Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η διευκρινιστική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Τουρκία και την κυπριακή ΑΟΖ και οι νέες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η μη αξιοποίηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των φοροοφειλετών της παράτασης καταβολής των φόρων και η νέα εξάμηνη παράταση, καθώς και η ανομβρία του Δεκέμβρη που ενδεχομένως να επιφέρει περικοπές στο νερό στο άμεσα μέλλον, είναι τα κυριότερα θέματα των πρωτοσέλιδων κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απομόνωσαν μόνο ένα σκέλος», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρινίζει για την επίμαχη δήλωσή του για την ΑΟΖ και καταγγέλλει διαστρέβλωση της για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Αλλού, γράφει για τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο ΚΥΠΕ, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιστορικότητα της επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία, στις τάσεις που θα προκύψουν από τις «εκλογές» στα κατεχόμενα και για τις απευθείας επαφές που έχει με Τσίπρα και Νετανιάχου. Σε άλλο της θέμα γράφει για ένα ενεργειακό τιτάνα από τη Σαουδική Αραβία που ετοιμάζεται για συμμετοχή στον 4ο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Χρωστάνε πολλοί πληρώνουν λίγοι», γράφει στο κύριο της θέμα ότι μόλις το 6,7% των φορολογουμένων ή 10.200 αξιοποίησε τη ρύθμιση των οφειλών του στο Τμήμα Φορολογίας. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είδε σκόπιμη παρερμηνεία και διαστρέβλωση των δηλώσεων του για τους Τουρκοκύπριους και την ΑΟΖ, ενώ η αντιπολίτευση δεν πείστηκε και τον κάλεσε να αναγνωρίσει το λάθος του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο Δικαστήριο των Φίτζι οδηγούνται σήμερα τα αδέλφια Πετρίδη.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στο ράφι διώξεις από Φόρο» γράφει πως η εξάμηνη παράταση που δόθηκε από τη Βουλή για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών φόρων έδεσε τα χέρια του Εφόρου Φορολογίας για ξεκαθάρισμα του καταλόγου με τους φοροοφειλέτες. Αλλού, γράφει ότι 142 οικογένειες προσφύγων περιμένουν οικόπεδα που τους έταξαν πριν από 11 μήνες. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι έρχεται το νάρκοτεστ σε 15 ημέρες καθώς το διάταγμα αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού και να εγκριθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Πάμε στο αύριο, οι νέοι εμπιστεύονται Σταύρο Μαλά», γράφει ότι χθες ο υποψήφιος Πρόεδρος κάλεσε χθες τους νέους της Κύπρου να τον στηρίξουν με τη ψήφο τους τονίζοντας πως το καλύτερο διαβατήριο για το μέλλον θα είναι οι νέοι να μπορούν να εργάζονται και να δημιουργούν στην Κύπρο. Αλλού, γράφει ότι δεν έπεισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τις εξηγήσεις που έδωσε για τη δήλωση του για την ΑΟΖ και τους Τουρκοκυπρίους. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Κύπρο δεν έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Κύπρος αντιμετωπίζει ανεπάρκεια νερού», γράφει ότι η ανομβρία θα επηρεάσει όλους στην Κύπρο αυτό τον χρόνο καθώς πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφευχθούν περικοπές νερού το καλοκαίρι. Αλλού, γράφει ότι το κράτος απέκτησε προσωρινή πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των φιλάθλων. Σε άλλο της θέμα κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει για την παιδική παράσταση Σοφία η μέλισσα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «’Ταξίμ’ δια χειρός Ν. Αναστασιάδη», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βάζει ταφόπλακα στις προοπτικές λύσης και επανένωσης καθώς διολίσθησε ήδη προς διχοτομικής φιλοσοφίας θέσεις στο Κυπριακό. Αλλού, γράφει για νέο κύμα επιθέσεων κατά των λαϊκών μαζών με εντολές του ΔΝΤ προς την απερχόμενη Κυβέρνηση. Σε άλλο της θέμα γράφει για μελέτη σχετικά με το πόσο ζημιογόνες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις για τα κράτη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό Ποντίκι” δεν παραλείφθηκε στο ΚΥΠΕ.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/01/2018 08:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: