Μείωση ευρωβουλευτών σε 705 και ψηφοδέλτιο επικρατείας προτείνει επιτροπή του ΕΚ




Tη Μείωση των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από 751 σε 705 μετά το Brexit προτείνει σήμερα, Επιτροπή του ΕΚ, ανοίγοντας τη διαβούλευση για την εισαγωγή και “ευρωβουλευτών επικρατείας” που θα προκύψουν από “διεθνικές λίστες”.

Αναλυτικά, στην σχετική πρόταση, η οποία ωστόσο πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια, αλλά και από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, προβλέπεται ότι από τις 73 σημερινές θέσεις ευρωβουλευτών που κατέχει το ΗΒ, οι 46 θα καταργηθούν προσωρινά, μέχρι να εισέλθει στην ΕΕ κάποιο νέο Κράτος Μέλος στο μέλλον. Οι υπόλοιπες 27 έδρες θα αναδιανεμηθούν σε 14 Κράτη Μέλη της ΕΕ

Συγκεκριμένα, η Γαλλία και η Ισπανία θα πάρουν απο 5 έδρες (φτάνοντας τις 79 και 59 αντίστοιχα), η Ιταλία και η Ολλανδία από 3 (φτάνοντας τις 76 και 29), η Ιρλανία 2 έδρες (φτάνοτας τις 13) ενώ Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Σλοβακία, Φιλανδία, Κροατία και Λεττονία θα λάβουν από μια έδρα. Η έδρες της Κύπρου παραμένουν 6 και της Ελλάδας 21.

Οι ευρωβουλευτές της την Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων προκρίνουν μάλιστα τη δημιουργία “λίστας επικρατείας σε επίπεδο ΕΕ”, λένε οι βουλευτές του Συνταγματικού Συμβουλίου και συμφωνούν ότι ο αριθμός των βουλευτών του ΕΚ που θα εκλέγονται στην “κοινή” εκλογική περιφέρεια σε επίπεδο ΕΕ στο μέλλον θα πρέπει να ταιριάζει με τον αριθμό των χωρών της ΕΕ, μόλις το επιτρέψει η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής εκλογικής νομοθεσίας της ΕΕ.

“Η εισαγωγή μιας τέτοιας διακρατικής εκλογικής περιφέρειας θα ενίσχυε την αίσθηση της ιθαγένειας της ΕΕ και τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα των εκλογών για το Κοινοβούλιο”, λένε οι ευρωβουλευτές. Ωστόσο, η ολοκλήρωση του εκλογικού νόμου απαιτεί την ομόφωνη απόφαση των υπουργών στο Συμβούλιο της ΕΕ και η επικύρωση από όλα τα κράτη μέλη.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι αυτή η κατανομή θα εφαρμοστεί μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο πράγματι εγκαταλείψει την ΕΕ. Διαφορετικά, οι ισχύουσες ρυθμίσεις θα παραμείνουν. Η πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εγκρίθηκε την Τρίτη με 21 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 0 αποχές.

Η συνεισηγήτρια Danuta Hübner (EPP, PL) δήλωσε ότι “Μία από τις κύριες προκλήσεις αυτής της έκθεσης ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης της κληρονομιάς του Brexit. Έχουμε την αίσθηση ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στο γεγονός ότι ένα μεγάλο κράτος μέλος εγκαταλείπει, οπότε κατανοήσαμε τη σημασία ενός μικρότερου ΕΚ, το οποίο είναι σε θέση να συνεχίσει να εργάζεται προς όφελος των πολιτών της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου θα αναζωογονήσει τη συμμετοχή του πολίτη στην ευρωπαϊκή δημοκρατική διαδικασία”.

Ο συνεισηγητής Pedro Silva Pereira (S & D, PT) δήλωσε: “Αυτή είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η πρόταση αυτή είναι καλή: εξασφαλίζει μια δίκαιη εκπροσώπηση των πολιτών, προτείνει μια λογική και βιώσιμη πολιτική λύση “.

Μόλις εγκριθεί αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία από την ολομέλεια, θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ) για ομόφωνη απόφαση και, στη συνέχεια, θα επιστραφεί στο Κοινοβούλιο για τελική ψήφο. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τη σύνοδο του Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 750, συν τον Πρόεδρο. Προβλέπεται επίσης ότι η εκπροσώπηση πρέπει να είναι «φθίνουσα αναλογική», με ελάχιστο όριο 6 μελών ανά κράτος μέλος και ότι κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να διαθέτει περισσότερες από 96 έδρες.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 23/01/2018 15:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: