File Photo: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) υποδέχεται τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) (Α) στο Μέγαρο Μαξίμου. Αθήνα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, OΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ποιός ο λόγος να φοβάται η κυβέρνηση τον Ερντογάν; «Είμαστε (τελικά) παιδιά των επιλογών μας»

Γράφει ο ΣΙΜΟΣ ΡΕΚΤΗΣ

Στην πολιτική, το «είναι» αλλά και το «φαίνεσαι» έχει την ίδια αξία και σημασία. Θα ήθελα να είμαι καλοπροαίρετος και να δεχθώ τα όσα λέει η κυβέρνηση για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη στάση της απέναντι στους «οκτώ» Τούρκους στρατιωτικούς. Αλλά δυστυχώς τα δείγματα που έχω με οδηγούν σε αλλά μονοπάτια.

Φαίνεται ότι υπάρχει μια ιδιόρρυθμη σχέση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν που αδυνατώ να εξηγήσω με τη λογική.

  • Η πρώτη ένδειξη ήταν η πρεμούρα να τον προσκαλέσουμε σε μια περίοδο που ήταν στριμωγμένος και απομονωμένος διεθνώς, και να του προσφέρουμε ένα σωσίβιο που πολύ το επιθυμούσε.

Ποιο σκοπό εξυπηρετούσε μια τέτοια ενέργεια, μου  ήταν δύσκολο να το καταλάβω. Πόσο μάλιστα όταν η επίσκεψη του αυτή έδωσε το έναυσμα να ακολουθήσουν μέχρι σήμερα ένα μπαραζ δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ μας  απειλούν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα πάρουν μερικά νησιά του Αιγαίου. Θεωρω ότι η Ελλάδα απο αυτή την επίσκεψη όχι μόνο δεν κέρδισε αλλά, δυστυχώς. η κυβέρνηση βοήθησε να πέσει πολύ νερό στο μύλο των παράλογων τουρκικών απαιτήσεων.

  • Η δεύτερη ένδειξη ήρθε μετά την απόφαση της επιτροπής για την χορήγηση ασύλου σε έναν απο τους οκτώ Τούρκους φυγάδες. Μια απόφαση – χαστούκι στον Ερντογαν που γέμισε με ικανοποίηση το κοινό αίσθημα στην χώρα μας  και προκάλεσε οργή στην Τουρκία. Οι αντιδράσεις της και οι απειλές της  δείχνουν πόσο πόνεσε τον Ερντογαν αυτή η απόφαση. Και αντί η Κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στις απειλές της Τουρκίας η πρώτη της ενέργεια ήταν να «χαστουκίσει» την επιτροπή και να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης.

(Η απάντηση  στο τουρκικό υπουργείο ήρθε πολύ αργότερα αλλά νομίζω  ότι τόσο η δυναμικότητα όσο και το ύφος της παίρνει πολύ συζήτηση, γι’αυτό και δεν θα επεκταθώ.)

Προσπαθώντας να εξηγήσω τις ενέργειες αυτές  κατέληξα σε δυο συμπεράσματα:

  • Είτε η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Ερντογαν έχει δίκιο στο θέμα των «οκτώ» και ότι πρέπει να επιστρέψουν για να δικαστούν στην Τουρκία (κάπου εκεί με οδηγεί και η φράση “οι πραξικοπηματιες δεν έχουν θέση στην Ελλάδα”),
  • Είτε η κυβέρνηση φοβάται να εναντιωθεί στον Ερντογαν γιατί θεωρεί ότι είναι αδύναμη να τον αντιμετωπίσει.

Ένας συγγραφέας που έγραψε για έναν ιππότη που πολεμούσε ανεμόμυλους έχει πει ότι «είμαστε παιδιά των επιλογών μας».

Και οι επιλογές της κυβέρνησης μέχρι τώρα, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, δεν είναι και οι πιο επιτυχημένες. Έχω μάθει ότι  ένα λάθος που επαναλαμβάνεται περισσότερο απο μια φορά να το θεωρω απόφαση.

  • Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιες ΕΙΝΑΙ οι προθέσεις, οι σκέψεις και οι θέσεις της κυβέρνησης. Αλλά απο εδώ που στέκομαι πολύ φοβάμαι ότι ΦΑΙΝΕΤΑΙ σαν λακές του Ερντογαν.

1 Comment on "Ποιός ο λόγος να φοβάται η κυβέρνηση τον Ερντογάν; «Είμαστε (τελικά) παιδιά των επιλογών μας»"

  1. Neofytos Efstratiou | January 2, 2018 at 7:22 AM | Reply

    Ώρες – ώρες οι κυβερνήσεις μας θυμίζουν την συνταγή του Καραγκιόζη στην αντιμετώπιση του Βεληγκέκα.
    “Θα με δείρει – θα με δείρει – θα ιδρώσει – θα κρυώσει – θα αρρωστήσει – θα πεθάνει”.-

Leave a comment

Your email address will not be published.


*