Χαμηλή, για την ώρα, η συμμετοχή στις εκλογές στην Κύπρο: Μικροπροβλήματα στην ψηφοφορία




Σε χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι στις Προεδρικές του 2013 και του 2008, κινήθηκε η προσέλευση των ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, η οποία μέχρι τις 10:00 έφτασε στο 8,4%.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Εκλογής της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού, Αναπληρωτής Έπαρχος, Μάριος Αλεξάνδρου, μέχρι τις 10:00 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 12,741 εκλογείς, δηλαδή το 8,4% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Η διαδικασία, πρόσθεσε, συνεχίζεται κανονικά.

Στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών του 2013, μέχρι τις 10:00 είχε προσέλθει το 13,2% των ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού, ενώ στις Προεδρικές εκλογές του 2008, το ποσοστό ήταν 15%.

Στο 8,8% η προσέλευση στις κάλπες στην ελεύθερη Αμμόχωστο μέχρι τις 10 το πρωί

Στο 8,8% έφτασε μέχρι τις δέκα το πρωί το ποσοστό των ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επαρχος Αμμοχώστου Γεώργιος Χρυσαφίνης, η μέχρι στιγμής ψηφοφορία συνεχίζεται κανονικά χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα και μέχρι τις 10 το πρωί είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα το 8,8% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δηλαδή 2,790 χιλιάδες πολίτες.

Στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών του 2013 μέχρι τις 10 το πρωί είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα το 11,95% των ψηφοφόρων δηλαδή 3,583 χιλιάδες πολίτες.

Στο 9% ανήλθε μέχρι τις 10:00 η προσέλευση ψηφοφόρων στη Λάρνακα

Στο 9% ανήλθε μέχρι τις δέκα το πρωί το ποσοστό των ψηφοφόρων που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας, για τον πρώτο γύρο των εκλογών για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εφορος Εκλογής, εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, η ψηφοφορία διεξάγεται κανονικά και μέχρι τις 10 το πρωί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα το 9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή 8,398 χιλιάδες πολίτες.

Ομαλά η ψηφοφορία, αντιμετωπίστηκαν κάποια μικροπεριστατικά, είπε ο Γενικός Έφορος

Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία, δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογής Κύπρος Κυπριανού προσθέτοντας ότι κάποια μικροπεριστατικά αντιμετωπίστηκαν αμέσως. Είπε ακόμα ότι η Αστυνομία προβαίνει σε ενέργειες με τη CYTA ώστε να εντοπιστούν οι αποστολείς των τηλεφωνικών μηνυμάτων, μετά τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι κλιμάκιο του ΟΑΣΕ παρακολουθεί τις εκλογικές διαδικασίες και την ψηφοφορία και ανέφερε ότι λειτουργοί του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα επισκέπτονται τα εκλογικά κέντρα για ευνόητους λόγους, για αυτό και απηύθυνε έκκληση προς όλα τα επιτελεία να τηρήσουν τη νομοθεσία ώστε η ψηφοφορία να διεξαχθεί με άψογο τρόπο, όπως πάντα.

Κληθείς να διευκρινίσει τι αφορούν τα μικροπροβλήματα που αντιμετωπίστηκαν, είπε ότι ο υπάλληλος που εργαζόταν σε εκλογικό κέντρο χρειάστηκε αντικατάσταση, επειδή αρρώστησε το παιδί του. Μικρά, ασήμαντα περιστατικά τα οποία σε καμμία περίπτωση δεν επηρέασαν την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές, είπε ότι έχει προηγηθεί εντατική εκστρατεία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, καλώντας τους ψηφοφόρους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και καλώντας τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Αν θα πετύχουμε προσέλευση στις κάλπες, περιορίζοντας την αποχή θα το γνωρίζουμε στο τέλος της βραδιάς», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν προβληματίζει το γεγονός ότι πέραν του περιστατικού που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής- ξημερώματα Σαββάτου με γραπτά τηλεφωνικά μηνύματα για προβλέψεις σε σχέση με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, χθες βράδυ εστάλη μήνυμα που προέτρεπε τους παραλήπτες να ψηφίσουν συγκεκριμένο υποψήφιο, ο Γενικός Έφορος είπε ότι έγιναν καταγγελίες χθες το απόγευμα και το βράδυ.

Συνεχίζοντας, είπε πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αστυνομία και πριν από λίγο μίλησε με τους υπευθύνους που διερεύνησαν κάποιες καταγγελίες. Χθες, κλιμάκιο της Αστυνομίας πήρε καταθέσεις από λειτουργούς του γραφείου του Γενικού Εφόρου, πρόσθεσε και ανέφερε ότι χθες βράδυ επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή της CYTA και άλλα στελέχη του οργανισμού τηλεπικοινωνιών.

Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εντοπιστούν οι αποστολείς, διαβεβαίωσε.

Διευκρίνισε ότι η Αστυνομία θα προβεί στις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ώστε να μπορέσει η CYTA να αποκαλύψει ονόματα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης – Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 28/01/2018 10:24
ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου – Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 28/01/2018 10:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: