Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι πολιτικές ζυμώσεις στα κατεχόμενα για σχηματισμό «κυβέρνησης» και το Σχέδιο για τον Ακάμα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η απόσυρση της αγωγής Νεοφύτου κατά Χριστόφια, οι παρεμβάσεις σε παραλίες με τη χρήση εκσκαφέα, η πώληση της Cyta Hellas και η χιονόπτωση στο Τρόοδος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Θολό τοπίο» γράφει στο κύριο θέμα της ότι οκτώ ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών αδυνατούν να ξεκαθαρίσουν το σκηνικό για τη δεύτερη θέση και με τα αλληλοσυγκρουόμενα ευρήματά τους κάνουν το τοπίο πιο θολό. Ακόμη γράφει ότι ‘τα βρήκαν οι σύντροφοι’ Δημήτρης Χριστόφιας και Μιλτής Νεοφύτου. Επίσης, αναφέρει ότι στα €2 θα είναι η είσοδος στο Πάρκο Ακάμα.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Αναστασιάδη-Μαλά βλέπει β’ γύρο η GPO» γράφει στο πρώτο θέμα του ότι προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων δίνει στον Σταύρο Μαλά η τελευταία δημοσκόπηση της GPO, με την άνοδο να οφείλεται στην αυξημένη συσπείρωση του ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα, παρατίθεται η απάντηση Κεντρικής Τράπεζας, περί προστασίας των καταθέσεων, απέναντι στην ψιθυρολογία για τον Συνεργατισμό. Επίσης, γράφει ότι η Cyta Hellas πωλήθηκε στη Vodafone έναντι €120 εκ.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Εκπαραθύρωση Οζγκιουργκιούν» γράφει στο πρωτοσέλιδό του ότι τα τέσσερα κόμματα της Αριστεράς και του Κέντρου στα κατεχόμενα κατάφεραν χθες να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» συνεργασίας, ανατρέποντας εκ βάθρων τα δεδομένα που δημιούργησε η νίκη του ΚΕΕ του Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Σε άλλο θέμα γράφει για ποινή-χάδι σε πατριό για τη σεξουαλική παρενόχληση της 10χρονης θετής του κόρης. Η εφημερίδα παραθέτει επίσης φωτογραφίες με το χιονισμένο σκηνικό στο Τρόοδος, γράφοντας ότι αναμένεται νέα χιονόπτωση αύριο το βράδυ.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Άνοδος Μαλά χωρίς εφησυχασμό» και γράφει ότι σημαντικά στοιχεία εξάγονται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές από τη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες, με τον Σταύρο Μαλά να περνά στον δεύτερο γύρο. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα κάνει λόγο για περιβαλλοντική καταστροφή στις παραλίες της περιοχής Παραλιμνίου-Πρωταρά ενώ λέει ότι το Σχέδιο Ακάμα δημιουργεί ερωτηματικά. Ακόμη, γράφει ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατεβαίνουν στους δρόμους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” φέρει τον τίτλο «Τελευταία προθεσμία για το Σχέδιο Ακάμα» και γράφει στο κύριο θέμα της ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα δέχεται τις τελικές εισηγήσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των δασικών πάρκων του Ακάμα από ενδιαφερόμενους μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Κουγιάλη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι περιβαλλοντιστές αντιτίθενται στις παρεμβάσεις σε παραλίες. Η εφημερίδα παραθέτει επίσης φωτογραφία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να βουτά στα παγωμένα νερά λίμνης, στην περιοχή Τβερ, κατά τους εορτασμούς των Φώτων με το παλιό ημερολόγιο.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/01/2018 09:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: