Νέα αύξηση των επιτοκίων σκέφτονται στις ΗΠΑ μετά την αύξηση των τιμών καταναλωτή




Τη μεγαλύτερη αύξηση στους τελευταίους 11 μήνες σημείωσαν το Δεκέμβριο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ λόγω της ισχυρής αύξησης στο κόστος ενοικίασης καταλύματος και υγειονομικής περίθαλψης, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η αύξηση του πληθωρισμού το τρέχον έτος θα επιταχυνθεί.

Την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης κατέδειξαν επίσης άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν σταθερή αύξηση τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία αυτά πιθανό να οδηγήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η Fed ενίσχυσε τις προοπτικές για μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, ιδίως μετά την έγκριση από το Κογκρέσο του πακέτου φορολογικών περικοπών ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο υπογράφηκε σε νόμο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπει να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων αυτό το έτος. Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε τρεις φορές εντός του 2017.

Το Τμήμα Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα καθώς αυξήθηκαν οι τιμές για καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά και η ασφάλιση αυτοκινήτων.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση στον λεγόμενο βασικό ΔΤΚ από τον Ιανουαρίου του 2017 και ακολουθεί την αύξηση 0,1% που καταγράφηκε το Νοέμβριο.

Ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 1,8% κατά τη διάρκεια του 12μηνου που έληξε τον Δεκέμβριο, μετά την αύξηση κατά 1,7% το Νοέμβριο.

ΚΥΠΕ – Reuters
ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ 13/01/2018 15:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: