Ο Μίκαελ Σκίμπε έθεσε τους στόχους της Εθνικής στο νεοσύστατο UEFA Nations League




Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Μίκαελ Σκίμπε, τόνισε σε δηλώσεις του μετά την κλήρωση των ομίλων για τη νέα διοργάνωση UEFA Nations League, ότι στόχος της εθνικής ομάδας είναι η άνοδος στην League B και φυσικά η διεκδίκηση της πρόκριση στο EURO 2020.

Αναλυτικά ο Γερμανός τεχνικός είπε:

«Κληρωθήκαμε σε ένα ανταγωνιστικό γκρουπ και θα έχουμε δύσκολο έργο. Συνολικά οι ομάδες του ομίλου μας είναι καλές αμυντικά και αυτό το γεγονός ίσως επιδράσει και δημιουργήσει κάποια επιπλέον ζητήματα. Ξέρουμε την Εσθονία από την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018, η οποία μας έβαλε δύσκολα στον αγωνιστικό χώρο. Η Φινλανδία είναι μια οργανωμένη ομάδα με καλή άμυνα και η Ουγγαρία είχε εξαιρετική εικόνα στην διάρκεια της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στόχος μας είναι ο προβιβασμός στην League B και φυσικά να κυνηγήσουμε από νωρίς την πρόκριση στο EURO 2020.Η νέα διοργάνωση της UEFA αποτελεί μια ευκαιρία για όλες τις ομάδες να βελτιωθούν στο σύνολό τους και ταυτόχρονα να βελτιώσουν τους παίκτες τους».

Η προϊστορία της Ελλάδας με Ουγγαρία, Φινλανδία, Εσθονία

Η κλήρωση του UEFA Nations League ξυπνά μνήμες από τη μεγαλύτερη νίκη της Εθνικής στην ιστορία της, με τη Φινλανδία, αλλά και τη μεγαλύτερη ήττα της, από την Ουγγαρία. Αμφότερες κληρώθηκαν στον όμιλο της Εθνικής, τον οποίο συμπληρώνει η Εσθονία.

Δύο αντιπάλους, με τους οποίους έχει πλούσια προϊστορία (Ουγγαρία, Φινλανδία), και την Εσθονία, με την οποία έχει αναμετρηθεί μόλις 4 φορές στο παρελθόν, θα αντιμετωπίσει η εθνική στον όμιλό της, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του UEFA Nations League. Στο δρόμο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα βρεθεί η ομάδα, επί της οποίας πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του (Φινλανδία, 8-1), εκείνη από την οποία γνώρισε τη μεγαλύτερη ήττα του (Ουγγαρία 1-11) και η Εσθονία των μόλις τεσσάρων αναμετρήσεων. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι, στον όμιλο της Εθνικής για τα προκριματικά του EURO 1980, αντίπαλοί της ήταν τόσο οι Φινλανδοί, όσο και οι Μαγυάροι.

Ουγγαρία
Ελλάδα και Ουγγαρία έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 20 φορές. Η Εθνική έχει νικήσει τις 9 από αυτές, οι Μαγυάροι 5, ενώ έξι παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Η πιο πρόσφατη συνάντησή τους ήταν αυτή των προκριματικών του EURO 2016 στις 11/10/2015 στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου η Εθνική είχε επικρατήσει 4-3. Η Ουγγαρία είναι η αντίπαλος, από την οποία η Εθνική γνώρισε τη μεγαλύτερη σε σκορ ήττα της ιστορίας της με 11-1, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας (25/03/1938, στάδιο ΜΤΚ, Βουδαπέστη). Η μεγαλύτερη ελληνική νίκη επί των Μαγυάρων σημειώθηκε στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 1980 της Ιταλίας και ήταν το 4-1 στο Καυτανζόγλειο, στις 28/10/1978). Πολύ σημαντική για την Ελλάδα ήταν και η εκτός έδρας νίκη της με 2-1 στις 21/11/2007 για τα προκριματικά του EURO 2008, νίκη που συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόκριση της Εθνικής στην τελική φάση της διοργάνωσης στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Η Ουγγαρία καταλαμβάνει την 54η θέση στην πιο πρόσφατη έκδοση της βαθμολογίας της FIFA. Στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018 τερμάτισε στην 3η θέση του 2ου ομίλου, πίσω από την Πορτογαλία και την Ελβετία και μπροστά από Νησιά Φερόε, Λετονία, Ανδόρα.

Φινλανδία
Θετικό το πρόσημο της Ελλάδας και στις αναμετρήσεις της με τη Φινλανδία. Από το 1966 και τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1968 χρονολογούνται οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων, που έχουν τεθεί αντιμέτωπες συνολικά 14 φορές και σε αυτές περιλαμβάνεται η ευρύτερη σε σκορ νίκη της Εθνικής Ομάδας, το εμφατικό 8-1, στις 11/10/1978 στο γήπεδο της Λεωφόρου, για τον έκτο προκριματικό όμιλο του EURO 1980 (τρία γκολ ο Μαύρος, από δύο γκολ οι Δεληκάρης, Νικολούδης και ένα ο Γαλάκος). Η Ελλάδα μετρά συνολικά 7 νίκες, οι Σκανδιναβοί 4, ενώ 3 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Η πιο «βαριά» ήττα της Εθνικής στους αγώνες της με τους Φινλανδούς είναι το 1-5 στις 05/09/2001 στο Ελσίνκι, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002.

Η Φινλανδία είναι 68η στη βαθμολογία της FIFA. Στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 συμμετείχε στους αγώνες του 9ου ομίλου και τερμάτισε 5η στο γκρουπ με αντιπάλους την Ισλανδία, την Κροατία, την Ουκρανία, την Τουρκία και το Κόσοβο.

Εσθονία
Δεν έχει γνωρίσει ήττα από την Εσθονία η Εθνική. Σε σύνολο 4 αναμετρήσεων η Εθνική έχει επικρατήσει στις δύο από αυτές, ενώ δύο παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Στην τελευταία αναμέτρηση (31/08/2017, Καραϊσκάκης) των δύο ομάδων, για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, η Ελλάδα δεν κατάφερε να φτάσει στη νίκη (0-0).

Η Εσθονία βρίσκεται στην 88η θέση της βαθμολογίας της FIFA και τερμάτισε 4η στον 8ο όμιλο πίσω από Βέλγιο, Ελλάδα, Βοσνία/Ερζεγοβίνη και μπροστά από Κύπρο και Γιβραλτάρ.

Χρήστος Μουρδουκούτας, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: