζεται στην ενεργό στήριξη και αρωγή της Ευρώπη»;

Απ. Οφείλουμε πλέον όλοι μας να δούμε τα γεγονότα των τελευταίων ετών με ψύχραιμη ματιά. Χωρίς φανατισμούς και ιδεοληψίες. Χωρίς λαϊκισμούς και συνθηματικές προπαγάνδες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μάς παρέχουν στήριξη, βοήθεια και αλληλεγγύη στην Ελλάδα από το 2010. Όταν είχαμε αποκλειστεί από το δανεισμό των διεθνών αγορών και αντιμετωπίσαμε κατάφατσα το φάσμα της ασύντακτης χρεοκοπίας. Και ασφαλώς θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν, όπως ορίζουν και οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αν αυτό απαιτηθεί.

Ερ. Κύριε Κεφαλογιάννη, η έξοδος από τα μνημόνια θα συνοδευτεί, πιστεύετε, με τα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους που ισχυρίζεται η κυβέρνηση και σε ποια κατεύθυνση θα είναι τα μέτρα αυτά;

Απ. Πρώτον να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ίσως μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές απάτες της μεταπολίτευσης ήταν τα γνωστά συνθήματα της σημερινής κυβέρνησης για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του «επονείδιστου και επαχθούς χρέους». Τα δε μέτρα που πιθανόν να ληφθούν δεν έχουν καμία σχέση με μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, του κεφαλαίου δηλαδή. Το μόνο που συζητείται είναι η επιμήκυνση αποπληρωμής. Κάτι που θα ελαφρύνει την εξυπηρέτηση αποπληρωμής και έχει αποφασιστεί από το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Ερ. Το 2018 θα είναι εκλογικό έτος ή αντίθετα η κυβέρνηση θα εξαντλήσει της τετραετία; Ποιος είναι το επικρατέστερο σενάριο που ακούγεται και στις Βρυξέλλες;

Απ. Τα μόνα που έχει καταφέρει η κυβέρνηση να εξαντλήσει είναι την υπομονή, την αντοχή και την ανοχή της ελληνικής κοινωνίας. Και ασφαλώς, το όποιο πολιτικό κεφάλαιο είχε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα παλιά ψέματα του 2015 που μεταλλάχθηκαν σε αυταπάτες. Και λίγο πριν τα νέα ψέματα περί δίκαιης ανάπτυξης, καθαρής εξόδου κ.λπ. γίνουν οι αυταπάτες του 2018 θα δραπετεύσει μέσω των εκλογών για να μην καταρρεύσει εκλογικά και να παραμείνει πολιτικός παράγοντας στον τόπο. Το δυσάρεστο, όμως, είναι ότι θα οδηγήσει το 2018 την ελληνική κοινωνία στις εκλογές σε ένα ακραία διχαστικό κλίμα.

Ερ. Πιστεύετε ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές η ΝΔ θα καταφέρει να είναι αυτοδύναμη;

Απ. Βασική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει να είναι μόνο η αυτοδυναμία, την οποία πιστεύω ότι θα επιτύχει, αλλά κυρίως μία διακυβέρνηση με ανοικτό ορίζοντα τετραετίας. Με καθαρό διάδρομο μπροστά της. Για να μπορέσει να κάνει θετικά πράγματα για τον τόπο που θα φτάσουν στην κοινωνία. Που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στον πολίτη.

Ερ. Πάρα ταύτα και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων ψηφοφόρων επιζητούν τη συναίνεση και τις συνεργασίες. Πιστεύετε ότι η ΝΔ πρέπει να επιδιώξει να συνεννοηθεί, για την μετά μνημονίων εποχή, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ. Οι πολιτικές συναίνεσης και συνεργασίας είναι ασφαλώς θετικές πολιτικές. Αλλά απαιτούν κάποιες προϋποθέσεις. Οι επιλογές που έχουμε κάνει ως Παράταξη –Ελευθερία, Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ασφάλεια των πολιτών, κοινωνική δικαιοσύνη, ευημερία των πολιτών- έχουν διαχρονικά δικαιωθεί από την ιστορία παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο χωρίς εκπτώσεις είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Ερ. Ωστόσο, και όπως προέκυψε από την ομιλία της στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά θέτει ως όρο τη διενέργεια «εξεταστικής επιτροπής» για την οικονομία και την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Αυτή η απαίτηση θα είναι ένα «αγκάθι» για την επόμενη μέρα;

Απ. Κύριο μέλημα των δυνάμεων που θέλουν την πραγματική ανόρθωση της χώρας θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας και όχι η άγονη επιστροφή στο παρελθόν, για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Άλλωστε τα πραγματικά αίτια της κρίσης τα γνωρίζει πλέον όλος ο ελληνικός λαός. Και δεν απαιτείται καμία εξεταστική για να τα «ανακαλύψουμε». Τα αίτια αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης είναι βαθιά ριζωμένα στη χαμένη πολιτικά και οικονομικά δεκαετία του ’80. Όλα τα υπόλοιπα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Ερ. Να περάσουμε και στο Μεταναστευτικό, που ως πρόβλημα διχάζει όλη την Ευρώπη. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά και σε ποιο επίπεδο;

Απ. Το προσφυγικό πρόβλημα δεν αποτελεί πλέον ελληνικό ζήτημα αλλά ευρωπαϊκό. Παρ΄ όλες τις «γνωστές ενέργειες και δηλώσεις» της κυβέρνησης το 2015 που λειτούργησαν σαν προσκλητήριο εισδοχής μεταναστών στην Ελλάδα. Γιατί πραγματικά αποτελεί όνειδος για την Ευρώπη του Πολιτισμού, για την Ευρώπη του 500 εκατ. να μην μπορεί να φιλοξενήσει 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού δεν μπορεί να είναι a la carte. Δεν μπορεί να είναι εθελοντική. Και θεωρώ, επιεικώς, άστοχες τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Τουσκ. Δεν γίνεται το πιο μεγάλο βάρος του προβλήματος να το σηκώνουν δύο χώρες, η Ιταλία και η Ελλάδα. Επειδή τυχαίνει να είναι οι χώρες εισόδου. Όλα τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας θα πρέπει να συνεισφέρουν στην επίλυση του προβλήματος ισομερώς. Απαιτείται μία άμεση συμφωνία για την πανευρωπαϊκή κατανομή των προσφύγων και για τη νομοθεσία περί ευρωπαϊκού ασύλου.

Ερ. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθούμε στο θέμα της επίλυσης του ζητήματος με την ΠΓΔΜ, το οποίο μπαίνει ως φαίνεται σε μία βάση επίλυσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε θέμα «δεδηλωμένης» σε περίπτωση που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν στηρίξει την επιλογή της κυβέρνησης. Συνεπώς θα ήθελα να μου πείτε, πρώτον εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις και δεύτερον ποια είναι η θέση της ΝΔ γύρω από το συγκεκριμένο θέμα;

Απ. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Έχει ως κυβέρνηση την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των επιλογών της. Ως Νέα Δημοκρατία έχουμε δηλώσει από το 2008 και το βέτο στο Βουκουρέστι την ξεκάθαρη θέση μας. Και η όποια τοποθέτησή μας επί του αποτελέσματος της σημερινής διαπραγμάτευσης θα γίνει εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων. Αλλά δεν μπορώ να μην στηλιτεύσω κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για το θέμα που τις θεωρώ επιεικώς ανιστόρητες: «Είναι ευκαιρία να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας αν σταματήσουν (οι Σκοπιανοί) μία αχρείαστη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Μία άστοχη δήλωση που την εκμεταλλεύτηκε άμεσα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και μας έκανε τη χάρη να μας συμπεριλάβει στους απογόνους των Μακεδόνων. Ως προς το ζήτημα της διαφοροποίησης του κυβερνητικού εταίρου, ασφαλώς δεν μας προκαλεί εντύπωση. Μας έχει άλλωστε συνηθίσει σε «πυροτεχνήματα διαφοροποίησης» που πολλές φορές καταλήγουν σε «υπερψήφιση θρήνου». Ούτως ή άλλως, η σημερινή κυβέρνηση έχει οριστικά πλέον απολέσει τη «δεδηλωμένη» των Ελλήνων πολιτών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: