Η αριστερή πτέρυγα των Γερμανών σοσιαλιστών υπέρ των διαπραγματεύσεων με Μέρκελ




«Περίπου το 90% των 60 βουλευτών της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με τον Ματίας Μιρς.

«Τώρα πρέπει να βάλουμε ψηλά στην ατζέντα το πως αυτό το κόμμα θα παραμείνει ενωμένο και πως θα συμμετέχουν όλοι. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν εάν τα μέλη έχουν τον τελευταίο λόγο στη συμφωνία για νέο μεγάλο συνασπισμό».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 600 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της βάσης του SPD καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες. Εάν τελικά ξεκινήσουν η τελική συμφωνία θα τεθεί εκ νέου σε μια χρονοβόρα εσωκομματική ψηφοφορία. Πάντως η νεολαία του κόμματος, η οποία έχει επιρροή εντός του SPD, υπό τον Κέβιν Κιούνερτ έχει απερίφραστα ταxθεί κατά των διαπραγματεύσεων και θα προσπαθήσει να την εμποδίσει, κατά το γερμανικό reuters (de. reuters)

Εν τω μεταξύ η Αντρέα Νάλες, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του ομίλου Funke, επέκρινε τον κ. Κιούνερτ ότι «επικαλείται λανθασμένα στοιχεία» και έκανε έκκληση στα μέλη να μην έχουν αυταπάτες και φρούδες ελπίδες (ενν. για αλλαγές στη συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες) κατα τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις. Θα γίνουν όμως σκληρές διαπραγματεύσεις», όπως είπε. Η κ. Νάλες εκτιμά επίσης ότι το 1/3 των εκπροσώπων του έκτακτου συνεδρίου δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Η νεολαία του κόμματος συνεχίζει πάντως την εκστρατεία κατά του Ναι στις διαπραγματεύσεις και οργανώνει σήμερα στο κεντρικά γραφεία του κόμματος εκδήλωση με θέμα: «Οχι στον μεγάλο συνασπισμό / ΝοGroko».

Και ενώ βετεράνοι του SPD, όπως ο πρώην πρόεδρός του Κουρτ Μπεκ (στην Saarbruecker Zeitung) και ο πρώην επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας Ερχαρντ Επλερ (στην Sueddeutsche Zeitung), αρθρογραφούν υπέρ του Nαι, ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), συμβουλεύει δηκτικά τους Σοσιαλδημοκράτες σε συνέντευξή του στην Neuen Osnabrücker Zeitung ότι «είναι καλύτερο να λύσουν το πρόβλημα ηγεσίας που έχουν στην αντιπολίτευση και να αναγεννηθούν εκεί».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

18/01/2018 12:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: