Αναβάζει τους τόνους η Αμερική απέναντι στην Τουρκία: Έχουμε πραγματικές ανησυχίες




Στις συνομιλίες που είχε τις τελευταίες μέρες ο Αμερικανός Yπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στην διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χεδερ Νάουερτ.

Αν και δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για την τελευταία συνάντηση των δύο Yπουργών, χθες στο Παρίσι, η κ. Νάουερτ είπε ότι είχαν την ευκαιρία να τα πουν κατ’ ιδίαν στο Βανκούβερ και συνομίλησαν αρκετές φορές τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο.

«Το Σαββατοκύριακο συνομίλησαν για την αστάθεια που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη βορειοδυτική Συρία. Είχαν σοβαρές και ειλικρινείς τηλεφωνικές συνομιλίες… ”, ανέφερε.

Κληθείσα να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας να ξεκινήσει επιχειρήσεις στο Μανμπίτζ κι άλλες περιοχές όπου βρίσκονται Αμερικανοί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για «πραγματικές ανησυχίες».

«Ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν πολύ ειλικρινής και ξεκάθαρος κι αυτό αποδεικνύεται πως είχε τουλάχιστον τρεις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, επιπρόσθετα των διαπραγματεύσεων που είχαν αξιωματούχοι των πρεσβειών μας. Αυτό δείχνει το επίπεδο της ανησυχίας μας», είπε η εκπρόσωπος.

Η κ. Νάουερτ είπε ότι η περιοχή του Αφρίν ήταν σχετικά σταθερή, με τα δεδομένα της Συρίας κι αυτή τη στιγμή με αυτή την κατάσταση δεν είναι.

«Επομένως είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι με την κατάσταση. Καλούμε όλα τα μέρη να παραμείνουν προσηλωμένα. Ο λόγος που οι ΗΠΑ βρίσκονται στη Συρία είναι για να εστιαστούν στη μάχη εναντίον του ISIS. Σταματά τη μάχη εναντίον του ISIS κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εκεί. Αυτό ήταν μεταξύ των θεμάτων που υπογραμμίστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών και αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Τούρκους αξιωματούχους», πρόσθεσε.

Πάντως, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανάλαβε ξανά το πόσο σημαντική σύμμαχος για τις ΗΠΑ είναι η Τουρκία.
«Κατανοούμε πλήρως τις ανησυχίες της Τουρκίας για τις διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις. Κατανοούμε τις ανησυχίες της για το ΡΚΚ. Έχουμε συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, αλλά επίσης προσπαθούμε να φέρουμε σταθερότητα και τους ενθαρρύνουμε να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις σ’ αυτό το τμήμα», σημείωσε.

Στο ερώτημα πώς καλούν και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, όταν οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας που πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών δέχονται επίθεση κι αν θεωρεί πως έχουν δικαίωμα να αμυνθούν, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε:

«Πρόκειται για τεταμένη κατάσταση. Καλούμε τους Τούρκους να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. Τους καλούμε να μην αυξήσουν τη βία, τους καλούμε να μειώσουν τη βία κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας».

Η κ. Νάουρτ είπε ότι η κατάσταση στη Βορειοδυτική Συρία είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Ρεξ Τίλερσον και πολλών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους κλιμάκωση και η περιοχή ήταν όπως σας είπα ήδη σχετικά σταθερή για τα δεδομένα της Συρίας. Θέλουμε ο κόσμος να μείνει και να επιστρέψει στα σπίτια του στη Συρία κι αυτό που συμβαίνει τώρα με την Τουρκία το αποτρέπει. Ωστόσο κατανοούμε ότι η Τουρκία, ως πολύτιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, έχει ανησυχίες για το ΡΚΚ και εξετάζουμε τρόπους συνεργασίας με την Τουρκία για να τους υποστηρίξουμε», ανέφερε.

Κληθείσα να σχολιάσει τουρκικές πληροφορίες, ότι ο τουρκικός στρατός δίνει μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτος στο Αφρίν, η κ. Νάουερτ είπε ότι οι Αμερικανοί δεν βλέπουν να υπάρχουν δυνάμεις του ISIS στην περιοχή αυτή.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24/01/2018 06:27

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: