Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και πάλι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο παύσης χρηματοδότησης




Μία ενδιαφέρουσα πολιτικά εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη για το Κογκρέσο, καθώς θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τις οικονομικές δαπάνες του προϋπολογισμού, σχολιάζει το CNN.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο τερματισμού της χρηματοδότησης των υπηρεσιών της, ενώ οι απαιτήσεις που εγείρουν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί για την επίτευξη συμφωνίας, δυσχεραίνουν την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα προσχέδιο ομοσπονδιακών δαπανών, επιδιώκουν την εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης αύξησης των οικονομικών δαπανών του πενταγώνου, ενώ οι Δημοκρατικοί προκειμένου να συμφωνήσουν, θέτουν ως όρο την διασφάλιση της προστασίας των παιδιών των παράνομων μεταναστών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα DACA, η εφαρμογή του οποίου, λήγει μέσα στους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων δεν αναμένουν την επίτευξη κάποιας συνολικής συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή και προτείνουν την ψήφιση μιας προσωρινής συμφωνίας, ώστε ν’ αποφευχθεί η διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για την έγκριση ενός προσχεδίου οικονομικών δαπανών.

Παράλληλα, για την εβδομάδα που διανύουμε το Κογκρέσο έχει μια “φορτωμένη” πολιτικά ατζέντα που περιλαμβάνει:

-Τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα DACA: Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το αναφερόμενο πρόγραμμα, η περίοδος της εφαρμογής του οποίου, λήγει τον Μάρτιο, μετά την συνάντησης εξαμελούς δικομματικής επιτροπής που έγινε στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη εβδομάδα και την παρουσίαση προτάσεων. Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν επιφυλακτικοί για τις προτάσεις από την αρχή, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ που είχε προηγούμενα δηλώσει ότι θα υπογράψει οτιδήποτε του στείλει το Κογκρέσο στο γραφείο του, απέρριψε το πλαίσιο των προτάσεων που έγιναν από την επιτροπή. Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το αναφερόμενο πρόγραμμα, έγινε ακόμη δυσκολότερη μετά την δήλωση για “χώρες απόπατους” που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ την προηγούμενη Πέμπτη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται τα ζητήματα που σχετίζονται με τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, οι αλλαγές στην μεταναστευτική νομοθεσία που σχετίζεται με οικογενειακά θέματα, η συνοριακή ασφάλεια, αλλά και η μεταρρύθμιση του προγράμματος προσφοράς “πράσινης κάρτας” στις ΗΠΑ, μέσω κλήρωσης.

Το σχόλιο του Τραμπ προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις στο Κογκρέσο, αλλά και την αμερικανική κοινή γνώμη, όπως επίσης και τα επικριτικά σχόλια κυβερνήσεων ξένων χωρών. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δεν αρνήθηκε ότι το σχόλιο έγινε, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ υπαναχώρησε μέσω ανάρτησης του στο Twitter την Παρασκευή, γράφοντας: “Η γλώσσα που χρησιμοποίησα στην συνάντηση για το πρόγραμμα DACA ήταν σκληρή, αλλά δεν ήταν η γλώσσα στην οποία έγιναν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό που ήταν πραγματικά σκληρό, η παράξενη πρόταση που έγινε. Ένα πραγματικό εμπόδιο για το πρόγραμμα DACA.”

Ο Τραμπ επανήλθε το βράδυ της Κυριακής, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι: “Δεν είμαι ρατσιστής.”

-Την έρευνα για την Ρωσία: Οι έρευνες στο Κογκρέσο σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δύο πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, αναμένεται να καταθέσουν στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέσα στην εβδομάδα.

Ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον αναμένεται να καταθέσει σήμερα στην επιτροπή, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων. Η χρονική στιγμή της κατάθεσής του δεν σχετίζεται με τις δηλώσεις του που έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο “Φωτιά και Οργή” του Μάικλ Γουλφ. Στο βιβλίο αυτό, ο Μπάνον χαρακτήρισε ως πιθανή “πράξη προδοσίας” την συνάντηση που είχε ο Τραμπ Τζούνιορ με Ρωσίδα δικηγόρο στον Πύργο Τραμπ, τον Ιούνιο του 2016. Σύμφωνα με μέλη της αναφερόμενης επιτροπής, οι ισχυρισμοί του Μπάνον που έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο, θα εμπλουτίσουν περισσότερο τις ερωτήσεις που κάνουν προς τους μάρτυρες που καταθέτουν.

Παράλληλα, στην ίδια επιτροπή, αναμένεται να καταθέσει εντός της εβδομάδας ο πρώην υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι. Ο ίδιος, αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή του, ενώ τόνισε ότι θα καταθέσει εθελοντικά. “Δεν με απασχολεί γιατί δεν έχω να κρύψω κάτι. Δεν συνωμότησα, ούτε συνεργάστηκα με κάποιον από την Ρωσία, με ρωσική υπηρεσία, την ρωσική κυβέρνηση ή κάποιον άλλο που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογές.

-Στην Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναμένεται επίσης, να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα και η Διευθύντρια Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, Χοπ Χικς.

-Τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις: Η Επιτροπή Διοίκησης στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται ν’ ανακοινώσει το νομοσχέδιο για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ελπίζοντας ότι αυτό θα τεθεί στην ολομέλεια, μέσα στον Ιανουάριο. Το νομοσχέδιο θα βελτιώσει τις προβλέψεις της νομοθεσίας που εφαρμόζεται (Congressional Accountability Act). Οι επικριτές της εφαρμοζόμενης νομοθεσίας υποστηρίζουν ότι αυτή είναι ξεπερασμένη.

Η Γερουσία από την πλευρά της, συνεργάζεται με την Βουλή των Αντιπροσώπων και επεξεργάζεται ένα παρόμοιο νομοσχέδιο.

-Τις χρηματοδοτήσεις από το Κογκρέσο: Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων ενεργοποιούν τις ακροάσεις για τις χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων από το Κογκρέσο, ενώ την διαδικασία αυτή, είχαν απαγορεύσει από τότε που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα (2011). Ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει την ενεργοποίηση των προγραμμάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης των εξαγγελιών του, για την αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ.

-Τις αμβλώσεις: Μέσα στις επόμενες ημέρες δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του δικαιώματος κατά της άμβλωσης θα βρεθούν στην Ουάσινγκτον για την πραγματοποίηση της πορείας “March of Life” στο Εθνικό Πάρκο της αμερικανικής πρωτεύουσας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προγραμματίσει την διεξαγωγή ψηφοφορίας ειδικής νομοθεσίας (Born-Alive Abortion Survivors Act) που προβλέπει ότι εάν ένα βρέφος γεννιέται μέσω μιας αποτυχημένης διαδικασίας άμβλωσης, είναι υποχρεωτικό να λάβει την ίδια ιατρική φροντίδα που λαμβάνουν όλα τα βρέφη που γεννιούνται μέσω άλλων διαδικασιών τοκετού.

-Την σημερινή ακρόαση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, που θα έχει η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κίρστεν Νίλσεν. Η ακρόαση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο άσκησης του εποπτικού ελέγχου από την παραπάνω αναφερόμενη επιτροπή.

-Την αυριανή εξέταση από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, των διορισμών του Μάικλ Άτκινσον για την θέση του Γενικού Επιθεωρητή των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, αλλά και του Τζέισον Κλίτενιτς για την θέση του νομικού συμβούλου. Οι δύο διορισμοί εντάσσονται στο προσωπικό του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

16/01/2018 09:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: