Παρά τις απειλές του Τραμπ, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Πυρ και μανία: Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου του Τραμπ»




Οι απειλές του Τραμπ ήταν η καλύτερη διαφήμιση του βιβλίου «Πυρ και μανία: Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου του Τραμπ» που κυκλοφόρησε σήμερα. Παρά τις προσπάθειες των δικηγόρων του Αμερικανού προέδρου να σταματήσουν την κυκλοφορία του βιβλίου του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ, το βιβλίο τοποθετήθηκε στις βιτρίνες των αμερικανικών βιβλιοπωλείων και σύντομα αναμένεται να γίνει μπεστ σέλερ».

Μάλιστα το εξώδικο που έστειλε χθες ο δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου, Τσάρλς Χάρντερ, προς τον Στιβ Ρούμπιν, πρόεδρο του εκδοτικού οίκου Henry Holt και τον συγγραφέα, αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία, αλλά και ικανοποίηση, σε ανάρτησή του στο τουίτερ την Πέμπτη, αφού αποτελούσε την καλύτερη διαφήμιση του βιβλίου.

«Εδώ είμαστε. Μπορείτε να το αγοράσετε (και να το διαβάσετε) αύριο. Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ», ήταν η απάντηση του Μάικλ Γουλφ, στις απειλές των δικηγόρων του προέδρου Τραμπ.

Το βιβλίο επρόκειτο να κυκλοφορήσει την προσεχή Τρίτη.

Στο βιβλίο του ο Μάικλ Γουλφ προβαίνει σε σειρά ισχυρισμών σε βάρος του αμερικανού προέδρου, αλλά και μελών της οικογένειάς του, χρησιμοποιώντας ως πηγές τον αμφιλεγόμενο πρώην επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του αμερικανού προέδρου Στιβ Μπάνον – για πολλούς τον άνθρωπο που τον ανέδειξε στην προεδρία – αλλά και άλλες μη κατονομαζόμενες.

Ο Τραμπ παρουσιάζεται εντελώς ανέτοιμος να κυβερνήσει, εμφανίζεται συχνά εξαγριωμένος με στενούς του συνεργάτες απαιτώντας τυφλή αφοσίωση, απαγορεύει σε συμβούλους του να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου για να αποφύγει τις διαρροές και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις ισορροπίες μεταξύ της κυβέρνηση και των υπολοίπων πόλων της εξουσίας.

Μία από τις σοβαρότερες κατηγορίες – που πιθανόν να έχει ευρύτερες επιπτώσεις, αφού σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ στην έρευνά του για τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές – αφορά σχόλια που έχει κάνει ο Μπάνον εναντίον του γιου του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, χαρακτηρίζοντας «προδοσία» συνάντηση που είχε με δικηγόρο συνδεδεμένη με το Κρεμλίνο. Ενώ η κόρη του Τραμπ Ιβάνκα χαρακτηρίζεται «χαζή σαν τούβλο».

Το βιβλίο – σύμφωνα με τον συγγραφέα του – βασίζεται σε μήνες έρευνας και σε περισσότερες από 200 συνεντεύξεις, πολλές από τις οποίες είναι μαγνητοφωνημένες, όμως οι περισσότερες πηγές είναι ανώνυμες.

Η αξιοπιστία του Γουλφ στους δημοσιογραφικούς κύκλους δεν θεωρείται γενικά η καλύτερη και η γενικότερη εικόνα που επικρατεί είναι πως παρουσιάζει «τραβηγμένα» τα διάφορα γεγονότα.

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» Μάγκι Χάμπερμαν, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Λευκό Οίκο επί διακυβέρνησης Τραμπ, χαρακτήρισε το βιβλίο «πολύ ελαφρό από άποψης ελέγχου των στοιχείων και διασταύρωσης».

Αντίθετα, ο Μάικ Άλεν της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Axios ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και δημοσιογράφοι του είχαν ανάλογες συνομιλίες με τις πηγές που χρησιμοποίησε ο Γουλφ και ενώ κάποια συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάζονται μπερδεμένα, συνολικά η γενική εικόνα είναι σωστή. Ο κ. Άλεν στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ανέτοιμος να κυβερνήσει, σπάνια διάβαζε τις απόρρητες ενημερώσεις που ετοιμάζουν για τον πρόεδρο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ η συμπεριφορά του οδήγησε στενούς του συνεργάτες να συμφωνούν μαζί του έναντι οποιουδήποτε κόστους, αντί να του δίνουν ειλικρινείς συμβουλές.

Πάντως, με νέες του δηλώσεις, ο συγγραφέας Μάικλ Γουλφ απάντησε σε όσους αμφισβητούν την αξιοπιστία του και επέμεινε πως όσα γράφει είναι αληθή. Όσο για τις επικρίσεις του Λευκού Οίκου ότι «κατασκεύασε ψέματα για να πουλήσει βιβλία», ο Γουλφ απάντησε: « Η αξιοπιστία μου αμφισβητήθηκε από έναν άνθρωπο που έχει λιγότερη αξιοπιστία, πιθανόν από κάθε άνθρωπο που βάδισε ποτέ πάνω στη Γη».

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ


ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 05/01/2018 20:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: