Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το προεκλογικό σκηνικό, οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και τα σενάρια, μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το θέμα των εκποιήσεων, το παρασκήνιο της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Ειδική Αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι άδειες για τη μεγάλη ανάπτυξη στη Γεροσκήπου και οι εξελίξεις αναφορικά με συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ένα φαβορί και μια σκληρή μονομαχία» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο τελευταίος κύκλος των μεγάλων δημοσκοπήσεων έδειξε τον Νίκο Αναστασιάδη να οδεύει ξανά προς την προεδρία, χωρίς αντίπαλο, ενώ μεγάλη μάχη θα δοθεί μεταξύ Σταύρου Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλου για είσοδο στον δεύτερο γύρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τις εκποιήσεις ακινήτων στην Κύπρο είναι προβληματική, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ. Ακόμη αναφέρεται στο νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών και γράφει ότι καλύπτονται τα κενά της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Αναποφάσιστοι και κρυφή ψήφος» γράφει στο πρώτο θέμα του ότι ξεχωρίζει για τον δεύτερο γύρο το δίδυμο Αναστασιάδη-Μαλά αλλά αναποφάσιστοι και κρυφή ψήφος μπορούν να αλλάξουν τη σημερινή ροή των δημοσκοπήσεων οδηγώντας σε ανατροπές. Επίσης γράφει ότι υπάρχει ομοθυμία των υποψηφίων στις προγραμματικές τους θέσεις για την επιχειρηματικότητα. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι μπορεί να δοθεί λύση στο κυκλοφοριακό χάος στην είσοδο της Λευκωσίας, αλλά έχει κόστος €148 εκ.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Τα στοιχήματα των υποψηφίων» και γράφει ότι καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης και με δεδομένο ότι η μάχη σε διάφορα επίπεδα θα παιχτεί ψήφο με ψήφο, στα επιτελεία των υποψηφίων έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός. Αλλού γράφει ότι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κυρίως Ρωσία, Γαλλία και Κίνα, θέλουν να επιδιώξουν εμπλοκή σε μια μελλοντική Διάσκεψη για το Κυπριακό. Η εφημερίδα παρουσιάζει επίσης τον πεντάλογο των πρώτων οικονομικών δράσεων των υποψηφίων προέδρων και γράφει ότι κυρίως επικεντρώνονται σε κόκκινα δάνεια, κουρεμένους καταθέτες, εργασιακά και συνέχιση της συνετής οικονομικής πολιτικής.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Αντί προτάσεων επιλέγουν άγονη σύγκρουση» γράφει στο κύριο θέμα της ότι την ώρα που ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση για σεβασμό των πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η λήψη της όποιας απόφασης ενόψει προεδρικών εκλογών θα γίνει με νηφαλιότητα και ευθυκρισία, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και εκλογικό επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου κατέφευγαν σε αήθη επίθεση κατά του υποψηφίου Σταύρου Μαλά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αντίδραση κυβερνητικών ιατρών για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με το ΓΝ Λευκωσίας. Επίσης γράφει ότι τρεις αγωγές αμφισβητούν τη νομιμότητα και βιωσιμότητα των λιμανιών.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο «Προχωρά το σχέδιο για την Eden City» ότι δόθηκε πολεοδομική άδεια για τη μεγάλη ανάπτυξη στη Γεροσκήπου που περιλαμβάνει πεντάστερο ξενοδοχείο με 221 δωμάτια και δύο οικοδομικά τετράγωνα. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε αρκετά παράπονα ποδοσφαιριστών από την Κύπρο προς την FIFpro ότι δεν έλαβαν αντίγραφο του συμβολαίου τους και ότι έχουν προβλήματα με τη μισθοδοσία τους. Επίσης, γράφει για το θέμα με την παράνομη αναμετάδοση σήματος στην Κύπρο και τους λόγους που ελκύονται οι Κύπριοι καταναλωτές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» φέρει τον τίτλο «Αβέρωφ: Η βουλή έφερε το κούρεμα» και παραθέτει συνέντευξη του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος λέει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ήθελε το κούρεμα, υποβάλλοντας πρόταση για ένα τέλος 18-24 μηνών, καθώς και ότι είναι το «όχι» της βουλής που έφερε το κούρεμα δια μέσου του νόμου που ψηφίστηκε. Ακόμη, η «Κ» κάνει λόγο για κρίσιμη ημέρα για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Αλλού γράφει για συγχώνευση της Astrobank με τη USB Bank.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Τελική ευθεία με κλειστό ντέρμπι για τον δεύτερο» και γράφει ότι στην τελική ευθεία, με αγωνιώδεις προσπάθειες για διείσδυση σε δεξαμενές ψηφοφόρων που είναι ακόμα διαθέσιμες, εισέρχονται οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλού, παραθέτει συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και υποψηφίου για την προεδρία Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος λέει ότι η πρώτη πολιτική πράξη για το Κυπριακό αν επανεκλεγεί θα είναι μια διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ακόμη γράφει ότι ανακάμπτει ο τομέας των ακινήτων.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/01/2018 10:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: