Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι ζυμώσεις στα επιτελεία των υποψήφιων για την προεδρία της Δημοκρατίας λίγες μόνο μέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών στις 28 Ιανουαρίου, ο απόηχος της τηλεμαχίας τη Δευτέρα των πέντε βασικών υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα, η ασπίδα προστασίας που στήθηκε για τον Σενέρ Λεβέντ και τους εργαζόμενους στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» μετά την επίθεση που δέχτηκαν, η πορεία της γεώτρησης που πραγματοποιεί το Saipem 1200 στον στόχο «Καλυψώ» καθώς και η πώληση της Cyta στην ελληνική Vodafone είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα στον ελληνοκυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Καμία χαμένη ψήφος» γράφει ότι ισχυρή εντολή από τους ψηφοφόρους από την πρώτη Κυριακή, ζήτησε στη χθεσινή δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στέλνοντας ταυτοχρόνως το μήνυμα ότι «καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε στην αποχή, ούτε σε κανέναν άλλο και ψηλό ποσοστό στον α’ γύρο των εκλογών είναι η απάντηση στις επικίνδυνες στρατηγικές για τη σταθερότητα της χώρας. Η εφημερίδα σε άλλο θέμα γράφει ότι συναγερμό σήμανε ο ιατρικός κόσμος μετά τα δύο κρούσματα ιλαράς που εντοπίστηκαν στην Κύπρο και αφορούν δύο αδέλφια τριών και έξι χρόνων που δεν είχαν εμβολιαστεί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η μία από τις δύο φώκιες «μονάχους – μονάχους» η οποία έκανε και στο παρελθόν την εμφάνισή της έκανε χθες την…επανεμφάνισή της μετά από αρκετό καιρό στα Δημοτικά Μπάνια στην Πάφο.

«Χτύπησαν συναγερμό εν αναμονή μετρήσεων» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας «Πολίτης» που γράφει ότι τα αποτελέσματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που τρέχουν για εσωτερική χρήση τα επιτελεία, θα αποκαλύψουν πώς είδαν οι τηλεθεατές το προχθεσινό ντιμπέιτ κι αν πραγματικά επηρέασε και πόσο την πρόθεση ψήφου. Με τίτλο «Υποσχέσεις στη σκιά του ΓεΣΥ σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι στον τομέα της υγείας τα προγράμματα των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας πατούν πάνω στο δρομολογημένο Γενικό Σχέδιο Υγείας με υποσχέσεις για τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, υλοποίηση της μεταρρύθμισης και ίδρυση νοσοκομείου παίδων. Γράφει επίσης ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απαντώντας σε απαίτηση ιδιοκτήτριας για αποζημιώσεις, ότι το έδαφος της νεκρής ζώνης που χρησιμοποιείται από την UNFICYP έξ ανάγκης έχει «παραχωρηθεί» από την Κυπριακή Δημοκρατία στον ΟΗΕ χωρίς το νόμιμο κράτος να μπορεί να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Μετρούν ξανά τα κουκιά τους» γράφει στο κύριο θέμα του ότι σε αγώνα δρόμου για συλλογή της κάθε πιθανής και απίθανης ψήφου έχουν επιδοθεί τα επιτελεία των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας, αποφασισμένα να δώσουν τη μάχη μέχρις εσχάτων έως και το κλείσιμο των καλπών την ερχόμενη Κυριακή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι προς κάθε κατεύθυνση κινητοποιήθηκαν κόμματα και ευρωβουλευτές προκειμένου να εξασφαλίσουν στήριξη προς την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» και τον Σενέρ Λεβέντ στον αγώνα που διεξάγει κατά της Τουρκίας . Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρει ότι ολοκληρώνεται το προτελευταίο στάδιο θωράκισης στη γεώτρηση που πραγματοποιεί το Saipem 1200 στον στόχο «Καλυψώ» που βρίσκεται κοντά στο 80% του συνολικού βάθους που προγραμματίζεται να φτάσει το φρεάτιο.

Η « Χαραυγή» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Νέα εποχή για οικονομία, το όραμα Μαλά» γράφει ότι το πέρασμα σε μια νέα εποχή επαγγέλλεται ο Σταύρος Μαλάς για την Κύπρο του αύριο, προκρίνοντας την πραγματική αλλαγή και στην οικονομία και δίνοντας προτεραιότητα στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι εκμετάλλευση από τους εργοδότες με την ανοχή της κυβέρνησης κατήγγειλαν χθες οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία οι οποίοι καταλόγισαν αδιαφορία στο Υπουργείο Εργασίας για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του ανεργιακού επιδόματος κατά την κλειστή για τα ξενοδοχεία χρονική περίοδο. Τέλος, η εφημερίδα γράφει, ότι η Cyta Hellas Telecommunications S. A. πωλήθηκε εξ ολοκλήρου στην Vodafone – Panafon Hellenic Telecommunications S. A. για το ποσό των 118,1 εκατομμυρίων ευρώ και η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα.

H αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο «Ψηφιακά τιμολόγια για εξοικονομήσεις εκατομμυρίων» γράφει ότι οι δήμοι κατεβάζουν τα λογισμικά `τους έξοδα κατά 65% την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει πέντε εκατομμύρια ευρώ με την εισαγωγή ενός ψηφιακού συστήματος τιμολόγησης, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Σε άλλο θέμα της, πρωτοσέλιδα, η εφημερίδα γράφει ότι σε τέσσερις μήνες φυλακή χωρίς αναστολή καταδίκασε το Ανώτατο Δικαστήριο τον Παναγιώτη Παναγιώτου, πρώην υπάλληλο ξενοδοχείου ο οποίος κρίθηκε ένοχος για κακοποίηση το 2014, σκύλου, ο οποίος τελικά πέθανε. Επίσης η «Cyprus Mail» γράφει ότι η αεροπορική εταιρεία Cobalt ανακοίνωσε μία καθημερινή υπηρεσία η οποία αρχίζει στις 27 Μαρτίου και αφορά απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Χίθροου του Λονδίνου με κόστος για μονή διαδρομή λιγότερο από 55 ευρώ.

ΚΥΠΕ – Αργυρώ Αγγελίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/01/2018 08:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: