Οι εγγυήτριες δυνάμεις να συζητήσουν εγγυήσεις-ασφάλεια πριν από νέα διάσκεψη για Κυπριακό, λέει ο Κοτζιάς




Την ανάγκη να υπάρξουν προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στο Κυπριακό, πριν οριστεί νέα Διεθνής Διάσκεψη, επεσήμανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στα ραδιόφωνο Real FM.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «σήμερα με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι και ο ΟΗΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία και ασφαλώς η κυπριακή Κυβέρνηση, με την οποία συμπορευόμαστε, πιστεύουν και θέλουν να υπάρξουν συζητήσεις στο κύριο αντικείμενο που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς σε βάθος που αφορά τις εγγυήσεις και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο, και το θεωρούμε μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, και έγινε πανδήμως αποδεκτό αυτό το γεγονός στη Βουλή, ότι η ελληνική διπλωματία άλλαξε την ατζέντα του Κυπριακού και έβαλε πάνω στο τραπέζι το πραγματικό πρόβλημα. Αυτό το πραγματικό πρόβλημα, εγγυήσεις και κατοχικός στρατός, πρέπει να το κουβεντιάσουν αυτοί που παραβίασαν τις εγγυήσεις και έχουν κατοχικό στρατό, δηλαδή οι Τούρκοι, με τις άλλες Εγγυήτριες Δυνάμεις και ιδιαίτερα με εμάς».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και για το αν είναι εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το Πάσχα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο, καθώς παράλληλα με την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες και στον ΟΗΕ, θα πρέπει να γίνει και η συζήτηση για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ/Ελλάδα/Αθήνα 02/01/2018 16:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: