Ιρανός ΥΠΕΞ: Γκάφα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ η σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ




Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «άλλη μια γκάφα» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να φέρει το θέμα των πρόσφατων διαδηλώσεων στο Ιράν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε την κατάφωρη προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να το εκτρέψουν από την εντολή του», ανέφερε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε ένα τουίτ.

«Η πλειοψηφία του Συμβουλίου υποστήριξε την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως η πυρηνική συμφωνία (στην οποία κατέληξαν το 2015 το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις) και να αποφευχθεί η ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Άλλη μία γκάφα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής άσκησαν πίεση προκειμένου να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας με θέμα τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ιρανικές πόλεις για περίπου μια εβδομάδα και κατά τις οποίες 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Όμως η αμφιλεγόμενη αυτή συνεδρίαση ανέδειξε τις βαθιές διαφορές της Μόσχας με την Ουάσινγκτον και προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το ιρανικό καθεστώς καταπατά τα δικαιώματα του λαού του», δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, η οποία κατήγγειλε τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς της χώρας αυτής, οι οποίες, όπως υποστήριξε, γίνονται σε βάρος της ευημερίας του πληθυσμού.

«Εναπόκειται στο Ιράν να διευθετήσει τα προβλήματά του» απάντησε ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «σπαταλά την ενέργεια του Συμβουλίου». Ο Ρώσος διπλωμάτης έκανε λόγο για «καπριτσιόζικα προσχήματα» προκειμένου να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση και για «ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν».

Η Ρωσία υποστηρίχθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας κυρίως από τη Βολιβία, την Αιθιοπία, την Ισημερινή Γουινέα. «Η κατάσταση στο Ιράν δεν συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», υπερθεμάτισε ο Κινέζος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Γου Χαϊτέο.

Από τα υπόλοιπα μόνιμα κράτη-μέλη, η Βρετανία δήλωσε πως νομιμοποιείται πλήρως μια σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράν, όμως η Γαλλία εμφανίστηκε πολύ πιο προσεκτική.

Αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της μετριοπάθειας και προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός «πολέμου» αν συνεχιστούν οι πολεμοχαρείς δηλώσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Τη μετρημένη αυτή προσέγγιση συμμερίστηκαν η Σουηδία και το Περού, μέλη του Συμβουλίου.

Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν πως οι διαδηλώσεις έλαβαν τέλος και πολλές φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα.

06/01/2018 11:35 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP Τεχεράνη

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: