Υπέρ δημοψηφίσματος για τα Σκόπια ο Καμμένος: Άλλα οι ΑΝΕΛ και άλλα ο υπουργός Άμυνας;

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στην τελετή υποδοχής ταυτοποιηθέντων οστών Ελλήνων πεσόντων της Ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ», την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR
«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό».

Αυτή είναι η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα «Δημοκρατία». Είναι φανερό από τη φράση αυτή, ότι ο Έλληνας υπουργός ζητά δημοψήφισμα για τη συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων.

Πρόκειται για μία κίνηση -που αν ισχύει- ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Από την άλλη, πολιτικοί κύκλοι υποστηρίζουν, ότι ο κ. Καμμένος πρέπει να έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν καταθέσει δημόσια την πρόταση του.

  • Σύμφωνα με το γραπτό κείμενο, ο κ. Καμμένος επιμένει ότι «συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν».

Πουθενά ΔΕΝ αναφέρεται, τονίζει ο υπουργός Άμυνας ότι στη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων θα υπάρχει ο όρος “Μακεδονία”.

Όμως, χθες, και πριν τη δημοσίευση του κειμένου του υπουργού Άμυνας, πηγές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφερόμενες σε πληροφορίες που μεταδόθηκαν στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, σύμφωνα με τις οποίες ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των Σκοπίων, δήλωσαν τα εξής:

  • «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση».

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλο λαό» αναφέρει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία».

Όπως εξηγεί «τυχόν συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” στο όνομα της πΓΔΜ θα σημάνει την συρρίκνωση του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών κλπ για τους αιώνες που ακολουθούν. Μια τέτοια απόφαση εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οποιασδήποτε βαθμίδος».

Ο κ. Καμμένος χαρακτηρίζει «υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας» και «ακατανόητη» την «επιμονή της μείζονος αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν δεν ανακοινωθεί ποιο όνομα θα αποδεχθεί», καθώς «η ίδια από το 2007 έχει θέσει ως διαπραγματευτική γραμμή τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes)».

Επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις ανέφερε ότι για το όνομα της πΓΔΜ η αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βασίζεται στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ενώ «πουθενά δεν αναφέρεται ότι στη σύνθετη αυτή ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”».

Τονίζει ότι για την μη συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία της πΓΔΜ υπάρχουν δύο ανωτάτου επιπέδου πολιτικές αποφάσεις εκ των οποίων η μία είναι ελληνική και είναι εκείνη του Απριλίου 1992 υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και η άλλη ευρωπαϊκή, εκείνη του Ιουνίου 1992 των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, ότι δεν θα αναγνωριστεί η κρατική αυτή οντότητα με τον όρο “Μακεδονία” ή παράγωγά του.

Το κείμενο του Πάνου Καμμένου στην εφημερίδα Δημοκρατία
Το κείμενο του Πάνου Καμμένου στην εφημερίδα Δημοκρατία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal