Πριμοδοτούν τον Μαλά; Ο ΔΗΣΥ να βγει ανοικτά και να πει πως στηρίζει τον ακελικό υποψήφιο




Της Ανδριανής Δ. Οδυσσέως

Η πριμοδότηση, στην οποιαδήποτε μορφή κα έκφανσή της συνιστά την απόλυτη ύβρη μιας δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας. Έχουμε δει κατά καιρούς διάφορα σενάρια πριμοδότησης για να εκλεγεί κάποιος που επιθυμούμε, για να βοηθήσει ένα σχήμα κάποιο άλλο. Σπάνια όμως, για να βοηθηθεί αυτός που πριμοδοτεί. Διότι, τότε πού πάει η… δωρεά της πρωτιάς (από το Αγγλικό «premium»). 

Η συνειδητή επιλογή προσωρινής τοποθέτησης σε ένα ενδιάμεσο ταμείο -κάτι σαν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος για επιστροφή την ώρα που τους χρειάζεται- συνιστά τον απόλυτο εξευτελισμό του προσωρινού αντιπάλου και εξ αρχής συμμάχου. Δηλώνει απερίφραστα πως ο εν λόγω υποψήφιος είναι «λίγος» και ανεπαρκής, πως από μόνος του δεν τα καταφέρνει. Ενώ εκείνος ο μοιραίος, προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί κιόλας να ηγηθεί του λαού. Και σηκώνει για παντιέρα μια δήθεν εντιμότητα, μια δήθεν ακεραιότητα και το φαιδρότερο, μια δήθεν αξιοσύνη.

Δεν τα διαψεύδει, πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν οι του προεδρικού και η παρέα τους τα διαφημίζουν κιόλας. Τα αποποιείται; Όχι, βέβαια! Πού τέτοια λεβεντιά! Αναμένει να διαβεί στον Β’ γύρο με δανεικά δεκανίκια για να επιτύχει τι ακριβώς; Μήπως αναμένει πως τους έωλους συναγερμικούς ψήφους θα τους αντικαταστήσουν κάποιοι άλλοι; Αφού η μετάβαση στον Β’ γύρο θα είναι κάλπικη και ψευδεπίγραφη γιατί να τον στηρίξει ο οποιοσδήποτε; Το 2013 πολλοί ήταν ανίδεοι για την πριμοδότηση. Τώρα, δεν είμαστε! Τώρα το απύθμενο θράσος οργιάζει και την εξυφαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Αλλά ούτε και ο Μαλάς αντέδρασε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τότε. Καμάρωνε με τις κάλπικες ψήφους και είχε και το θράσος να μας κατηγορεί γιατί «αφήσαμε» να εκλεγεί ο Αναστασιάδης!

Αξίζει να δει κανείς λίγο βαθύτερα τι κρύβει αυτή η ετερόκλητη σύμπραξη ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, παρά τις εικονικές κοκορομαχίες και κορυφαίους μισαλλόδοξους φανατισμούς μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα. Τους ενώνει ο έρωτας για τη μορφή λύσης που αποτυπώθηκε στο σχέδιο Ανάν και που μετεξελίσσεται επί τα χείρω μέσα στις συνομιλίες των τελευταίων χρόνων.

Τα Τουρκο-Νατοϊκά σχήματα όταν αποφάσιζαν πως μόνο ένα τέτοιο μόρφωμα θα εξυπηρετούσε αλάνθαστα τα σχέδιά τους για έλεγχο των δρόμων της ενέργειας στη Μεσόγειο και την εσαεί ομηρία της Ευρώπης ολόκληρης, γνώριζαν πως μόνο με τη συνέργεια των δύο μεγάλων κομμάτων θα το πετύχαιναν. Το ΑΚΕΛ το είχαν ήδη στο χέρι με τις ανθελληνικές «αρχές» του και τις κακώς νοούμενες «επαναπροσεγγιστικές» τακτικές του.

Με το ΔΗΣΥ όμως της ελληνικής σημαίας και των ηρωικών ιαχών, τι θα γινόταν; Και η απάντηση δόθηκε με τις συνταγματικές διαμορφώσεις οι οποίες θα διασφάλιζαν πως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα «συγκυβερνούσαν» εσαεί αφού οι εκλογικές μεθοδολογίες ήταν έτσι διαμορφωμένες ώστε να εξυπηρετούνται με την πλειοψηφία των δύο κομμάτων. Είναι γι’ αυτό που τότε, στο πλασάρισμα του σχεδίου Ανάν, τα παπαγαλάκια προσπαθούσαν να πείσουν πως το σχέδιο θα λειτουργούσε… πρίμα, αφού όπως περηφανεύονταν, δεν ήταν ποτέ δυνατόν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ μαζί να μην έχουν πάντα ποσοστά πάνω από 50%! Τους ενώνει λοιπόν το κοινό όραμα εσαεί ελέγχου του πολιτικού σκηνικού μέσα από τη διασφάλιση λύσης Ανανικών προδιαγραφών.

Πώς άλλωστε είναι τόσο σίγουρος ο ΔΗΣΥ πως ο ενδιάμεσος σταθμός των ψήφων τους δεν θα βρει τρόπο «συνεργασίας» με τους ηττημένους του πρώτου γύρου ώστε, αντί να την «στήσουν» εκείνοι του Νικόλα όπως διατείνονται από το «γραφείο ειδικής πριμοδότησης» του Προεδρικού, τελικά τους την… «στήσει» ο Μαλάς; Είναι, γιατί η διασφάλιση της εξουσίας σε ένα Ανανικό μόρφωμα, έστω και στη χειρότερή του μορφή, έστω και με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστω και με εκχώρηση μέρους του φυσικού μας πλούτου, είναι σημαντικότερη από τον πολιτικό εξευτελισμό ενός φερέλπιδα επιστήμονα. Αν ήμουν εγώ στη θέση σου, αγαπητέ Σταύρο, θα κατακεραύνωνα τους ενοίκους του Προεδρικού και τον κάθε Καρογιανίσκο για την ευτελή πρακτική τους. Και θα έκανα κάτι, ακόμη πιο γενναίο. Αφού… αξίζω τις ψήφους… συλλόβροτων συναγερμικών οικογενειών στα Κοκκινοχώρια -γιατί αυτή είναι τώρα η νέα πριμοδοτική πρακτική- θα τους ζητούσα να με στηρίξουν όλοι ανοικτά! Ο ΔΗΣΥ να βγει ανοικτά και να πει πως στηρίζει Μαλά! Τολμάς, όμως;

Όταν η πριμοδότηση πάει… πρίμα, τότε προφανώς η πολιτική ηθική και ο γνήσιος πατριωτισμός έχουν ήδη μπει στο μνήμα.

  • Μέλος Π.Γ. ΕΔΕΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: