“Κλιμακώνει” η Τουρκία με τα Η.Α.Ε: Μετονομάζει την οδό της πρεσβείας στην Άγκυρα, σε «Φαχρεντίν Πασά»




Ο δήμος της Άγκυρας αποφάσισε την μετονομασία της οδού που βρίσκεται η πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε Φαχρεντίν Πασά, από το όνομα του διοικητή των στρατευμάτων της Οθωμανικής Τουρκίας το 1916 στη Μεδίνα, μετά τη διπλωματική αντιπαράθεση που ξέσπασε τον Δεκέμβριο μεταξύ των δύο χωρών, από την αναπαραγωγή ενός μηνύματος στο Twitter από τον υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ύβρη.

Ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχαγιάν είχε αναμεταδώσει πριν ένα μήνα ένα μήνυμα στο Twitter που κατηγορούσε τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ότι πριν από έναν αιώνα είχαν λεηλατήσει την ιερή πόλη της Μεδίνας.

Ο «δρόμος 613» θα μετονομαστεί σε «Φαχρεντίν Πασά», ανακοίνωσε στο Twitter ο δήμαρχος της Άγκυρας Μουσταφά Τουνά, έπειτα από την συνεδρίαση του πρώτου δημοτικού συμβουλίου της χρονιάς.

Η Μεδίνα, ο ιερότερος τόπος του ισλάμ μετά τη Μέκκα, αποτελούσε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και βρίσκεται ανήκει στη Σαουδική Αραβία.

Το επεισόδιο προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου που αποκάλεσε «θρασύ» τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ… και «κακομαθημένο από το πετρέλαιο, και τα χρήματα που έχει». Το Τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Άγκυρα.

«Η λεωφόρος 609» που επίσης περνά από την πρεσβεία των ΗΑΕ μετονομάζεται σε «λεωφόρο των υπερασπιστών της Μεδίνας», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Οι πινακίδες των δύο οδών θα αντικατασταθούν αύριο Τρίτη, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Από τώρα και στο εξής, η διεύθυνση αλληλογραφίας της πρεσβείας (των Εμιράτων) θα είναι Λεωφόρος Υπερασπιστών Μεδίνας και οδός Φαχρεντίν Πασά», δήλωσε ο Τουνά. «Συγχαρητήρια».

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

08/01/2018 21:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: