Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οικονομικά θέματα όπως οι εξελίξεις με την πώληση δανείων από τραπεζικά ιδρύματα, οι επιστροφές του ΦΠΑ και η επιβολή 19% ΦΠΑ στα οικόπεδα, αλλά και πολιτικά, όπως η έκδοση Navtex από την Τουρκία και η κατάσταση στο Ιράν είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

«Δάνεια στο σφυρί», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας» η οποία γράφει ότι μετά την Τράπεζα Κύπρου η οποία προηγήθηκε πριν μερικούς μήνες, στην πρακτική πώλησης δανείων, μπήκε με το καλημέρα του 2018 και η Ελληνική Τράπεζα, ανακοινώνοντας χθες την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου ονομαστικής αξίας €145 εκ. στην επενδυτική εταιρεία B2Kapital Cyprus Ltd που αποτελεί 100% θυγατρική της νορβηγικής Β2 Holdings ASA. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» προβάλλει την παρουσίαση, χθες, από τον Νίκο Αναστασιάδη του προγράμματος διακυβέρνησής του για τη νέα πενταετία. Αλλού γράφει ότι ο Γιώργος Βασιλείου είναι, σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος οφείλει στο κράτος €48.087 και ότι ο ίδιος αναφέρει ότι ουδέποτε τον ενημέρωσαν για τέτοια οφειλή.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Εκατομμύρια στο παζάρι από επιστροφές του ΦΠΑ» και γράφει ότι ανάσες αναμένονται τους αμέσως επόμενους μήνες στην αγορά αφού οι επιστροφές ΦΠΑ δεν εξαρτώνται πλέον από τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς του κράτους και του Τμήματος Φορολογίας, ούτε και από την έγκριση συμπληρωματικών προϋπολογισμών από τη Βουλή. Αλλού γράφει ότι ένα αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς περαστικοί, λίγες μόλις ώρες πριν την ανατολή του νέου έτους, κοντά στο δυτικό χώρο στάθμευσης της παραλίας Δασούδι, στη Γερμασόγεια και αναφέρεται στην ανεύρεση δέκα τουλάχιστον νεκρών γάτων ενώ προσθέτει ότι εθελοντές είχαν αναλάβει να στειρώσουν τους γάτους μέσω πρόσφατου προγράμματος στειρώσεων. Αλλού γράφει ότι έγκαιρη ανίχνευση διαρροών και προβλημάτων στην ποιότητα του νερού και ανάπτυξη πρωτοποριακού συστήματος ελέγχου της πίεσης για μείωση των απωλειών υπόσχεται ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Υπό τον τίτλο «Έζωσαν την Κύπρο με Navtex» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Τουρκία ήρε τη «σιγή ασυρμάτων» των τελευταίων ημερών και επανήλθε ακόμα πιο προκλητική στον «ψυχρό πόλεμο» που διεξάγει κατά της Κύπρου, με νέες παράνομες Navtex εκ των οποίων η πρώτη ουσιαστικά περικυκλώνει την Κύπρο, από βορειοδυτικά του Ακάμα μέχρι νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο, από χθες μέχρι και την Κυριακή. Αλλού ο «Φ» γράφει όσοι ανέμεναν ότι σήμερα 3 Ιανουαρίου, θα ανέβουν στην Πλατεία Ελευθερίας και από την πλευρά της οδού Λήδρας θα περάσουν πεζοί απέναντι στη λεωφόρου Στασίνου ή αντίστροφα έχασαν και προσθέτει ότι τα έργα δεν είναι έτοιμα και η περιπέτεια συνεχίζεται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά τη Λεμεσό, η Πάφος μπαίνει όπως όλα δείχνουν στο χορό της ανάπτυξης των πολυώροφων πύργων που θα αλλάξουν ριζικά το πολεοδομικό και χωροταξικό τοπίο στο εμπορικό κέντρο και επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες για πώληση δύο τεράστιων οικοπέδων επί της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος και προγραμματισμό δύο πολυώροφων πύργων με υπερπολυτελή διαμερίσματα και καταστήματα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ανοίγει… η στρόφιγγα πώλησης δανείων» γράφει ότι με πώληση δανείων σε ξένα ταμεία υποδέχονται το 2018 οι τράπεζες, ενώ αυξάνονται και οι ρυθμοί για τις εκποιήσεις και προσθέτει ότι η αρχή έγινε χθες από την Ελληνική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 145 εκατ. ευρώ σε ταμείο νορβηγικών συμφερόντων ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται επίσης η Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Αλλού γράφει επίσης για τη λήξη του χρονοδιαγράμματος της 3ης Ιανουαρίου για παράδοση της Πλατείας Ελευθερίας και ότι κανονικά από σήμερα θα πρέπει να «τρέχει» άμεσα η ρήτρα των €6.000 τη μέρα που τέθηκε ως «πέναλτι» στην εργοληπτική εταιρεία για κάθε μέρα καθυστέρησης. Σε άλλο θέμα η «Χ» προβάλλει αναφορά του Νίκου Κοτζιά σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο Real FM για την ανάγκη να υπάρξουν προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στο Κυπριακό, πριν οριστεί νέα διεθνής διάσκεψη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Αυξάνεται ο απολογισμός νεκρών στις διαδηλώσεις στο Ιράν» και γράφει ότι ο ηγέτης του Ιράν κατηγόρησε την Τρίτη τους εχθρούς της χώρας ότι προκαλούν αναστάτωση καθώς ο απολογισμός νεκρών από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αυξήθηκε στους 21. Αλλού η “CM” γράφει ότι 41χρονη γυναίκα πίστευε ότι υπέφερε από σοβαρή ασθένεια των εντέρων για έξι χρόνια όταν οι γιατροί ανακάλυψαν κομματάκι από συσκευασία Heinz το οποίο είχε διαπεράσει το έντερό της. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης από τον Νίκο Αναστασιάδη και γράφει ότι υπόσχεται να ολοκληρώσει το έργο του.

«Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τον ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εβδομαδιαίας «Οικονομικής Καθημερινής», η οποία γράφει ότι πολλά ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με την επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα από φέτος και επικαλείται δηλώσεις παραγόντων της κτηματομεσιτικής αγοράς οι οποίοι για την ώρα τηρούν στάση αναμονής, ενώ όπως λένε, το βάρος ουσιαστικά θα επωμισθούν οι ιδιώτες που σκοπεύουν να αγοράσουν γη για να κτίσουν σπίτι. Αλλού γράφει ότι η ανεργία, ο ψηλός πληθωρισμός και οι φορολογίες πυροδότησαν αρχικά τις διαδηλώσεις στο Ιράν, με την εξέγερση να συγχωνεύει και άλλα αιτήματα, κυρίως πολιτικά. Σε άλλο θέμα η «Κ» γράφει ότι ταχύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται εξίσου οικονομικά και πρακτικά με τα συμβατικά οχήματα.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/01/2018 07:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: