Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, το αναμενόμενο υψηλό ποσοστό αποχής, το μετεκλογικό σκηνικό για το Κυπριακό, η προσφυγή της MIG κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικρίσεις για την προσφυγική πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και οι πληροφορίες για φιλοτουρικικό μπλοκ στην Κομισιόν και Τ/κ ιδιοκτήτες στις ελεύθερες περιοχές που απειλούν πρόσφυγες και κινούνται για νομιμοποίηση εποίκων, είναι τα θέματα που προβάλλονται στους κύριους τίτλους των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βόμβα ισχύος €1,2 δισ. θα εκραγεί ή θα πυροδοτηθεί;», γράφει ότι εντός των ημερών αναμένονται τα «μαντάτα» από το Παρίσι για την προσφυγή της MIG κατά της Κ.Δημοκρατίας, με τους ξένους δικαστές να κρατούν στα χέρια τους την τύχη της προσφυγής και κατά συνέπεια το κατά πόσο θα κληθούμε να καταβάλουμε και από πάνω στην MIG 1,2 δισ. ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με στόχο να θωρακίσει την ΑΟΖ, ούτως ώστε να μην είναι έρμαιο των τουρκικών ορέξεων. Αλλού γράφει ότι κάθε μήνα από τον κρατικό κορβανά βγαίνουν μισθοί που προκαλούν ίλιγγο με πρώτη την Χρ. Γιωρκάτζη.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα προβάλει δημοσκόπηση της εφημερίδας για τις προεδρικές εκλογές με τίτλο «Νήμα ο Αναστασιάδης, δεύτερος ο Μαλάς» και γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης με ισχυρό ΔΗΣΥ κερδίζει γεωγραφικά και σε κάθε ηλικιακή ομάδα, ενώ η συσπείρωση του ΑΚΕΛ από 70 πήγε στο 77% και δίνει μεγάλη ώθηση στον Σταύρο Μαλά. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί αφιέρωμα στην ιστορία των προεδρικών εκλογών από το 1959 μέχρι σήμερα. Αλλού ο «Π» αναφέρεται στις τράπεζες και γράφει ότι ο περιορισμός στην κυπριακή αγορά και η λογική έως ένα βαθμό να είναι οι κυπριακές τράπεζες, τοπικές τους προκαλεί ασφυξία και διερωτάται κατά πόσο είναι ώρα για εξωστρέφεια.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» φιλοξενεί το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Καψόνι μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και γράφει ότι με εργαλείο την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με πολλούς μοχλούς πίεσης στη φαρέτρα του οι εν δυνάμει μεσολαβητές στήνουν σιγά-σιγά το μετεκλογικό σκηνικό για παρέμβαση στο Κυπριακό. Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει ότι το μεγαλύτερο θέατρο του αρχαίου κόσμου αναδεικνύεται εντυπωσιακά στην Πάφο. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας σερ Ντέιβιντ Νίκολσον για το σύστημα υγείας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεχασμένα ‘θα’ μιας προσφυγικής πολιτικής», γράφει ότι κούφια λόγια αποτελούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη για την προσφυγική πολιτική, η οποία φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό, αρχικά με πρόσχημα και στη συνέχεια ως άλλοθι την οικονομική κρίση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο αβέβαιο μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητες μετά τις «εκλογές» και γράφει ότι όσο η λύση αργεί τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, ενώ η αριστερά στηρίζεται από την προοπτική της λύσης. Αλλού προβάλει τη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει την Δευτέρα στη Λευκωσία το εκλογικό επιτελείο Σταύρου Μαλά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο θέμα της προβάλλει δημοσκόπησή της σχετικά με τις εκλογές που παρουσιάζει στον α’ γύρο τον Νίκο Αναστασιάδη να εξασφαλίζει το 34,4% των ψήφων, τον Νικόλα Παπαδόπουλο να εξασφαλίζει 22,6% και τον Σταύρο Μαλά 21,2%. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην «Κ», με τίτλο «Δεν λύνονται τα ΜΕΔ με τα λεφτά της μαμάς» και αναφέρει ότι χρειάζεται σοβαρότητα για να λυθούν ανοικτά ζητήματα όπως τα κόκκινα δάνεια και η αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δοκιμάζονται οι αντοχές των τραπεζών και ότι τον Μάρτιο θα διενεργηθούν τελικά τα Stress test από την ΕΚΤ.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απειλούν τους πρόσφυγες και νομιμοποιούν εποίκους» γράφει ότι χτυπήματα κάτω από τη μέση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρούν, σε παράλληλα μέτωπα φιλοτουρκικό μπλοκ της Κομισιόν και Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες γης στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού γράφει ότι με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη εργάζονται πλέον τα επιτελεία ενόψει των Προεδρικών Εκλογών στο κρίσιμο δεκαπενθήμερο πριν από την κάλπη. Σε άλλο θέμα γράφει αναφέρεται σε «πειρατικά» και ανασφάλιστα οχήματα στους δρόμους.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ψηφοφόροι απορρίπτουν τις ‘απογοητευτικές’ εκλογές» γράφει ότι η αποχή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από ποτέ καθώς οι ψηφοφόροι απορρίπτουν την τετριμμένη προεκλογική εκστρατεία. Αλλού γράφει ότι μια νέα βιογραφία της πρώτης κυρίας της Γαλλίας Μπρζίτ Μακρόν αναφέρει ότι ο σύζυγός της έγραψε ένα πικάντικό μυθιστόρημα εμπνευσμένος από την αρχή της σχέσης τους όταν ήταν ακόμα έφηβος και αυτή η παντρεμένη δασκάλα θεάτρου του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το νάρκοτεστ για τους οδηγούς θα σώσει ζωές σύμφωνα με την αστυνομία, όταν οι επικριτές τους αναφέρουν ότι είναι αντισυνταγματικό.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/01/2018 11:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: