Γιατί χαίρεται η Τουρκία; Η Ελλάδα, τα Σκόπια και ο τουρκικός υπονομευτικός δάκτυλος




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Εάν κάποιος επιχαίρει βλέποντας τις διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων να διαιωνίζονται, αυτός είναι η… Τουρκία του Ερντογάν. Η Αγκυρα επιχειρεί άλλωστε εδώ και χρόνια, ορμώμενη από νεο-οθωμανικές διαθέσεις επέκτασης της τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια, να υπονομεύσει τους δεσμούς  μεταξύ Αθήνας και ΠΓΔΜ, εκμεταλλευόμενη τα «κενά επιρροής» που δημιουργεί εκ των πραγμάτων η  διαφωνία για το όνομα.

Δεν ήταν τυχαίο ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τα Σκόπια το  περασμένο καλοκαίρι, μετά την επίσκεψη Ντιμιτρόφ στην Αθήνα, ενώ ο Χακάν Τσαβούσογλου βρέθηκε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Και είναι ακριβώς πάνω στην «πλάτη» της  εκκρεμότητας του ονοματολογικού που η Αγκυρα εγγράφει ανενόχλητη υποθήκες επιρροής στο γήπεδο  των Σκοπίων… βαφτίζοντας «Τούρκους» μερικές δεκάδες χιλιάδες εξισλαμισμένους Σλάβους της ΠΓΔΜ. Στη σύνθεση της κυβέρνησης Ζάεφ υπάρχει πλέον και ένας υπουργός, άνευ χαρτοφυλακίου, προερχόμενος από την τουρκική μειονότητα.

Η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», πίσω στις αρχές του 1992. Ακριβώς 16 χρόνια μετά, η Αγκυρα εξακολουθεί να αναβαθμίζει την επιρροή της στη γείτονα χώρα.

Το κυβερνών  ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πρόκειται, κατ’ εντολή του ίδιου του Ερντογάν, να ανοίξει δικά του γραφεία στην ΠΓΔΜ το 2018, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο αντιπρόεδρος της παράταξης Μεχντί Εκέρ. Στα Σκόπια έχει, άλλωστε, γραφεία ήδη από το 2015 και το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο μάλιστα διατηρεί ηλεκτρονική έκδοση στα «μακεδονικά» (αλλά όχι και στα ελληνικά).

Κατά τα λοιπά, η Τουρκία στέλνει οικονομική αναπτυξιακή» βοήθεια στα Σκόπια, κυρίως μέσω των κρατικών οργανισμών ΤΙΚΑ και Yunus Emre, προωθώντας την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας και την ανάδειξη της οθωμανικής κληρονομιάς, χρηματοδοτώντας τη δημιουργία πανεπιστημίων (όπως το International Balkan University) κ.λπ.

Η ΠΓΔΜ ξεχωρίζει, μάλιστα, ως μία από τις δέκα χώρες που έλαβαν τις περισσότερες δωρεές από την τουρκική TIKA το 2016. Παράλληλα, η Τουρκία είναι πλέον η κατά σειρά τρίτη χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στα Σκόπια, έχοντας ξεπεράσει και την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: