Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, δήλωσε ο Ζάεφ: Αυτοκινητόδρομος “Φιλίας” ο δρόμος προς Ελλάδα




Tη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της ΠΓΔΜ που οδηγεί προς την Ελλάδα, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Νταβός.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι οι ενέργειες αυτές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση του αποδεικνύουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές αξιώσεις.

Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ μετονομάστηκαν σε «Μέγας Αλέξανδρος» από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη διαπραγματευτική διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέματος του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ανήγγειλε την ανύψωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, υπό την παρακολούθηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι μετά από 25 και πλέον χρόνια έφθασε πλέον η στιγμή να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέλιξη, που όπως σημείωσε, θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του, προκειμένου να επιτευχτεί ο στρατηγικός στόχος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα του ονόματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών των δύο χωρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας N. Φραγκόπουλου
Σκόπια, The Former Yugoslav Republic of Macedonia

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: