Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η νέα δημοσκόπηση του TVONE για τις προεδρικές εκλογές που φέρνει στην πρώτη θέση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και πολύ κοντά τους υποψηφίους Παπαδόπουλο-Μαλά για τη δεύτερη θέση, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που δίνει τις απαραίτητες χαλαρώσεις στη Αρχιεπισκοπή για την ανάπτυξη στη Γεροσκήπου, οι νέες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για το κούρεμα των καταθέσεων και η απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που θεωρείται νίκη για πρώην αγωνιστές της ΕΟΚΑ, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στο κυπριακό Τύπο του Σαββάτου.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο θάνατός σου η ζωή μου» γράφει ότι 15 μέρες πριν από την κάλπη Νικόλας – Μαλάς ανασύρουν τα μαχαίρια για τη 2η θέση και αναφέρεται στην χθεσινή δημοσκόπηση του TVONE. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι βασιλικούς μισθούς και άλλα «αξιοθαύμαστα» εντοπίζει ο Γ. Ελεγκτής στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ). Αλλού γράφει για ανακούφιση σε Γερμανία και Ευρώπη, μετά τη συμφωνία αρχών, στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης για τη συγκρότηση του «μεγάλου συνασπισμού».

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ευλογημένο ναι για τη Γεροσκήπου» γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο επικαλούμενο τα κίνητρα που αποφασίστηκαν για να τονωθεί η ανάπτυξη την περίοδο της κρίσης, έδωσε αιτούμενες χαλαρώσεις στον Αρχιεπίσκοπο για την ανέγερση δύο πολυκατοικιών 12 ορόφων και ενός ξενοδοχείου στο παραλιακό τεμάχιο της Γεροσκήπου. Αλλού αναφέρεται σε στοιχεία για την φορολογία της Εκκλησίας που κατατέθηκαν στη Βουλή που αναφέρουν ότι η Εκκλησία έδωσε €17,5 εκατ. και πήρε πίσω €2,9. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δημοσκόπηση του TVONE και γράφει ότι άνετος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης για τη δική του επίδοση, αλλά θα πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για τον αντίπαλό του στον β’ γύρο.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φωτιά Ντάισελμπλουμ», γράφει ότι βγήκαν ξανά τα πολιτικά μαχαίρια για το κούρεμα των καταθέσεων, 15 μέρες πριν από τις εκλογές με την αλληλοεπίρριψη ευθυνών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεκινά νέα οδύσσεια στο κέντρο της Λευκωσίας αφού στις 5 Μαρτίου αρχίζουν τα έργα ανάπλασης της λεωφόρου Ομήρου και της κατασκευής δύο υπογείων χώρων στάθμευσης , τα οποία θα διαρκέσουν τουλάχιστον 16 μήνες. Αλλού γράφει ότι κάθε δικονομικό μέτρο και ένδικό μέσα το οποίο προσφέρεται φαίνεται πως θα αξιοποιήσει ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, στην εμφανή προσπάθειά του να μπλοκάρει τη δίκη του για διαφθορά και άλλα συναφή αδικήματα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ήθελε κούρεμα ο Νίκος είπε ο Γερούν», γράφει ότι δια στόματος Γερούν Ντάισελμπλουμ επαναβεβαιώνεται πως το κούρεμα ήταν πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, με τον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup να παραδέχεται ότι ήταν λάθος να στηριχθούν οι τράπεζες σε βάρος των φορολογουμένων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά ότι η υγεία θέλει λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά. Αλλού γράφει ότι έκοψε – έραψε προσλήψεις και μισθούς η ΕΥΚ και ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται το Δ.Σ. της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου να παραπεμφθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για ενδεχόμενες αστικές ευθύνες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρώην αγωνιστές της ΕΟΚΑ κερδίζουν δικαστική μάχη» ότι το Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια της βρετανικής Κυβέρνησης να παραπέμψει στο κυπριακό δίκαιο μια ιστορική υπόθεση βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης που τέθηκε ενώπιόν του από πρώην αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πολλοί Νορβηγοί απέρριψαν την Παρασκευή μια εισήγηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ ότι θα ήταν πιο ευπρόσδεκτοι ως μετανάστες στις ΗΠΑ σε σχέση με μετανάστες από χώρες «οχετούς» όπως η Αϊτή και τα Αφρικανικά κράτη. Αλλού γράφει ότι η νέα συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων με συμβόλαιο στοχεύει σε ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους.


ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/01/2018 09:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: