Παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας η γεώτρηση στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζεται




Χωρίς κανένα πρόβλημα συνεχίζεται η γεώτρηση στο τεμάχιο «6» και το γεωτρύπανο «Saipem 12000» προχωρά με πρόοδο της τάξης των 70-80 μέτρων το 24ωρο προς τον στόχο «Καλυψώ», γράφει ο συνάδελφος Πέτρος Θεοχαρίδης στον Φιλελεύθερο της Κύπρου.

Παρά την τουρκική Navtex 0010/18 του σταθμού Αττάλειας, με την οποία «δεσμεύτηκε» παράνομα μέχρι το τέλος της εβδομάδας θαλάσσια ζώνη έκτασης 41.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ακάμα μέχρι το Κάβο Γκρέκο, η εξυπηρέτηση της γεώτρησης γίνεται χωρίς προβλήματα.

Χθες συνεχίστηκε ο εφοδιασμός του γεωτρύπανου με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τα επόμενα στάδια της γεώτρησης, ενώ πραγματοποιήθηκαν, από το πρωί μέχρι και μετά το μεσημέρι, διαδοχικές πτήσεις με προσωπικό και εφόδια και με τα δύο ελικόπτερα που εξυπηρετούν το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Στην περιοχή της γεώτρησης εξακολουθούν να πνέουν σχετικά δυνατοί άνεμοι, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει ούτε τη διαδικασία γεώτρησης, ούτε και την προσέγγιση των πλωτών σκαφών και την προσνήωση των ελικοπτέρων στο ελικοδρόμιο του γεωτρύπανου.

Στο μεταξύ, με νέα Navtex, η Τουρκία «δέσμευσε» περιοχή πολύ κοντά στις ακτές της Καρπάθου που φτάνει σε απόσταση μικρότερη των τριών χιλιομέτρων από τα ανατολικά παράλια του νησιού. Με την ίδια Navtex (0021/18) «δεσμεύεται» και δεύτερη περιοχή ανατολικά της Κρήτης, χωρίς ημερομηνία λήξης. Αναφέρεται σε έρευνες του «R/V Meteor», που είναι κρατικό γερμανικό ερευνητικό πλοίο, υπό το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας. Η Navtex εκδόθηκε για «επιστημονικές έρευνες σε ξένα χωρικά ύδατα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια η ειδοποίηση.

Προηγουμένως, το ερευνητικό σκάφος είχε αιτηθεί και από την Ελλάδα έγκριση για έρευνα, με την ελληνική κυβέρνηση να εκδίδει τις άδειες. Η Αθήνα, αμέσως μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex, ακύρωσε την άδεια που είχε προηγουμένως χορηγήσει στο γερμανικό ερευνητικό πλοίο Meteor, διαπιστώνοντας πως οι Γερμανοί είχαν ζητήσει άδεια και από τις τουρκικές Αρχές, για περιοχές που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, που σημειώνεται πως για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιεί τις έρευνες το εν λόγω σκάφος, ότι δεν έχει πλέον άδεια και πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Επίσης, σκάφος του Λιμενικού Σώματος προσέγγισε το Meteor, που έπλεε στην περιοχή της Λέσβου, ενημερώνοντας τον πλοίαρχο πως δεν έχει πλέον άδεια προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες του, ενώ το Λιμενικό Σώμα διερευνά την υπόθεση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: