Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινοβραδινή διακαναλική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία ανέπτυξαν τις θέσεις τους στο Κυπριακό, στην οικονομία και στην εσωτερική διακυβέρνηση, οι επιθέσεις Τούρκων εποίκων και εθνικιστών εναντίον της τ/κ εφημερίδας “Αφρίκα” επειδή παρομοίασε την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν με την εισβολή του 1974, αλλά και η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση υποστήριξης από Τουρκοκυπρίους έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, όπως εξάλλου και η απόσυρση της αγωγής εναντίον του Δημήτρη Χριστόφια από τον Μιλτιάδη Νεοφύτου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Χωρίς εκπλήξεις!”, γράφει ότι τις γνωστές τους θέσεις στο Κυπριακό, στην οικονομία και στην εσωτερική διακυβέρνηση ανέπτυξαν στο ψεσινό debate οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημειώνει ότι σε ήρεμα νερά κινήθηκε η συζήτηση και πως “δυσκολεύτηκε ο Νικόλας σε ερώτηση για το πόθεν έσχες του και δεν την απάντησε”. Αλλού αναφέρεται στις επιθέσεις Τούρκων εποίκων και εθνικιστών εναντίον της “Αφρίκα” επειδή παρομοίασε την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν με την εισβολή του 1974, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τις επιθέσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μιλτιάδης Νεοφύτου απέσυρε την αγωγή του εναντίον του Δημήτρη Χριστόφια.

Ο “Πολίτης” στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο “Ξεχώρισαν Μαλάς και Αναστασιάδης”, αναφέρεται στην χθεσινοβραδινή διακαναλική συζήτηση των υποψηφίων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι “πειστικός στο Κυπριακό ο Μαλάς, με επιχειρήματα στην οικονομία ο Αναστασιάδης” κι ότι “έκαμε το λάθος για το πόθεν έσχες του ο Νικόλας Παπαδόπουλος”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΕΕΕ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ευρύτερα η τρίτη ηλικία, οι νέοι γονείς, η γυναίκα και τα ΑμεΑ βρίσκονται στο επίκεντρο των προγραμμάτων των υποψηφίων όσον αφορά την κοινωνική πολιτική. Αλλού αναφέρεται στην επίθεση κατά της εφημερίδας “Αφρίκα”, σημειώνοντας ότι “υπό πολιορκία η ελευθεροτυπία στα κατεχόμενα”.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο “Επανέλαβαν τους εαυτούς τους” γράφει ότι προσεκτικοί ώστε να μην ξεφύγουν από το πλαίσιο που έθεσαν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους, οι πέντε μονομάχοι των προεδρικών εκλογών επέλεξαν στο ένα και μοναδικό ντιμπέιτ, χθες βράδυ, να επαναλάβουν τις γνωστές τους θέσεις παρά να απαντήσουν ευθέως σε κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνολικά έντεκα αγωγές για αποζημιώσεις έχει να αντιμετωπίσει η ΑΗΚ, εκ των οποίων οι τρεις προέρχονται από δικούς της υπαλλήλους, οι επτά από τρίτους, που διεκδικούν αποζημιώσεις από τον ημικρατικό οργανισμό για ζημιές και μια για μόνιμη ολική ανικανότητα. Αλλού γράφει ότι ο Ερντογάν έδωσε την εντολή και οι τραμπούκοι του στα κατεχόμενα έσπευσαν στα γραφεία της Αφρίκα και τα έκαναν γυαλιά καρφιά. Ο Ακιντζί υπεραμύνθηκε της τουρκικής εισβολής σε Κύπρο και Συρία.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Υπεροχή Μαλά με καθαρές θέσεις-προτάσεις”, γράφει ότι υπεροχή έναντι των ανθυποψηφίων του στις προτάσεις που αφορούν τους πολλούς, την σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έδειξε ο Σταύρος Μαλάς στο ψεσινό ντιμπέιτ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανθρώπινη αλυσίδα αντίστασης μπροστά σε ενδεχόμενη νέα επίθεση των εθνικιστών και φασιστών συγκρότησαν 200-300 φιλειρηνιστές Τουρκοκύπριοι χθες το βράδυ μπροστά στα γραφεία της “Αφρίκα”. Αλλού γράφει ότι απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και ζητούν να σταματήσει η εκμετάλλευση της εργασίας τους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Οι υποψήφιοι ξιφομάχησαν στο ντιμπέιτ”, αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή διακαναλική συζήτηση των υποψηφίων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την οποία προέβαλαν τις θέσεις τους. Αλλού γράφει ότι εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι συγκεντρώθηκαν κάτω από βροχή έξω από την “Αφρίκα” για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση που δέχθηκε ενωρίτερα η εφημερίδα από υποστηρικτές του Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μιλτιάδης Νεοφύτου απέσυρε την αγωγή εναντίον του Δημήτρη Χριστόφια.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/01/2018 07:56

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: