Σκληρή επίθεση της Ουάσιγκτον: Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν αυστηρός με τον κ. Ερντογάν




Ρεπορτάζ MIGNATIOU COM

Άδειασε εντελώς τον Ταγίπ Ερντογάν το Στέιτ Ντπάρτμεντ και απέρριψε όλες τις αιτιάσεις της τουρκικής κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συνομιλίας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να τερματίσει την επιχείρηση, η οποία στην ουσία εξυπηρετεί τους τζοχαντιστές και όχι την ειρήνη όπως διατείνονται οι Τούρκοι.

“Όπως γνωρίζετε -είπε η κ. Χέδερ Νιούαρτ- ο πρόεδρος είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον συμμετείχε σε αυτή την επικοινωνία. Ο Λευκός Οίκος έδωσε τις σημειώσεις αυτής της συνομιλίας. Θα έλεγα ότι ήταν μια πολύ ξεκάθαρη και αυστηρή κλήση γιατί είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στο Αφρίν.

Πιστεύουμε ότι η προσοχή όλων πρέπει να μείνει στραμμένη στο Ισλαμικό Κράτος και να μην αποσπάται από άλλα πράγματα. Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες της Τουρκίας για το ΡΚΚ. Οι ΗΠΑ (όπως και η Τουρκία) θεωρούν ότι το ΡΚΚ είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εταίρος στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο αν η Τουρκία επικεντρωθεί στο τι συμβαίνει στο Αφρίν, αυτό αποσπά την προσοχή από το ΙΣΙΣ. Ο μοναδικός λόγος που είμαστε στη Συρία, όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και ολόκληρος ο συνασπισμός, είναι για να εξαφανίσουμε το ΙΣΙΣ, την οργάνωση που αποκεφάλιζε και σταύρωνε ανθρώπους. Γι’ αυτό είμαστε εκεί πέρα”.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε τα εξής:

“Είχαμε μια σειρά συνομιλιών και πιστεύω ότι ο υπουργός εξωτερικών (Τίλερσον) συνομίλησε με τον ομόλογο του (Μεβλούτ Τσαβούσογλου) χθες στην Ευρώπη για να εκφράσει τις σημαντικές μας ανησυχίες.

Παροτρύνουμε την Τουρκία να προχωρήσει σε μια αποκλιμάκωση.  Και αυτό είναι ένα σοβαρό γεγονός. Όταν καλούμε μια χώρα, ειδικά έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, να αποκλιμακώσει (την κατάσταση), ελπίζουμε ότι θα πάρουν πολύ στα σοβαρά αυτές μας τις ανησυχίες.

Θα χαρακτήριζα τα πρακτικά της τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρόεδρου Τραμπ με τον Πρόεδρο Ερντογάν ως πολύ αυστηρά. Στη συνομιλία μετέφερε την ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στο Αφρίν που μπορεί να υποσκάψει τους κοινούς μας στόχους στη Συρία. Ο πρόεδρος πίεσε την Τουρκία να αποκλιμακώσει και να περιορίσει τις στρατιωτικές της ενέργειες σε αυτή τη περιοχή, να αποφύγει τους τραυματισμούς αμάχων πολιτών”.

Η εκπρόσωπος εξέφρασε ανησυχία και για τις απώλειες ζωές αμάχων, και αναφέρθηκε στην αναστάτωση που προκάλεσε η Τουρκία με την εισβολή στη Συρία. Τόνισε χαρακτηριστικά:

“Γνωρίζουμε ότι ως αποτέλεσμα (της επίθεσης) μερικοί άμαχοι σκοτώθηκαν. Αυτή είναι μια τεράστια ανησυχία για εμάς. Τους ζητάμε επιπλέον να κάνουν περισσότερα για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τους τραυματισμούς αμάχων. Αυτή η ενέργεια αυξάνει τους εκτοπισμένους κατοίκους και τους πρόσφυγες. Οι άνθρωποι τώρα πρέπει να εγκαταλείψουν μια περιοχή που μέχρι τώρα ήταν πολύ σταθερή. Είναι πραγματικά πολύ κρίμα.

Σκεφτείτε τι έχει περάσει αυτή η χώρα και τώρα βλέπουμε άλλη μια αναστάτωση στη Βορειοδυτική Συρία γιατί η Τουρκία έχασε από τα μάτια της τον στόχο (ΙΣΙΣ) και πηγαίνει να κυνηγήσει το ΡΚΚ. Και πάλι τονίζω ότι μοιραζόμαστε τις ανησυχίες της, αλλά θέλουμε σταθερότητα στη Συρία και θα μας άρεσε τελικώς να έχουμε μια πολιτική λύση που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να γυρίσουν στα σπίτια τους. Δεν είμαστε, όμως, ακόμα, σε αυτό το σημείο”.

Η εκπρόσωπος είπε ότι επιπλέον ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από την Τουρκία να είναι προσεκτική και να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα είχε τον κίνδυνο να οδηγήσει σε σύγκρουση τις τουρκικές και τις αμερικανικές δυνάμεις. Αυτό είναι προφανώς μια μεγάλη ανησυχία για εμάς. Και ο πρόεδρος επανέλαβε ότι όλες οι χώρες πρέπει να εστιάσουν στον στόχο για την οριστική εξαφάνιση του ΙΣΙΣ.

Αναφερόμενη στον αμερικανικό οπλισμό που χρησιμοποιείτε από τις διάφορες αντάρτικες ομάδες, η εκπρόσωπος δεν έκρυψε τα λόγια της. Τόνισε:

“Όσον αφορά τα όπλα: οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει όπλα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για να χρησιμοποιηθούν στη Ράκα και να απελευθερωθεί η πόλη από το ΙΣΙΣ. Πέτυχαν σε αυτή την αποστολή. Αυτά τα όπλα παραδόθηκαν για συγκεκριμένες αποστολές και δεν παρέχουμε όπλα σε καμία άλλη ομάδα της περιοχής για κανένα λόγο”.

Ένας Τούρκος δημοσιογράφος του TRT επέμενε να ερωτά εάν αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν οικισμούς εντός της τουρκικής επικράτειας. Η εκπρόσωπος απάντησε:

Δεν έχω επιπλέον πληροφορίες να δώσω για την χρήση αυτών των όπλων. Το υπουργείο Άμυνας είναι αρμόδιο για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.

Μιλώντας για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι παραποιήθηκε το κείμενο της συνομιλίας του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν, η εκπρόσωπος απάντησε:

“Δεν μας εκπλήσσει που η ανακοίνωση της Τουρκίας έχει άλλο περιεχόμενο. Ο Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος ήταν σκληρός απέναντι στον Πρόεδρο Ερντογάν. Το ίδιο έχει κάνει και ο ΥΠΕΞ Τίλερσον γιατί έχουμε τεράστια ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας και το τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Τουρκία. Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και εμείς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένουμε για την ορθότητα των πρακτικών αυτής της τηλεφωνικής κλήσης”.

Σε άλλο ερώτημα ότι ανώτατος σύμβουλος του Ερντογάν, ο Ilnur Cevik υπονόησε ότι οι Αμερικανοί κομάντο που βρίσκονται στη Συρία και συνεργάζονται με τους Κούρδους μπορεί να χτυπηθούν από τον τουρκικό στρατό, η εκπρόσωπος σημείωσε:

“Πολλές χώρες θα πουν εξωφρενικά πράγματα. Οι ηγέτες θα πουν εξωφρενικά πράγματα. Δεν θα σχολιάσω την κάθε τοποθέτηση που κάνει ο κάθε ηγέτης στον κόσμο”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: