Η Ρωσία έμεινε χωρίς Αποθεματικό Ταμείο αλλά πέρασε στο Ταμείο Εθνικής Ευημερίας




Από τις αρχές του 2018 καταργήθηκε το Αποθεματικό Ταμείο της Ρωσίας (ΑΤΡ) μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν η χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Τυπικά συγχωνεύτηκε με το Ταμείο Εθνικής Ευημερίας. Τι σημαίνει ωστόσο η συγχώνευση αυτή, πόσα χρήματα διαθέτει πλέον το Ταμείο Εθνικής Ευημερίας (ΤΕΕ), και πού θα διοχετεύονται τα χρήματα αυτά; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά επιχείρησε να βρει η DW.

Η σχετική απόφαση για τη συγχώνευση των δύο Ταμείων ελήφθη το περασμένο καλοκαίρι, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών το Αποθεματικό Ταμείο στις αρχές του 2018 θα εξαντλούσε τα αποθεματικά του, ενώ ο προϋπολογισμός στα προσεχή χρόνια θα παραμείνει ελλειμματικός. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το ΤΕΕ, αρχικός σκοπός του οποίου ήταν να χρηματοδοτεί το συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να διασφαλίζονται σταθερές συντάξεις στους Ρώσους πολίτες, αυτή τη στιγμή μετά την συγχώνευση υιοθέτησε λειτουργίες του Αποθεματικού Ταμείου και θα καλύπτει τα ελλείμματα του κρατικού ταμείου.

Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, λέει ότι η συγχώνευση των ταμείων, «κάνει πιο ευέλικτη την αξιοποίηση των αποθεματικών».

Το Αποθεματικό Ταμείο και το Ταμείο Εθνικής Ευημερίας δημιουργήθηκαν το 2008 στη βάση του Ταμείου Σταθεροποίησης που είχε δημιουργηθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα και στο οποίο εισέρρεαν τα έσοδα από τις πωλήσεις υδρογονανθράκων. Η διαίρεση του Ταμείου Σταθερότητας, την περίοδο εκείνη, βασίστηκε όπως δηλώνει ο Γιακόβ Μίρκιν, διευθυντής του τμήματος διεθνών αγορών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στην ιδέα που έλεγε ότι «πρέπει να εκταμιεύσουμε τα επιπλέον χρήματα και να τα τοποθετήσουμε για τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών».

Αυτή τη στιγμή η ιδέα αυτή χάνει την ισχύ της καθώς όπως λέει ο Μίρκιν «το ΤΕΕ χάνει τον ρόλο του ως ταμείο των μελλοντικών γενών. Και η πρώτη προτεραιότητα που τίθεται είναι να αξιοποιηθεί το ταμείο ως αποθεματικό για τις δύσκολες μέρες καθώς και σαν σάκος χρημάτων που θα διατίθενται για διάφορα προγράμματα».

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση που διατύπωσε για τη συγχώνευση των ταμείων η κυρία οικονομολόγος της ρωσικής τράπεζας Alpha ?Bank, Νατάλια Ορλόβα, η οποία λεέι ότι «το ΤΕΕ είναι ταμείο των μελλοντικών γενεών, τα ποσά του οποίου θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που θα ακολουθούσαν διαρθρωτικές αλλαγές. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Το καθήκον του υπουργείου Οικονομικών ενώπιον του προϋπολογισμού, συνίσταται παρόλα αυτά στο να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια του ΤΕΕ, στην περίπτωση που θα υπάρξουν διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου ή σε περίπτωση που θα υπάρξουν άλλες αρνητικές συγκυρίες για τον προϋπολογισμό».

Τι ποσά απέμειναν στα αποθεματικά;

Σύμφωνα με τον νόμο την 1η Φεβρουαρίου τα εναπομείναντα αποθεματικά του Αποθεματικού Ταμείου, θα πρέπει να περιέλθουν στη δικαιοδοσία του Ταμείου Εθνικής Ευημερίας. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτή θα είναι μια τυπική διαδικασία. Λίγες μέρες πριν από το Νέο Έτος ο Σιλουάνοφ είχε δηλώσει ότι την 1η Ιανουαρίου τα αποθεματικά του Αποθεματικού Ταμείου θα έχουν εξαντληθεί. Στις αρχές Δεκεμβρίου υπήρχαν ακόμη 994 δισεκατομμύρια ρούβλια, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα υπήρχαν 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Στο ΤΕΕ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την 1 Δεκεμβρίου 2017 υπήρχαν 3,9 τρισεκατομμύρια ρούβλια, τα οποία σε διάστημα ενός χρόνου μειώθηκαν κατά 700 δισεκατομμύρια ρούβλια. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δεν έχουν ακόμη δοθεί, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν ότι στις αρχές του 2018 θα υπάρχουν στα αποθεματικά του 3,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Πώς θα ξοδεύει το ΤΕΕ τα αποθεματικά του τα επόμενα χρόνια;

Σύμφωνα με τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης το 2018 το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φθάσει τα 1,271 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Από το ποσό αυτό τα 1,114 τρισεκατομμύρια ρούβλια θα διατεθούν από το ΤΕΕ. Παράλληλα στο ΤΕΕ πρέπει να εισρεύσουν 717 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Είναι γεγονός ότι στα τέλη Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών είχε επισημάνει ότι ένα μέρος των δημοσίων δαπανών του 2017 πρέπει να μεταφερθούν στις δαπάνες του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του προϋπολογισμού να είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο από τις αρχικές προβλέψεις. Ωστόσο, ο Σιλουάνοφ δεν διευκρίνισε αν οι πρόσθετες δαπάνες θα καλυφθούν από το ΤΕΕ.

Την περίοδο 2019-2020 ο προϋπολογισμός της χώρας θα παραμείνει ελλειμματικός, οι δαπάνες θα υπερβούν τα έσοδα κατά 819 και 870 δισεκατομμύρια ρούβλια αντιστοίχως. Ωστόσο η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι για την κάλυψη αυτής της διαφοράς σχεδόν δεν θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά τα αποθεματικά του ΤΕΕ, παρά μόνο 8 δισεκατομμύρια ρούβλια σε διάστημα δύο ετών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα αποθεματικά του ταμείου, θα χρησιμοποιηθούν όπως και πρώτα για να διατηρηθεί ένα ισορροπημένο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα και για τη συγχρηματοδότηση της εθελοντικής αυτασφάλισης.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ


03/01/2018, 19:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle (ρωσική υπηρεσία)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: