Ευχαριστίες σε Σίσι από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο: Ευχές και για τους πρόσφυγες




Γεμάτος από μηνύματα για την αγάπη, την ανθρωπότητα, τους συνανθρώπους μας που περνάνε μόνοι τις Άγιες τούτες Ημέρες αλλά και τους πρόσφυγες, που τελικά δεν καταφέρνουν να βγουν στη στεριά, παρά τους «παίρνει» η θάλασσα, ήταν ο μεστός λόγος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, στο κόψιμο της αγιοβασιλόπιτας του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου για το 2018.

Πρόκειται για μία εκδήλωση που κατά παράδοση, τελείται την παραμονή της εορτής στη Μεγάλη Αίθουσα του ιεραποστολικού πατριαρχείου, που υπάρχει εδώ και 2.000 περίπου χρόνια, μεταλαμπαδεύοντας Ελληνισμό και Ορθοδοξία στην Χώρα του Νείλου.

Και σε αυτό το εορταστικό συναπάντημα, όπου τιμούν πολλοί Αλεξανδρινοί πάροικοι, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κάνει πάντοτε έναν απολογισμό του έργου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κατά τη χρονιά που πέρασε. Έτσι, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Άκκρας κ. Νάρκισσου, του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκη και του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Μιχάλη Καρυδιά, αλλά και πολλών παροίκων, ο Πατριάρχης Θεόδωρος έκανε μία σύντομη αναφορά στα ιεραποστολικά και επίσημα ταξίδια που πραγματοποίησε μέσα στο 2017, αλλά πάντοτε με το βλέμμα στην Αλεξάνδρεια, όπου γυρίζει πίσω στην έδρα του, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την προστασία που παρέχει στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, καθώς και την Ελληνική πολιτεία.

Σε μία πραγματικά συγκινητική στιγμή, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της μητέρας του Κλεοπάτρας που μέσα στο 2017 μάς εγκατέλειψε για πάντα, εκφράζοντας το ανθρώπινο παράπονο που και ένας Πατριάρχης πάντοτε θα έχει, όταν δε θα μπορεί πλέον να ακούει την ευχή της μάνας που τον έφερε στη ζωή σε αυτές τις τόσο σημαντικές και άγιες ημέρες.

Τέλος, τόσο στον εσπερινό όσο και στη Δοξολογία που πραγματοποίησε στον Κοινοτικό περικαλλή ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ευχήθηκε για τους μοναχικούς ανθρώπους και τους πρόσφυγες, που κινδυνεύουν πάντοτε να χαθούν στα παγωμένα νερά της θάλασσας και ζήτησε από τον Θεό να τους προστατεύει, γιατί και αυτά είναι πλάσματά του.

Στις τρεις πίτες που κόπηκαν κατά την επίσημη κοπή της αγιοβασιλόπιτας, αμέσως μετά τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα που έψαλλε με όλον τον κόσμο ο Πατριάρχης Θεόδωρος, τα τρία φλουριά πέτυχαν διαδοχικά στον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Μιχάλη Καρυδιά, στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Αίγυπτο Νίκο Κάτσικα και στον πολύ αγαπητό συνεργάτη του Άτεφ, που βρίσκεται στο πλευρό της Εκκλησίας εδώ και πολλά χρόνια.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

02/01/2018 11:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ του
Ν. Κάτσικα
Κάιρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: