Υπό κράτηση ο Τούρκος αξιωματικός μετά την αναστολή του ασύλου – Αντιδράσεις κομμάτων για την απόφαση




Υπό κράτηση τέθηκε ο Τούρκος αξιωματικός μετά την απόφαση του Εφετείου για αναστολη της χορήγησης ασύλου απο το διοικητικό Εφετείο.

Η διαδικασία αν και τυπική εντούτοις έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τη σπουδή με την οποία προχωρούν οι αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος αξιωματικός οδηγήθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για να επιστρέψει στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού χωριού.

Την ίδια ώρα η απόφαση του Εφετείου να ανακαλέσει τη χορήγηση ασύλου, μετά απο αίτημα της κυβέρνησης προκαλεί έντονες αντιδράσεις απο κόμματα και φορείς.

Όπως είναι γνωστό η πρόεδρος του Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνοπούλου έκανε δεκτό το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου για χορήγηση προσωρινής διαταγής και αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού. Παράλληλα, η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα.

Μετά την εν λόγω εξέλιξη, ο Τούρκος στρατιωτικός θα οδηγηθεί και πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου, ως διοικητικά κρατούμενος. H αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζετε πως το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακρόασης στο Εφετείο Αθηνών, κατά την οποία κατατέθηκαν οι θέσεις και από τις δύο πλευρές. Το Υπουργείο εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ η πλευρά του Τούρκου από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης οι νομικοί παραστάτες του υπουργείου υποστήριξαν ότι υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι επιβάλλουν το «πάγωμα» της χορήγησης ασύλου. Επικαλέστηκαν, επίσης, την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά τους οι νομικοί του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων, που εκπροσωπούσαν τον Τούρκο αξιωματικό επεσήμαναν ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως τεκμηριωμένη και δεν υπάρχει περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επιπλέον, τόνισαν ότι η ελληνική πολιτεία υποχρεούται να προστατεύει ανθρώπους των οποίων τα δικαιώματα αλλά και η ίδια τους η ζωή απειλείται σε περίπτωση καταδίκης στη χώρα τους.

Η προσωρινή διακοπή της διαδικασίας ασύλου έγινε για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Επίσης απαγορεύεται κάθε μέτρο που θα είχε ως σκοπό την χωρίς τη θέλησή του απομάκρυνση από τη χώρα. Ο Άρειος Πάγος έχει ήδη απαγορεύσει τελεσίδικα την έκδοση των οκτώ.

Αντίδραση ΚΚΕ

«Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για αναστολή της χορήγησης ασύλου του Τούρκου αξιωματικού, ήταν αυτή που ήθελε τόσο η ελληνική κυβέρνηση, που κατέθεσε τη σχετική αίτηση ακύρωσης, όσο και η κυβέρνηση της Τουρκίας» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την αναστολή της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.

«Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για τυχόν μεθοδεύσεις και συμφωνίες της κυβέρνησης με τον Ερντογάν» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Εντολοδόχος Ερντογάν η κυβέρνηση, λέει το Ποτάμι

“H κυβέρνηση υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς, πέτυχε μέσω της αίτησης ακύρωσης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να «παγώσει» τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που κατέφυγε στην Ελλάδα”, αχολιάζει το Ποτάμι. “Ο κ. Ερντογάν σίγουρα πρέπει να αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος. Το ταξίδι του απέδωσε. Η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε ως εντολοδόχος του. Πρόκειται για ύψιστη εθνική ντροπή. Πιστεύουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της όταν γίνει η οριστική κρίση της υπόθεσης”, καταλήγει.

Ένωση Κεντρώων: «Η ελλάδα ακυρώνοντας την παροχή ασύλου στον τούρκο συγκυβερνήτη δηλώνει υποταγή στην Τουρκία»

Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα ακυρώνοντας την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, δηλώνει ουσιαστικά υποταγή στην Τουρκία» κάνει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων προσθέτοντας:« Η εξέλιξη αυτή δεν μας τιμά και προοιωνίζει τον τρόπο που θα λειτουργούμε εφεξής στην εξωτερική μας πολιτική. Αν μάλιστα τελικά παραδώσουμε τους Τούρκους στην Άγκυρα θα είναι για να φεύγουν από την Ελλάδα όσοι έχουν αξιοπρέπεια».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

08/01/2018 14:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: