“America First”: Σφοδρός ανταγωνισμός ΗΠΑ–Λονδίνου για τo IPO της Aramco




Αργά αλλά σταθερά η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, ξεδιπλώνει στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο την πολιτική, “America First”, και όπως όλα δείχνουν δεν σκοπεύει να πάρει αιχμαλώτους, προχωρώντας ακάθεκτη για την οριστική επικράτηση.

Το 2018 αναμένεται να ξεσπάσει σφοδρός ανταγωνισμός μεταξύ των χρηματιστηρίων της ΝΥ και του Λονδίνου για το ποιος θα φιλοξενήσει την μεγαλύτερη δημόσια προσφορά μετοχών εταιρείας στην ιστορία, τη διάθεση του 5% των μετοχών της Σαουδαραβικής Aramco. Η σημερινή αποτίμηση της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 2 τρις δολάρια και με τη διάθεση του 5%, η αγορά εκτιμά ότι η ΣΑ μπορεί να αντλήσει περίπου 100 δις δολάρια.

Στο Νταβός, ο υπεύθυνος δημόσιων εγγραφών στο NYSE, John Tuttle, δήλωσε ότι οι κανόνες στη ΝΥ είναι πολύ απλοί, αντίθετα με τα ισχύοντα στην Ευρώπη και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου όπου πάσχουν από υπερβολική ρύθμιση της αγοράς.

Οι δικηγόροι της Aramco ωστόσο ανησυχούν μήπως λόγω της πρόσφατης νομοθεσίας στις ΗΠΑ για την εμπλοκή χωρών και κρατικών εταιρειών με την τρομοκρατία, μήπως τεθεί ζήτημα για τη ΣΑ στη Νέα Υόρκη λόγω της 9/11.

Το σίγουρο είναι ότι το οικονομικό επιτελείο του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, κινείται δραστήρια και δυναμικά στο παρασκήνιο, στην κατεύθυνση διατήρησης και οριστικής επικράτησης των ΗΠΑ στην πρωτοκαθεδρία της παγκόσμιας οικονομίας.

Reuters, Mignatiou.com, 24/01/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: