Ο κίνδυνος να κάνει …”σαρδάμ” ο Νίμιτς στο όνομα των Σκοπίων: Δεν θα φταίει το “GornaMakedonija”




Διαδοχικές επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Σκοπίων θα έχει ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς που βρίσκεται ήδη στο γειτονικό κράτος.

Ο κύριος Νίμιτς έχει ένα ξεκάθαρο περίγραμμα των ελληνικών θέσεων που θα περιλαμβάνονται και στο Σύμφωνο το οποίο θα καταθέσει η Ελλάδα. Ένα όνομα που θα επιθυμούσε η Ελληνική πλευρά, όπως προκύπτει απο πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι και το Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με μία λέξη και στη Σλαβική γλώσσα, αμετάφραστο. Δηλαδή «Republika GornaMakedonija».

Την πρόταση αυτή θα τη συζητήσει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Σε περίπτωση που οι Σκοπιανοί διαφωνήσουν και προτείνουν κάποιο άλλο όνομα είναι βέβαιο οτι οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν, όπως άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον κ. Νίμιτς.

Το ονοματολογικό όμως είναι μία απο τις πτυχές του προβλήματος αφού η Ελλάδα έχει θέσει ως απαράβατο όρο τις αλλαγές διατάξεων του Συντάγματος των Σκοπίων που δείχνουν αλυτρωτικές προθέσεις.

Βέβαια δεν αποκλείεται στο κείμενο που θα υιοθετηθεί από τις δύο πλευρές να προβλέπεται οι όποιες αλλαγές στο Σύνταγμα να γίνουν σε συγκεκριμένη προθεσμία και να αποδεσμευθούν χρονικά από τη συμφωνία για το όνομα, το  οποίο μπορεί να κατατεθεί προς ισχύ στους Διεθνείς Οργανισμούς.

To ερώτημα όμως που τίθεται είναι πόση διάρκεια θα έχει αυτό το χρονικό περιθώριο για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, και ποιο μοχλό πίεσης θα έχει η χώρα μας αν τα Σκόπια πετύχουν την αναγνώριση τους από τους διεθνείς Οργανισμούς, και τελικά υπάρξει εμπλοκή στην αλλαγή του Συντάγματος. Θεωρούν βέβαιο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα δυσκολευθεί να περάσει από τη Βουλή μια τέτοια συμφωνία.

Αυτόν τον σκόπελο καλείται αυτή τη φορά να ξεπεράσει ο κ. Νίμιτς κατι που δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή εύκολο εγχείρημα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: