Εθνική ανοησία η απώλεια μιας ευκαιρίας για λύση στο Σκοπιανό, λέει ο Αλέξης Τσίπρας

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτριο Τζανακόπουλο (Α) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
«Εθνική ανοησία» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός το να μην αξιοποιηθεί η ευκαιρία λύσης, εάν φυσικά αυτή υπάρξει, μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα», υπιογραμμίζοντας ότι και ο ίδιος αντλεί το ήμισυ της καταγωγής του από τη Μακεδονία.

Καλεί ωστόσο του πολίτες να εκτιμήσουν με νηφαλιότητα τι είναι αυτό που προάγει το εθνικό συμφέρον και τι είναι αυτό που το υπονομεύει. «Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ», αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει:
«Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος ‘Μακεδονία’, χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

Ο ίδιος τονίζει, πάντως, πως «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος ‘Μακεδονία’ σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αναταράξεων στον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς είναι δεδομένες οι επιφυλάξεις του Πάνου Καμμένου, ο Αλ. Τσίπρας είπε:
«Ο Πάνος (Καμμένος) έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός. Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «τραγικό πολιτικό σφάλμα» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία χάνει την «ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας» και προσθέτει:
«Δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ. (…) Μία παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές τους από το να συμμετέχουν. Έτσι αποδεικνύει στους Έλληνες ότι είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος και στους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αναξιόπιστος πολιτικός, κλασικός εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού προσωπικού που χρεοκόπησε τη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: