Ο Ζουράρις έφερε πονοκέφαλο στο Μαξίμου: Ποιό είναι το ορόσημο για τον ανασχηματισμό;




Γράφει ο ΣΙΜΟΣ ΡΕΚΤΗΣ

Προβληματισμός φαίνεται ότι υπάρχει στα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου για το πως μπορούν να… εκμεταλλευθούν την υπόθεση του Κώστα Ζουράρι και να μεταστραφεί θετικά για την κυβέρνηση το κλιμα και οι επιπτώσεις απο την αποπομπή και όσα προηγήθηκαν απο τον ανεκδιήγητο υφυπουργό Παιδείας.

Έτσι θεωρείται πιθανόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αλλάξει τους σχεδιασμούς του, και να χρησιμοποιησει ως αφορμή την παραίτηση του Κώστα Ζουραρι ωστε να προχωρήσει  τώρα, αντι τους επόμενους μήνες, σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό που εκτιμούν ότι θα δώσει μια νέα ώθηση στην κυβέρνηση.

Όσοι τάσσονται υπέρ του ανασχηματισμού τώρα, εκτιμούν ότι αυτή είναι η πιο σωστή λύση και αναδεικνύουν τα εξής επιχειρήματα:

  • Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο φανερά κουρασμένο, πολιτικά, απο τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους θεσμούς  και υλοποιήθηκαν και με την κατάρτιση του πολυνομοσχεδίου.

Εχει κάνει όλη τη «βρώμικη» δουλειά που χρειαζόταν, και έχει δαπανήσει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο.

  • Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ξεκινήσει με νέα δυναμική αφού η προοπτική του ειναι το ιστορικό ορόσημο να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίων μετά απο δέκα χρόνια. Είναι ένας στόχος στον οποίο ποντάρει και επενδύει πολύ η κυβέρνηση για το πολιτικό της μελλον.
  • Ένας συνολικός ανασχηματισμός θα επισκιάσει τις εντυπώσεις απο την απομάκρυνση του Ζουράρι που στην αντίθετη περίπτωση θα μονοπωλήσει τα δελτία και τα πρωτοσέλιδα αν είναι το μοναδικό γεγονός.

Αντίθετα ένας ευρύτερος ανασχηματισμός θα οδηγήσει στα ψιλά την αντικατάσταση του υφυπουργού.

  • Δίνει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να σημάνει την εκκίνηση για τη νέα εποχή της Ελλάδας που θα αφήνει πίσω της προβλήματα χρόνων όπως τα μνημόνια και το Σκοπιανό.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν θεωρούν ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή ένας ανασχηματισμός είναι η καλυτερη επιλογή της κυβέρνησης και ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.
Πόσο μάλλον άφού, οπως λένε, ήταν στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να προχωρήσει ούτως ή άλλως σε ανασχηματισμό αμέσως μετά την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, μιας και είχε ηδη αποφασίσει να αλλάξει μερικά πρόσωπα στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Το μοναδικό πρόβλημα αυτή τη στιγμη είναι οτι δεν μπορεί να μετακινηθεί ο Νίκος Παππάς -οπως σχεδίαζε ο πρωθυπουργός-  πριν απο την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμου για τις τηλεοπτικές άδειες.  Ωστόσο ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του κυρίου Ζουραρι ίσως να φέρνει πιο κοντά τις εξελίξεις και είναι πολύ πιθανό ο κύριος Τσιπρας να αλλάξει την κυβέρνηση νωρίτερα. Είδομεν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: