Η Βρετανία θέλει μια πλήρη και όχι μια «επιλεκτική» εμπορική συμφωνία με την ΕΕ




Προειδοποίηση προς την ΕΕ ότι δεν μπορεί να αποκλείσει επιλεκτικά τομείς της οικονομίας από μία μελλοντική διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, απευθύνει με άρθρο του στην Daily Telegraph ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Όπως τονίζει στο άρθρο του ο Βρετανός Υπουργός, η Βρετανία θέλει «την πλήρη έκταση της οικονομικής συνεργασίας» και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες δεν πρέπει να εξαιρεθούν από τη συμφωνία.

Ο κ. Ντέιβις χρησιμοποιεί εσκεμμένα τη λέξη ‘cherrypicking’ που επί καιρώ χρησιμοποιεί ο διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ για να πει στους Βρετανούς ότι δεν μπορούν να κρατήσουν επιλεκτικά τα καλύτερα στοιχεία της ιδιότητας μέλους της ΕΕ απορρίπτοντας όσους όρους δεν τους αρέσουν σε μια μελλοντική εμπορική συμφωνία.

Ο κ. Μπαρνιέ έχει πει συγκεκριμένα ότι δεν υφίσταται καμία διμερής εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και άλλης χώρας που περιλαμβάνει απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις απαντά ότι η συμπερίληψη στη μελλοντική συμφωνία ορισμένων μόνο πτυχών της υπάρχουσας οικονομικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ θα συνιστούσε επιλεκτική προσέγγιση.

«Δεν πιστεύω ότι η ισχύς αυτής της συνεργασίας χρειάζεται να αλλάξει επειδή φεύγουμε από την ΕΕ. Πολλές από τις αρχές της συμφωνίας μπορούν να εφαρμοστούν και στο εμπόριο υπηρεσιών. Δεδομένης της δύναμης και του εύρους της πανευρωπαϊκής οικονομικής συνεργασίας, μία συμφωνία που θα περιλάμβανε ορισμένους τομείς της οικονομική μας σχέσης αλλά όχι άλλους θα ήταν, κατά την προσφιλή φράση των διπλωματών της ΕΕ, επιλεκτική (cherrypicking)”.

Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η αρραγής ενότητα που επέδειξαν οι υπόλοιποι 27 της ΕΕ κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit θα δοκιμαστεί στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα καθοριστούν οι όροι της εμπορικής σχέσης των Ευρωπαίων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 02/01/2018 16:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: