Ο Αλέξανδρος Ζήνων τιμήθηκε από την Ελλάδα για τη συμβολή του στην εμβάθυνση των σχέσεων Αθηνών-Λευκωσίας




Η Ελληνική Δημοκρατία τίμησε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Ν. Ζήνων, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη διαχρονική, ουσιαστική του συμβολή στην προώθηση και εμβάθυνση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

Το Μεγαλόσταυρο απένειμε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία σήμερα, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας.

Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής αποτελεί μία εκ των κορυφαίων τιμητικών διακρίσεων του ελληνικού κράτους, αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας.

Στην προσφώνησή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελληνική Δημοκρατία, σήμερα, τιμά με μια εκ των κορυφαίων της διακρίσεων τον Πρέσβη Αλέξανδρο Ζήνων, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, για τη διαχρονική, ουσιαστική του συμβολή στην προώθηση και εμβάθυνση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών. «Συνεργασία που εκφράζει την ταύτιση των λαών μας, την καθοριστική δέσμευση τους στην εθνική υπόθεση της Κύπρου», είπε.

Σημείωσε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση εξελίχθηκε όλη η μέχρι τώρα ενεργή ζωή σας, κύριε Πρέσβυ, με την γενιά σας, το τραγικό καλοκαίρι του `74, βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή – τιμήσατε την πατρίδα σας πολεμώντας τότε, και ξεκινώντας έτσι την προσωπική σας πορεία στην υπηρεσία της Κύπρου, αλλά και του δικαίου. Η Κυπριακή Πολιτεία διέκρινε ευθύς εξ αρχής την ποιότητα και τις ικανότητες σας, και γι’ αυτό σταθερά εζήτησε τις υπηρεσίες σας σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ανταποκριθήκατε με αφοσίωση και υποδειγματική εκτέλεση του υπέρτερου καθήκοντος, που είναι η ταύτιση με την υπόθεση της αποκατάστασης της νομιμότητας στη νήσο».

Ανέφερε ότι καθ’ όλη τη θητεία του ο κ. Ζήνων, «συμβάλατε να δοθεί μια ιδιαίτερη ποιότητα στο περιεχόμενο της συνεργασίας της ελλαδικής με την κυπριακή διπλωματία. Κυρίως, όμως, εκφράσατε έμπρακτα την ψυχική συστράτευση των δυο διπλωματικών υπηρεσιών, που είναι απαραίτητη τόσο για το κυπριακό ζήτημα, όσο και για τους ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να αποδώσει στον κ. Ζήνων, υψηλή τιμή και για να «εκφράσει την βεβαιότητα ότι η προσφορά σας για την Κύπρο και την Ελλάδα θα συνεχιστεί, ο κοινός αγώνας μας δεν έχει τελειώσει, είμαστε όλοι, από οποιαδήποτε θέση και οποτεδήποτε στην ζωή μας, στοιχισμένοι στη μεγάλη προσπάθεια».

Στην αντιφώνησή του, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ κ. Ζήνων εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος, αποδεχόμενος εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών, τον τίμησε σήμερα με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

«Και έχει για εμένα ιδιαίτερη αξία, κ. Πρόεδρε, το γεγονός ότι εσείς, προσωπικά, προβαίνετε στην απονομή αυτή και μάλιστα λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση της υπηρεσίας μου στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες».

Ο κ. Ζήνων είπε ότι θεωρεί την τιμή αυτή «επιστέγασμα μιας μακράς πορείας στην υπηρεσία και την προαγωγή των κοινών εθνικών μας στόχων και επιδιώξεων». Συμπορευθήκαμε, κ. Πρόεδρε, με τους Ελλαδίτες συναδέλφους, στα αμέσως μετά από την τουρκική εισβολή χρόνια, για να προασπίσουμε αυτό το Κράτος από ποικιλόμορφες επιβουλές, όντες οι θεματοφύλακες της διεθνούς του νομιμότητας, για να αποτρέψουμε την αναγνώριση της παράνομης οντότητας στην κατεχόμενη Κύπρο και για να εντάξουμε τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αναφερθώ σε μερικά μόνο παραδείγματα».

Η τιμή αυτή, σημείωσε, «όσο και αν εμπεριέχει το προσωπικό στοιχείο, δεν παύει να αποτελεί ταυτόχρονα και αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας και της συνδρομής των πολιτικών προϊσταμένων και των συναδέλφων μου στη διαχρονική στενή, ειλικρινή, αγαστή και αδελφική συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, Ελλάδος και Κύπρου».

Ανέφερε ότι οι «ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συντονισμό και με τη δική σας ενεργό συμπαράσταση, για αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, της κυριαρχίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί μας και την απαλλαγή μας από την τουρκική κατοχή, προσέκρουσαν, όπως πάντοτε, στον τουρκικό μαξιμαλισμό και την τουρκική αδιαλλαξία» και πρόσθεσε ότι είναι χρέος όλων, κυρίως προς τις μέλλουσες γενεές, «να συνεχίσουμε αταλάντευτοι την κοινή μας πορεία προς τον στόχο αυτό».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/01/2018 13:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: