Η Ευρωομάδα της Αριστεράς καταδικάζει τις επιθέσεις κατά της “Αφρίκα”: Ζητά παρέμβαση της Κομισιόν




Η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ( European United Left/Nordic Green Left – GUE / NGL) καταγγέλλει τις επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας Afrika, του Σενέρ Λεβέντ και του προσωπικού της στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διοργανώνονται από ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις, δηλώνοντας ότι η επίθεση δυσχεραίνει τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη αποστείλει γράμμα στον Πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, από τον οποίο ζητά να πάρει θέση.

“Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην εφημερίδα και το προσωπικό της, καθώς και στις τουρκοκυπριακές προοδευτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στις επιθέσεις αυτές”, αναφέρει η Ευρωομάδα της Αριστεράς σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες.

“Με μεγάλη βαθιά ανησυχία μάθαμε για μια εκστρατεία μίσους που ενορχηστρώθηκε κατά της εφημερίδας Afrika και του αρχισυντάκτη της, του Σενέρ Λεβέντ, από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν”, αναφέρει η GUE. “Ο κ. Ερντογάν προέτρεψε τους υποστηρικτές του στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου να ενεργήσουν και να πάρουν μέτρα κατά της εφημερίδας που πρόσφατα συνέκρινε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στα συριακά χωριά γύρω από το Αφρίν με αυτή της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο”.

“Η ρητορική και οι ενέργειες του Ερντογάν υπογραμμίζουν ακόμα πιο ανησυχητικούς τρόπους με τους οποίους η Άγκυρα προσπαθεί να επιβληθεί περαιτέρω στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και να μεταφέρει τα εσωτερικά της προβλήματα και αυταρχισμό στην Κύπρο”, αναφέρει η ανακοίνωση της GUE.

“Πριν από λίγες μέρες, οι έποικοι ευθυγραμμίστηκαν με το Τουρκικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μαζί με αρκετά ακροδεξιά στοιχεία συγκεντρωμένα έξω από τα γραφεία της εφημερίδας `Afrika`, απείλησαν να λιντσάρουν τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, έριξαν πέτρες και έσπαζαν τα παράθυρα των γραφείων της. Επίσης, κατέστρεψαν το σήμα της εφημερίδας που κρεμόταν έξω από το κτίριο καθώς ο όχλος προσπαθούσε να παραβιάσει τα γραφεία της εφημερίδας”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ομάδας της Αριστεράς στο ΕΚ.

“Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες απαράδεκτες πράξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες”, σημειώνει η GUE. “Επίσης, αποτελούν επίθεση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος”, ξεκαθαρίσει και επαναλαμβάνει την έκφραση αλληλεγγύης προς τον Σενέρ Λεβέντ και το προσωπικό του της εφημερίδας. ”

“Στοχοποιήθηκαν απλά και μόνο γιατί τολμούν να συγκρίνουν την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο με εκείνη της συνεχιζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία”, ξεκαθαρίζει η GUE.

“Λαμβάνοντας υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος αυτού, αναμένουμε από την Koμισιόν να καταγγείλει τις επιθέσεις και να εκφράσει την υποστήριξή της προς την `Afrika` και τον αρχισυντάκτη της”. “Έχουμε ήδη αποσταλεί επιστολή στον Πρόεδρο Z.K.Γιούνκερ, όπου εκφράζονται οι ανησυχίες μας, και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της εφημερίδας και της ελευθερίας της έκφρασης”, καταλήγει η ανακοίνωση της GUE.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 23/01/2018 14:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: