Αναστασιάδης και Μαλάς επιμένουν σε αδιέξοδη πολιτική στο Κυπριακό: Μόνο διζωνική θέλουν!




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ευρισκόμενος στο «Νησί των Αγίων», την Κύπρο, υπέκυψα στον πειρασμό και παρακολούθησα και την περίφημη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις αντιπαραθέσεις εκπροσώπων τους σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Η αλήθεια είναι ότι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι υποψήφιοι και οι εκπρόσωποί τους φέρθηκαν …ευρωπαϊκά, με σεβασμό για τον αντίπαλο. Και αυτό πρέπει να ειπωθεί.

  • Σε αυτά τα πολλά που άκουσα, μου έκανε εντύπωση η επιμονή των εκπροσώπων των δύο συστημικών κομμάτων, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, στην αποτυχημένη συνταγή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είναι όντως τραγικοί όταν υποστηρίζουν αυτό το αναχρονιστικό σύστημα, που στην ουσία είναι μία κρυφή συνομοσπονδία, ένα μοντέλο διευθέτησης που απέτυχε οικτρά όπου δοκιμάστηκε.

Αυτό είναι το πρώτο γεγονός που με εντυπωσίασε αρνητικά, σε σημείο που αναρωτήθηκα που ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν διαβάζουν; Δεν ακούνε; Δεν βλέπουν; Προφανώς η απάντηση και στα τρία ερωτήματα είναι αρνητική.

  • Το δεύτερο γεγονός είναι αυτή η βεβαιότητα τους, ως να είναι εκπρόσωποι υπερδυνάμεων, ότι έχουν τον τρόπο να πείσουν την Τουρκία και τον ισλαμιστή ηγέτη της, Ταγίπ Ερντογάν να επιλύσουν το Κυπριακό επειδή η λύση είναι προς όφελος της Τουρκίας.

Μα πόση αφέλεια Θεέ μου κυριαρχεί αυτούς τους πολιτικούς ταγούς;

  • Υπάρχει περίπτωση μία στο εκατομμύριο να δεχθεί ο Ταγίπ Ερντογάν λύση που δεν εξυπηρετεί την Τουρκία;
  • Υπάρχει περίπτωση η λύση της διζωνικής που πρεσβεύουν ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και άλλοι χώροι να είναι υπέρ της Κύπρου και εναντίον της Τουρκίας; Ακατάγνωτα, που λέμε και στο νησί.

Άρα συνεχίζουν να βαδίζουν σε ένα δρόμο που είναι πέρα για πέρα καταστροφικός για το νησί. Και ουδείς εχέφρων πολίτης μπορεί να «αγοράσει» το έωλο επιχείρημα των δεξιών και των κομμουνιστών της Κύπρου, ότι η διζωνική δεν οδηγεί σε λιβανοποίηση του νησιού επειδή δήθεν είναι μέλος της Ε.Ε. Όπως πολύ ορθά είπε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Πενς, τον περασμένο Ιούνιο, η λύση που απαιτεί να επιβάλει η Τουρκία στην Κύπρο θα την καταστήσει σε Λίβανο. Ο Ελληνισμός του νησιού θα συρρικνωθεί και το μουσουλμανικό στοιχείο θα ανθίσει. Όπως ακριβώς συνέβη στο Λίβανο.

Γιατί, επιμένουν, λοιπόν, και ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, και οι υποψήφιοί τους, σε μία λύση που εξυπηρετεί την Τουρκία; Μέχρι σήμερα, και ενώ οι πολίτες της Κύπρου ψηφίζουν για τον επόμενο Πρόεδρο τους, δεν έδωσαν πειστική απάντηση. Και αυτό είναι ανησυχητικό, επειδή υποθέτω πως έχουν εγκλωβιστεί στην αδιέξοδη πολιτική τους. Και επειδή είναι και τα μεγαλύτερα κόμματα στο νησί, έχουν εγκλωβίσει στην αποτυχημένη πολιτική τους και την Κύπρο.

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, άφησε να εννοηθεί στην τηλεμαχία, ότι εάν οι πολίτες δώσουν το προβάδισμα στον ίδιο και τον σημερινό Πρόεδρο, επιβραβεύουν την πολιτική τους. Γνωρίζει, βέβαια, ότι η σκέψη του είναι εντελώς λάθος και αποδείχθηκε στο δημοψήφισμα, όπου οι Ακελικοί και οι Συναγερμικοί ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τις ηγεσίες των κομμάτων τους. Όμως, τα αρνιά μερικές φορές επαναστατούν και κλωτσούν τους τσομπάνηδες. Δεν γνωρίζω αν αυτό συμβεί ποτέ στην Κύπρο.

  • Η πίστη των εκπροσώπων των δύο συστημικών κομμάτων ότι έχουν τη μαγική συνταγή για να πείσουν την Τουρκία, ακούστηκε ξανά τις ημέρες που ακολούθησαν την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ερντογάν στη Συρία για να δολοφονήσουν τον κουρδικό πληθυσμό. Το μεγάλο πρόβλημα, που παρατηρείται δυστυχώς και στην κυπριακή διπλωματία, είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται καν ποιος είναι και τι πρεσβεύει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας. Ο άνθρωπος δεν έχει καμία ευαισθησία για τις ψυχές των ανθρώπων. Όσοι δεν τον ακολουθούν, όσοι δεν συμφωνούν μαζί του, είναι θανάσιμοι εχθροί. Σκοτώνει συμπατριώτες του Τούρκους. Τους Έλληνες της Κύπρου θα λυπηθεί; Έχει εξαφανίσει πολιτικά (και όχι μόνο) ένα σωρό συνεργάτες του, που τον βοήθησαν να γίνει Σουλτάνος. Έχει σαρώσει στα κατεχόμενα και τα έχει γιομίσει με τζαμιά, ενώ θα επιβάλει την ισλαμική του ατζέντα πολύ σύντομα. Και υπάρχουν Κύπριοι πολιτικοί που εμπιστεύονται αυτόν τον άνθρωπο; Λυπάμαι ειλικρινά.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι δυνάμεις που ευθύνονται και για την οικονομική κρίση που μαστίζει ακόμα την Κύπρο, φρόντισαν ώστε να μην γίνει σοβαρή συζήτηση για το εθνικό θέμα. Διότι δεν τους συνέφερε, επειδή δεν έχουν προτάσεις και επειδή έχουν οχυρωθεί πίσω από μία αποτυχημένη και επικίνδυνη πολιτική. Και βεβαίως, δεν είναι λύση η διχοτόμηση, που σκέφτονται πολλοί δυστυχώς στην Κύπρο, και οι οποίοι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούν τα σχέδια της Τουρκίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε ότι έχει μεγάλες αντοχές και οι συμμαχίες με τις χώρες της περιοχής την καθιστούν ακόμα πιο δυνατή. Είναι σημαντικό να αλλάξει η πολιτική έναντι της Τουρκίας και η Κύπρος να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Οι καλές σχέσεις πρέπει να συμπληρωθούν με μία στρατηγική συμφωνία, που να περιλαμβάνει και τον στρατιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία πρέπει να νοιώσει την ανάσα της μικρής Κύπρου στα διεθνή φόρα. Η προηγούμενη συνταγή του «καλού παιδιού» οδήγησε την Κύπρο σε αδιέξοδο. Το είπε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας… Ποιος θυμάται την εισβολή; Ιδιαίτερα στο εξωτερικό ουδείς εκτός των ομογενών και των Αποδήμων. Αλλά και στην Κύπρο έμειναν μόνο οι ρομαντικοί να αρνούνται να ξεχάσουν τις τουρκικές θηριωδίες.

Η εισβολή στη Συρία θύμισε στους πενηντάρηδες και πάνω την τραγωδία του 1974. Οι Τούρκοι έκαναν τότε και χειρότερα από αυτά που κάνουν στη Συρία. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να ξεχάσουμε για να είμαστε …«πολιτικά ορθοί» και «καλοί Ευρωπαίοι». Ούτε να «πειράζουμε» στα βιβλία ιστορίας τις εθνικές μας τραγωδίες, για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι. Ακολουθώντας αυτή την πολιτική δώσαμε την ευκαιρία στους εθνικιστές να εισέλθουν στη Βουλή και να νομιμοποιηθούν. Αυτή ήταν η χειρότερη υπηρεσία που μπορούσαν να προσφέρουν τα συστημικά κόμματα στον τόπο…

  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε στον ανταποκριτή του ΑΠΕ, Αρ. Βικέτο, ότι θα κάνει σήμερα την έκπληξη και θα τερματίσει δεύτερος μετά τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την απόλυτη συντριβή για τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παρουσία του στις εκλογές εξυπηρετεί τον σημερινό πρόεδρο της Κύπρου και τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, Σταύρο Μαλά. Και αφαιρεί ψήφους από τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο. Όλα τα υπόλοιπα που λέει είναι για τα νήπια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό για τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ, ο οποίος έκανε καλή εμφάνιση στην τηλεοπτική μονομαχία. Δεν αναφέρομαι στις δηλώσεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προκαλούν κάθε Δημοκρατικό πολίτη. Το χειρότερο που συμβαίνει με τον κ. Χρίστου είναι ότι φέρεται με δουλοπρέπεια στους ναζί της Χρυσής Αυγής. Μπορεί να μην τους κάλεσε στην Κύπρο για να του συμπαρασταθούν, αλλά έσπευσε στην Αθήνα για να λάβει την ευλογία από τον αρχηγό των Ελλήνων ναζί, τον Μιχαλολιάκο. Μέγα σφάλμα…

  • ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Για τις εκλογές και τους υποψήφιους δεν μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα, επειδή το απαγορεύει ο νομοθέτης. Καλή ή κακή απόφαση δεν έχει την παραμικρή σημασία σήμερα, ημέρα των εκλογών. Ακολουθούμε το νόμο ακόμα και αν διαφωνούμε. Εύχομαι στους Κύπριους πολίτες «καλή ψήφο», «καλό βόλι» σήμερα που η Δημοκρατία αποθεώνεται. Και να εκλεγεί ο καλύτερος εκ των υποψηφίων με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον της Κύπρου και του λαού. Η Τουρκία είναι πάντα απέναντι στην Ελλάδα και στο νησί μας, και το θηρίο αυτό δεν θα ηρεμήσει ποτέ, ούτε θα εξημερωθεί. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ο στόχος των Τούρκων είναι πάντα η δική μας παράδοση. Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη. Η παράδοση είναι ο εύκολος δρόμος, και έχουμε κάμποσους πολιτικούς αποφασισμένους να το πράξουν. Δεν πρέπει να το επιτρέψει ο λαός.
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: