Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αντιπαράθεση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Σαουδική Αραβία, οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου για την ΑΟΖ και οι χρεώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται στις πλαστικές σακούλες προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Σε κατηγορώ» γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγορεί τον Γενικό Ελεγκτή ότι ανέδειξε το θέμα της προ 17ετίας οφειλής του προς το κράτος για προεκλογικές σκοπιμότητες, δηλαδή για να πλήξει τον Σταύρο Μαλά, με τον Γενικό Ελεγκτή να απαντά «αντί να τρίζει η άμαξα, τρίζει ο αμαξηλάτης». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η επίσκεψη του Προέδρου στη Σαουδική Αραβία «άνοιξε νέους διαύλους». Αλλού γράφει ότι φωτιές στην αντιπολίτευση άναψε η δήλωση του προέδρου για την ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Φοβούνταν τα λάθη, δέχθηκαν αυτογκόλ» γράφει ότι η προχθεσινή δήλωση Αναστασιάδη περί ΑΟΖ των κατεχομένων εμπίπτει στην κατηγορία των αυτογκόλ και ότι επισκίασε την παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης αλλά και τη σημαντική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία. Αλλού γράφει ότι το Ισραήλ είναι ενοχλημένο με τη στάση της Κύπρου και της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Σε άλλο θέμα για την επίσκεψη του Προέδρου στη Σαουδική Αραβία γράφει ότι η Κυβέρνηση θεωρεί πως έγιναν σημαντικά βήματα.

«Μεγάλο βήμα στο Ριάντ» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ο Φιλελεύθερος» σήμερα, ο οποίος γράφει ότι η Λευκωσία επεκτείνει τις σχέσεις της με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου και προβάλλεται ως γέφυρα επικοινωνίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την οποία θεσμοθετήθηκαν οι διαδικασίες ανέλιξης όλων των απλών αστυνομικών από την Κλίμακα Α3 έως την Α7. Αλλού αναφέρεται στις καιρικές συνθήκες, σημειώνοντας ότι αναμένεται να χιονίσει σήμερα στο Τρόοδος.

Με τίτλο «Αναγνωρίζει ΑΟΖ σε παράνομη οντότητα», η «Χαραυγή» προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι μία είναι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μόνο που εκκρεμεί είναι η συμφωνία για οριοθέτηση της με την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι «κόκκινα» δάνεια του Συνεργατισμού ύψους €6,4 δις περνούν στην κοινοπραξία Altamira και ότι στο τραπέζι παραμένει επίσης η πώληση δανείων σε επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα ψηφοδέλτια για τις Προεδρικές θα περιέχουν «υβριστικές αναφορές».

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Τα καταστήματα αγνοούν την κατάργηση των πλαστικών σακουλιών» γράφει ότι τα καταστήματα αγνοούν τη μεταβατική χρέωση των 2 σεντ για τις πλαστικές σακούλες που θα πρέπει να επιβάλλουν μέχρι τον Ιούλιο οπόταν και η χρέωση θα αυξηθεί στα 5 σεντ. Αλλού γράφει ότι πλήττεται από καταιγίδες η Βόρεια Ευρώπη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «νέα εποχή στις σχέσεις Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας».

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/01/2018 07:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: