Ο κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν στη Σίνδο για τα 80ά γενέθλια της μητέρας του




«Μάνα είναι μόνο μια» ή όπως λένε οι πόντιοι, «Η μάνα εν κρύο νερόν και σο ποτήρ’ κε μπαίν», για αυτό το λόγο ο Ρώσος κοσμοναύτης ποντιακής καταγωγής, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες την πέμπτη αποστολή του στο διάστημα, ταξίδεψε από τη Μόσχα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με σκοπό να γιορτάσει μαζί με τη μητέρα του τα 80α γενέθλια της.

«Έγινα 80 ετών και ήρθε ο γιός μου από τη Ρωσία για να με δει και να γιορτάσουμε μαζί εδώ στη Σίνδο», είπε η μητέρα του, Ελένη- Μικρούλα, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο fm 104.9 fm και πρόσθεσε ότι κάθε φορά που φεύγει για αποστολή ο γιος της στο διάστημα, την κυριεύει ο φόβος και παρακαλεί τον Θεό να επιστρέψει γερός κοντά της, ωστόσο όπως λέει «ακόμα και από το διάστημα μου τηλεφωνεί συνεχώς, έχουμε συχνή επικοινωνία, τον ακούω πεντακάθαρα και αυτό με καθησυχάζει λίγο».

«Την ημέρα των γενεθλίων μου, καθίσαμε φάγαμε όλοι μαζί, γελάσαμε, μαζί με τον Θόδωρο, ήταν κοντά μου και όλα τα εγγόνια μου. Χάρηκα πάρα πολύ», είπε συγκινημένη η Ελένη Γραμματικοπούλου και ανέφερε ότι ο βετεράνος κοσμοναύτης έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 3 Ιανουαρίου και έχει επιστρέψει στη Μόσχα.

H 80χρονη μητέρα του Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, μίλησε για τα παιδικά χρόνια του έμπειρου κοσμοναύτη, «τι να σας πω ο γιός μου, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, από 5 ετών έλεγε ότι θέλει να γίνει αστροναύτης. Όλη του τη ζωή αυτό έλεγε και όταν σκοτώθηκε ο Γιούρι Γκαγκάριν, συνέχεια έλεγε ότι θα γίνει σαν τον Γκαγκάριν και τελικά τα κατάφερε και έγινε».

Υπενθυμίζεται ότι τον ομογενή κοσμοναύτη υποδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Γιουρτσιχίν-Γραμματικόπουλος, μάλιστα αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, είχε αναφέρει : «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάντοτε θεωρούσα και θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα μου. Από αυτήν την άποψη είμαι πολύ ευτυχισμένος και πλούσιος άνθρωπος. Έχω έτσι έναν τεράστιο αριθμό φίλων και συγγενών, οικείων, αγαπημένων σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας».

Ο βετεράνος Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, συμπλήρωσε 673 μέρες στο διάστημα και είναι έβδομος στην παγκόσμια κατάταξη των αστροναυτών όλων των εποχών. Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: