Η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι οι απειλές και οι εντάσεις δεν οδηγούν πουθενά, λέει ο Φωκαΐδης




Την ελπίδα κάποια μέρα η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι οι απειλές και οι εντάσεις δεν οδηγούν πουθενά, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, σε χαιρετισμό του στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει το ΥΠΑΜ στους Πρέσβεις και στους Ακολούθους Άμυνας ξένων χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, με την ευκαιρία του Νέου Έτους.

«Οραματιζόμαστε να μετατρέψουμε την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ζώνη ασφάλειας, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας και ελπίζω κάποια μέρα όλοι οι γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, να συνειδητοποιήσει ότι οι απειλές και οι εντάσεις δεν οδηγούν πουθενά», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Φωκαΐδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ.

«Όπως, ούτε και η επιμονή σε αναχρονιστικά συστήματα κηδεμόνων ή εγγυήσεων μιας άλλης εποχής μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, συνέχισε, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι σε θέση και μετά από μια λύση να συνεχίσει και να ενισχύσει περαιτέρω τον σημερινό εποικοδομητικό της ρόλο ως παροχέας ασφαλείας στην περιοχή», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Φωκαΐδης τόνισε πως η Αμυντική Διπλωματία αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με φιλικά κράτη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην εποχής μας.

Υπέδειξε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε κατορθωτό να τεθεί ένα νέο επίπεδο φιλοδοξίας στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων στο τομέα της άμυνας, που συνοδεύτηκε από συγκεκριμένα απτά βήματα για ενίσχυση της συνεργασίας αυτής μέσω αμυντικών συμφωνιών και ανταλλαγών επισκέψεων.

Έχουν υπογραφεί, υπογράμμισε ο κ. Φωκαΐδης, πάνω από 40 Συμφωνίες, Μνημόνια Συναντίληψης ή Προγράμματα Συνεργασίας κατά την τελευταία πενταετία από το Υπουργείο Άμυνας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν υπογραφεί συμφωνίες με όλες τις γειτονικές χώρες αλλά και με πολλά Ευρωπαϊκά και άλλα κράτη.

Χαρακτήρισε ιστορική εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), στην οποία η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος. Υποστηρίξαμε, συνέχισε, την ιδέα από την αρχή, έχουμε συμβάλει στη δρομολόγηση των εξελίξεων και θα εργαστούμε ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε, η ανάληψη συλλογικής ευθύνης για τη κοινή ασφάλεια της Ευρώπης δεν συνεπάγεται μειωμένο ενδιαφέρον για την επέκταση των σχέσεών μας με άλλους εταίρους και γείτονες. Αντίθετα, πρόσθεσε, μας κάνει πιο εξωστρεφείς και στην ουσία πιο αποτελεσματικούς για την αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως παροχέα ασφάλειας στην περιοχή και αυτό είναι που στοχεύουμε με διμερείς και τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας.

Η δεξίωση ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη κοπή βασιλόπιττας και ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/01/2018 18:21
_

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: