Μαθητές από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζωγράφειο Λύκειο και το σχολείο της Ίμβρου στη Θεσσαλονίκη




Ποιο είναι το θέμα της Ιλιάδας;» ήταν η ερώτηση που απηύθυνε η φιλόλογος Μαρία Χαραλαμπίδου στα παιδιά που παρακολούθησαν χθες το μάθημα στο 4ο Γυμνάσιο Νεάπολης.

“Η μήνις του Αχιλλέα” ήταν η απάντηση του Σωτήρη, μαθητή της Μεγάλης του Γένους Σχολής, ο οποίος μαζί με συμμαθητές του, αλλά και μαθητές και μαθήτριες από το Ζωγράφειο Λύκειο και το ελληνικό σχολείο της Ίμβρου, συμμετείχε στο μάθημα.

«Ο Αχιλλέας θύμωσε με τον Αγαμέμνονα που του πήρε το λάφυρό του» συνέχισε ο Σωτήρης. Η κουβέντα συνεχίστηκε με περισσότερες λεπτομέρειες από τη Ραψωδία ζ’  και όλα τα παιδιά πλέον, από τη Νεάπολη, την Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο, άρχισαν να δίνουν με τη σειρά πληροφορίες για την πολιορκία της Τροίας, τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούσαν στο έπος, τον χρόνο που συνέβαιναν όλα αυτά και τα επιχειρήματα των ηρώων στην εξέλιξη της ιστορίας.
«Τα αγαπημένα μου μαθήματα είναι τα ελληνικά και η ιστορία, γιατί για μένα όλα αυτά είναι πολύ οικεία» δήλωνε λίγες ώρες αργότερα στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Δαμιανός, μαθητής της τρίτης Λυκείου στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Από την πλευρά της, η κ. Χαραλαμπίδου χαρακτήριζε εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλα τα παιδιά ανταποκρίνονταν στις ερωτήσεις, συνεργάζονταν πολύ αρμονικά και έδειχναν την αγάπη τους για την ελληνική γλώσσα, παρά το γεγονός ότι ειδικά τα παιδιά της Μεγάλης του Γένους Σχολής, στην Κωνσταντινούπολη, ζουν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες από τη Μεγάλη του Γένους Σχολής, το Ζωγράφειο Λύκειο και το ελληνικό σχολείο της Ίμβρου, βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της φιλοξενίας τους από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Τη Δευτέρα συμμετείχαν στο 6ο Φεστιβάλ Νεότητας της Μητρόπολης μαζί με άλλα χορευτικά και χορωδιακά σύνολα, ενώ ξεναγήθηκαν στον Λευκό Πύργο και γύρισαν την πόλη με το λεωφορείο της πολιτιστικής διαδρομής. Την Τρίτη επισκέφθηκαν το 4ο Γυμνάσιο Νεάπολης, χθες βρέθηκαν στο Πλανητάριο της Θεσσαλονίκης και το απόγευμα παρακολούθησαν επίδειξη ρομποτικής που διοργάνωσε η Μητρόπολη στον Ναό Τριών Ιεραρχών στον Εύοσμο.

Aπό τις κατασκηνώσεις στα Πριγκηπονήσια στις επισκέψεις παιδιών

«Όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, όταν η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ανέλαβε με τα στελέχη της τις κατασκηνώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Πριγκηπονήσια και συγκεκριμένα στη νήσο Πρώτη» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο μητροπολίτης Βαρνάβας. Ο ίδιος λέει ότι από τότε τα στελέχη της Μητρόπολης διακονούν τις κατασκηνώσεις, ενώ και τα παιδιά από την Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο φιλοξενήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στο Ποσείδι της Χαλκιδικής. «Έτσι δημιουργήθηκε μια σχέση ανάμεσα στα παιδιά της εσπερίας της δυτικής Θεσσαλονίκης και τα παιδιά των ομογενειακών σχολείων της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου» τονίζει ο μητροπολίτης και σημειώνει ότι η Μητρόπολη υποδέχτηκε αυτές τις μέρες τα παιδιά από τα τρία σχολεία, καθώς αυτή την περίοδο έχουν διακοπές.

«Υπάρχει μια γνωριμία πέντε χρόνων με τα παιδιά» λέει, από την πλευρά της, η κ. Χαραλαμπίδου, ενώ μεταφέροντας την εμπειρία της από τις κατασκηνώσεις του Πατριαρχείου στα Πριγκηπονήσια επισημαίνει: «εκεί με τα παιδιά δουλεύουμε τη γλώσσα μέσα από το παιχνίδι, ώστε να είναι ευχάριστη η διαδικασία και να έχει αποτελέσματα».

«Είναι φυσιολογικό τα παιδιά από την ομογένεια να επισκέπτονται τους φίλους και τους αδελφούς τους σε άλλα τα μέρη του κόσμου και μάλιστα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη» σχολιάζει, από την πλευρά του Πατριαρχείου, ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, πατήρ Γρηγόριος.
«Συμμετείχα πολλές φορές στα ταξίδια που διοργανώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Δαμιανός, μαθητής της τρίτης λυκείου στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Μιλώντας για το σχολείο του, την πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, κάνει λόγο για ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα και αναφέρει ότι η εκπαίδευση στην Κωνσταντινούπολη δεν στερείται κάτι από αυτά που έχουν τα παιδιά στην Ελλάδα, γιατί είναι μια παιδεία που βασίζεται στις αρχές και τα ιδανικά κάθε σωστά δομημένης και συγκροτημένης παιδείας. Στην ερώτηση τι επάγγελμα θέλει να ακολουθήσει, απαντά: «Γυμναστής και μετά Θεολόγος». Τονίζει ότι του αρέσει να επισκέπτεται διαφορετικά μέρη για να γνωρίζει πώς ζουν οι άνθρωποι σε άλλες περιοχές.

Τα παιδιά του ελληνικού σχολείου της Ίμβρου

«Μου αρέσει που στην Ίμβρο υπάρχουν πολλά παιδάκια και ξέρουμε καλά τη γλώσσα οπότε μπορούμε να συνεννοηθούμε και να μιλήσουμε” λέει από την πλευρά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μιχαέλα, μαθήτρια της πέμπτης δημοτικού. Η αδελφή της Μαρκέλλα, μαθήτρια του Γυμνασίου, δηλώνει ότι το αγαπημένο της μάθημα είναι τα ελληνικά και σημειώνει ότι η οικογένειά της αποφάσισε πριν τρία χρόνια να εγκατασταθεί στην Ίμβρο και σήμερα πια οι γονείς της είναι πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι για την απόφασή τους αυτή.
Δύο χρόνια στην Ίμβρο έχει η Κωνσταντίνα, μαθήτρια της πρώτης Γυμνασίου, που αναφέρει ότι νωρίτερα έμενε στη Θεσσαλονίκη. «Οι γονείς του μπαμπά μου γεννήθηκαν στην Ίμβρο και μας άρεσε το νησί. Έτσι πήγαμε εκεί. Η ζωή είναι πολύ ωραία» σημειώνει και δηλώνει ότι το αγαπημένο της μάθημα είναι τα μαθηματικά. Λιγότερο χρόνο στο νησί έχει η Ελένη, μαθήτρια της τετάρτης δημοτικού, καθώς βρίσκεται στο νησί με την οικογένειά της εδώ και τρεις μήνες. Νωρίτερα έμενε στο Μεσημέρι Θεσσαλονίκης και αυτή τη στιγμή έχει εννιά συμμαθητές και συμμαθήτριες στην Ίμβρο.

«Τα παιδιά από την Ίμβρο κατέχουν την ελληνική γλώσσα πολύ καλά, διότι είναι παιδιά από την Ελλάδα που η οικονομική κρίση ή το χτίσιμο των σχολείων στην Ίμβρο βοήθησε στο να ξαναγυρίσουν εκεί από όπου κατάγονταν οι γονείς ή παππούδες και οι γιαγιάδες τους» σχολιάζει η κ. Χαραλαμπίδου. Χαρακτηρίζει άλλωστε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι γονείς των παιδιών αυτών επέδειξαν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Μητρόπολη, που τους επέτρεψαν να κάνουν το ταξίδι μέχρι τη Θεσσαλονίκη μόνο με έναν συνοδό από το Πατριαρχείο.
Μεταφέροντας τις εντυπώσεις των παιδιών, σημειώνει ότι περνούν ωραία στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελαν να έρχονται πιο συχνά ενώ επικαλείται και την ευχή της Μαρκέλλας, μαθήτριας του Γυμνασίου της Ίμβρου, να επισκεφθεί την Ίμβρο αντιπροσωπεία της Μητρόπολης.

Η ρομποτική, μάθημα που διδάσκεται στα κατηχητικά της Μητρόπολης

Στη ρομποτική και τη διδασκαλία της ως μάθημα στα κατηχητικά της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως αναφέρεται, εξάλλου, ο μητροπολίτης Βαρνάβας. «Το 2012 αποφασίσαμε να εισάγουμε το μάθημα της ρομποτικής στις κατασκηνώσεις και τα κατηχητικά» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και προσθέτει: «τότε, λόγω της κρίσης, η Lego δυσκολευόταν να έρθει στην Ελλάδα. Η Μητρόπολή μας επέμενε για τα παιδιά της δυτικής Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι στατιστικά ο νεότερος πληθυσμός της χώρας βρίσκεται εδώ. Σε σκληρές και δύσκολες συνθήκες επιμείναμε ότι έπρεπε τώρα η ρομποτική και η Lego να έρθουν στην περιοχή μας. Το εγχείρημα πέτυχε και ξεκινώντας από τις κατασκηνώσεις και τα κατηχητικά μας, τα παιδιά του Αγίου Νεκταρίου στον Δενδροπόταμο, τα παιδιά των Ρομά, και χρόνια τώρα όλα τα παιδιά πρωτεύουν και αριστεύουν».

Σημειώνεται ότι η ρομποτική διδάσκεται στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Εκπαίδευση του μέλλοντος (EduAct).

Π. Γιούλτση, AΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: