Κέρδη και ζημίες μετρά ο Πρωθυπουργός μετά τις συναντήσεις με τους αρχηγούς κομμάτων




Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για το νέο ονομα της γειτονικής χώρας. Είναι βέβαιο τουλάχιστον απο τις επίσημες δηλώσεις ότι ο Πρωθυπουργός δεν πήρε επίσημα τη στήριξή τους για τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο δεν φαίνεται οτι οι συναντήσεις ήταν  μια αποτυχία. Ο κύριος Τσίπρας έχοντας πλήρη γνώση των θέσεων κι των απόψεων ξέρει που βαδίζει και  τι θα αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της χώρας ανάλογα με τη λύση που θα διαπραγματευτεί.

Η φράση του κυρίου Τσίπρα στον κύριο Λεβέντη,  “δεν πήρα τηνσυγκατάθεσή τους, την ευλογια τους πήρα”, ίσως είναι ενδεικτική.

Αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν η πλήρης διαφωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αλλα και μια μικρή πιθανότητα να υπάρξουν σημεία συγκλισης με τους υπόλοιπους τρεις αρχηγους που ακολουθησαν αν η λύση καλυπτει τις βασικές προυποθέσεις που βάζουν. Και αυτό γιατι παρά το γεγονος της έντονης κριτικής που ασκησαν στην κυβερνηση για τους μέχρι τωρα χειρισμούς της, στην ουσία του προβλήματος δεν υπήρξαν εκ διαμέτρου αντιθετες απόψεις.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία διήρκεσε 40 λεπτά, επιβεβαίωσε οτι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κοινος τόπος μεταξύ τους.

“Δεν τον εμπιστευόμαστε” ήταν το επιμύθιο του κύριου Μητσοτάκη, για τη συνάντηση. “Ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμός” ήταν η απάντηση του Μαξιμου.

θα μπορουσε να πεί κανείς οτι ήταν η επιβεβαίωση ενος προαναγγελθέντος θανάτου δείγμα για το οποίο ήταν και το αίτημα της ΝΔ να μην καταγραφεί ήχος απο τη συνάντηση.

Η συνάντηση κράτησε περίπου 45 λεπτά. Μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα:

«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

 

Η απάντηση τoυ Μαξίμου

Ο κύριος Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός αρχηγός για τον οποίο έσπευσε να απαντησει το Μαξίμου:

«Ηταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού.

Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Φώφη Γεννηματα: Σύγκληση πολιτκών αρχηγων

Αν και η συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά δεν ξεκινουσε με τις καλυτερες προυποθέσεις λόγω της χθεσινής κόντρας για τις διαρροές απο την τηλεφωνική τους επικοινωνία, διήρκεσε περισσοτερο απο μία ωρα.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης “τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας”.
Επέμεινε βέβαια στη σύγκληση συμβουλιου πολιτικών αρχηγών στηλιτεύοντας τη διγλωσσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης:

“Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του. Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα”

 

 

Δ. Κουτσούμπας: κυρίαρχο θέμα ο αλυτρωτισμός

Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι’αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Οι δηλώσεις του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ έχουν ως εξής:

«Εκφράσαμε την άποψη του ΚΚΕ η οποία είναι σταθερή, συνεπής με τις αρχές που διέπουν και τις διεθνείς σχέσεις και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής και όλου του κόσμου, ότι, δηλαδή, οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων που θα είναι πάντα βαμμένη με το αίμα των λαών και βεβαίως αναφέραμε την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει άσχετα από τις όποιες διαπραγματεύσεις, από τις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να υπάρχουν με γειτονικές δημοκρατίες, τόσο με τα Σκόπια, όσο και με την Αλβανία ή με άλλες χώρες, το κύριο ζήτημα να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και βεβαίως δημιουργούν προβλήματα απαράδεκτων διεκδικήσεων ενάντια στη χώρα μας ή ενάντια σε άλλους λαούς και από αυτήν τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών ηγεσιών, χρειάζεται επαγρύπνηση του ελληνικού λαού».

Ερωτηθείς αν από τη συνάντηση αισθάνεται ότι το Σκοπιανό οδεύει προς λύση, απάντησε:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτήν τη στιγμή».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο είπε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός».

Δείτε το βίντεο:

 

Στ. Θεοδωρακης: Με μια λέξη η λύση

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Πρωθυπουργό για το Σκοπιανό και φάνηκε απο την αρχή οτι ήταν σε πολύ καλο κλίμα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι είναι επικίνδυνο εκτός από γελοίο να διαφωνεί με τη γραμμή της κυβέρνησης ο υπουργός Άμυνας. Ο κύριος Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι έχει κρυστάλλινη θέση και πρότεινε σύνθετη ονομασία με μια λέξη αμετάφραστη.

Ο κύριος Θεοδωράκης υποστήριξε οτι δεν ξέρει αν θα υπάρξει λύση γιατι υπάρχουν σε εκκρεμότητα αρκετά άλυτα ζητήματα όπως αυτο του Συντάγματος.
Εδώ που φτάσαμε πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουμε από μια λύση που να αντιμετωπίζει τον αλυτρωτισμό, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Τσίπρας φέρνει πολύ αργά αυτή τη συζήτηση.

Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων , η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την Βόρεια και Άνω Μακεδονία, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνοντας ωστόσο ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του συντάγματος.

Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στη κυβέρνηση ανέφερε και χαρακτήρισε γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται διότι δίνει αφορμή για διάφορες ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Το Ποτάμι είναι ενάντια σε όλα αυτά, τόνισε, ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Δείτε στο βίντεο τίς δηλώσεις:

 

Λεβέντης: Μην δώσεις το “Μακεδονία”

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμοιυ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β Λεβέντης.Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός. Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια» Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: