Κλάδος ελαίας Άγκυρας σε Βερολίνο: Προβλέπει πλήρη αποκατάσταση σχέσεων ο Τσαβούσογλου




Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα, Ντι Βελτ, υποστηρίζει πως η Τουρκία μέσα στο 2018 θα βελτιώσει αισθητά τις σχέσεις της με τη Γερμανία.

Μάλιστα ανακοινώνει πως τον Ιανουάριο θα επισκεφθεί την πόλη Γκόσλαρ, πατρίδα του Υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο θα έχει και ιδιαίτερη συνάντηση.

Όπως αναφέρει σχετικά στη συνέντευξή του «πιστεύω πως και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες προκειμένου να αποκατασταθούν οι μεταξύ τους σχέσεις. Περιμένω συνεπώς ένα πολύ καλύτερο 2018 στις σχέσεις των δύο χωρών. Έχουμε έναν πολύ καλό διάλογο με τον συνάδελφο μου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολλές φορές διαφορετικές απόψεις».

Βέβαια, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, δηλώνει πως η Τουρκία αισθάνεται πως απειλείται από τη Γερμανία, σημειώνοντας πως «εάν η Γερμανία κάνει ένα βήμα προς εμάς, η Τουρκία θα κάνει δύο βήματα προς τη Γερμανία. Αυτό δεν είναι ένδειξη δικής μας αδυναμίας, αλλά προέρχεται μέσα από καρδιά μας. Αλλά εάν η Γερμανία απειλεί την Τουρκία, τότε η Τουρκία θα χτυπήσει πίσω».

Να σημειωθεί πως ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που απασχολεί τις δύο χώρες και έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ τους, είναι το ζήτημα της κράτησης του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γιουτσέλ, εδώ και έντεκα μήνες, δίχως να του έχει απαγγελθεί κάποια κατηγορία».

Όπως δηλώνει ο Τσαβούσογλου «ούτε και εγώ είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι δεν του έχει απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως οι Γερμανοί οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, δεν είναι κατά την άποψή του πολιτικοί κρατούμενοι.

«Το έχουμε πει αυτό στη γερμανική κυβέρνηση», σημειώνει. «Γιατί να ρίχνουμε ανθρώπους στις φυλακές; Για να αποσπάσουμε κάτι από τη Γερμανία; Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Όποιος φυλακίζεται στην Τουρκία γίνεται ήρωας στη Γερμανία. Γιατί; Είναι η Γερμανία ο μεγάλος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο; Όχι, μπορώ να σας αναφέρω χιλιάδες παραδείγματα, όπου η Γερμανία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά «η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Γερμανία. Η Γερμανία έχει πρόβλημα με την Τουρκία και στην πρώτη ευκαιρία επιτίθεται. Ζητάμε από τη γερμανική κυβέρνηση να μας αντιμετωπίσει ως ισότιμους εταίρους».

Αναφερόμενος στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, επισημαίνει πως «εάν η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία, τότε αυτό είναι θέμα της ΕΕ. Αλλά εγώ γνωρίζω πως πολλές χώρες της ΕΕ θέλουν την Τουρκία.”

Τέλος σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και τα όσα ακολούθησαν, ο Τσαβούσογλου λέει «δεν μπορείτε να λέτε πως η Τουρκία είναι μια δικτατορία, επειδή υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει δημοκρατικές και τίμιες εκλογές, πολύ καλύτερες από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 02/01/2018 14:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: