Αποφάσεις για το Σκοπιανό σε σύσκεψη υπό τον Τσίπρα: Πιέζουν οι ΗΠΑ λένε οι Γερμανοί




ΡΕΠΟΡΤΑΖ MIGNATIOU.COM

Σε κρίσιμες αποφάσεις για το Σκοπιανό, επιχείρησαν να συμφωνήσουν χθες, ο πρωθυπουργός ο κ. Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, εν μέσω φημών ότι επίκειται συμφωνία της Ελλάδας και των Σκοπίων για την ονομασία του γειτονικού κράτους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου, εκτός από τον εταίρο του στην κυβέρνηση, και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα συνομιλίες του με τους Σκοπιανούς, αλλά και ξένους παράγοντες, όπως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Γερμανία, που δείχνουν ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος.

Η κινητικότητα για το Σκοπιανό ξεκίνησε μετά τη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στρατηγό ΜακΜάστερ. Η επαφή αυτή πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και ασχολήθηκε επίσης με τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική εφημερίδα Südwest Presse εκτιμά ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται στο ζήτημα της ονομασίας ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ», που επιδιώκουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με την προσδοκία ότι αυτή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των «ταραγμένων Βαλκανίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη υπήρξε η “κατανόηση” ότι απαιτείται η επίλυση του θέματος της ονομασίας στο πλαίσιο της “εξαφάνισης” από το πιάτο της ελληνικής διπλωματίας προβλημάτων, που θεωρούνται επιλύσιμα. Στα θέματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι όποιες διαφορές με την Αλβανία, που υποδαυλίζει με κάθε τρόπο η Τουρκία, η οποία ασκεί έλεγχο στον πρωθυπουργό της χώρας, Έντι Ράμα. Η “κατανόηση” αφορά και την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών υπέρ της σύνθετης ονομασίας, που σημαίνει πως με κάποιο τρόπο θα αναφέρεται η λέξη “Μακεδονία” ή παράγωγά της.

Ο κ. Καμμένος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαφώνησε, αν και μία πηγή ανέφερε ότι οι παριστάμενοι είδαν τάσεις να βάζει νερό στο κρασί του. Ο υπουργός Άμυνας γνωρίζει -όπως ειπώθηκε- ότι εάν το θέμα φτάσει στη Βουλή και καταψηφίσει την πρόταση για την ονομασία, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει, εκτός εάν βρεθούν βουλευτές άλλων κομμάτων, που θα την υποστηρίξουν.

Πάντως, ο κ. Καμμένος δεν υπαναχώρησε στη θέση του να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Είπε ότι «ο ελληνικός όρος ‘Μακεδονία’, όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια πάγια εθνική θέση -και επιμένω σε αυτή, και ελπίζω ότι η λύση, η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κοσμου”.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: «Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ διερευνούν τις πιθανότητες διευθέτησης της διένεξης για την ονομασία των Σκοπίων που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 30 χρόνια», γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Διένεξη για την ονομασία των Σκοπίων», επικαλούμενη πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa.

Η εφημερίδα του Μονάχου εξηγεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ και αναφέρει ότι οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. «Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα αργά αλλά σταθερά δημιουργείται νέα δυναμική στο ανοιχτό ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε τα εξής:

“Νομίζω ότι η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες, που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε παραγωγικές λύσεις.

Κουβεντιάσαμε για τα ζητήματα των Βαλκανίων, για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην μεγαλύτερη ευμάρεια και παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων.

Συζητήσαμε ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και τη FYROM.

Όσον αφορά στην Αλβανία, συζητήσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες.

Όσον αφορά στη FYROM, αφορούσε περισσότερο στο ονοματολογικό. Στο ονοματολογικό, η Κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι.

Είμαστε υπέρ μία συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και με κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα, ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου”.

Δημοσιογράφος: Είστε αισιόδοξος; Yπάρχει καλό κλίμα;
Ν. Κοτζιάς: Πάντα είμαι αισιόδοξος.

Ο Καμμένος λέει ότι εμπιστεύεται τον Κοτζιά

Να περιβληθεί με απόλυτη εμπιστοσύνη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας με έμφαση ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε στη συνέχεια.

Αναλυτικά, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κυβερνητική σύσκεψη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Καμμένος είπε τα εξής:

«Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, είναι η μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ. Και το λέω αυτό θέλοντας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίον αναγνωρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα ειναι αυτοί που θα αποφασίσουν ουσιαστικά εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την όποια απόφαση στο θέμα του Σκοπιανού, να του πω ότι: Θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό των Εξωτερικών, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση.

Υπάρχουν δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού: η μία είναι η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και (η άλλη είναι) η απόφαση του Βουκουρεστίου. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, έχω εμπιστοσυνη στον υπουργό Εξωτερικών. Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι».

Πρόσθεσε και τα εξής:

«Πιστεύω ότι η πολιτική αυτή εντασσόμενη στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να αποτελέσει τον πυρήνα του άξονα σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσογειο, θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και σε λύση προβλημάτων που ταλαιπωρούν επί πάρα πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρη και όταν θα έλθει η ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση».

Ο κ. Καμμένος ρωτήθηκε αν τυχόν συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεπάγεται και δική του συμφωνία. Απάντησε ότι «η ΝΔ είπε ότι θα συμφωνήσει σε ό,τι πω εγώ. Άρα χαίρομαι που μού εναποθέτει τις ευθύνες της παράταξης».

Στο μεταξύ: Οι πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα σε Αθήνα και Σκόπια με απώτερο στόχο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ σχολιάζονται από τον γερμανικό Τύπο.

Η εφημερίδα Südwest Presse κάνει λόγο για «κινητικότητα στη διαμάχη για την ονομασία», αποδίδοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ.

Το δημοσίευμα εστιάζει και στον ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, εξαίροντας το γεγονός ότι «εδώ και σχεδόν 25 χρόνια καταβάλλει προσπάθειες κατ’ εντολή του ΝΑΤΟ να διαμεσολαβήσει σε μια διαμάχη που είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή από την κοινή γνώμη εκτός Βαλκανίων».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι πρόκειται ωστόσο για ένα ζήτημα που απασχολεί δεόντως τη διεθνή διπλωματία διότι «η διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχει γεωπολιτικές διαστάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Νίμιτς είναι στο μεταξύ 78 ετών, αλλά τώρα θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του: Οι κυβερνήσεις σε Σκόπια και Αθήνα φαίνονται επιτέλους διατεθειμένες να διευθετήσουν τη διένεξη».

Το δημοσίευμα παρουσιάζει συνοπτικά το χρονικό του ζητήματος της ονομασίας και επισημαίνει ότι η «αντικατάσταση του εθνοσυντηρητικού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Μάιο έφερε κινητικότητα στη διαμάχη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: