Αλλαγή της αρνητικής στάσης της Αυστρίας απέναντι στην Τουρκία, ζητά ο Τσαβούσογλου




Η ‘Αγκυρα αναμένει την αλλαγή της αυστριακής “σκληρής αντιτουρκικής γραμμής”, που, κατά την άποψή του, οφείλεται σε προκαταλήψεις της Αυστρίας απέναντι στο Ισλάμ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Αυστριακή ομόλογό του Κάριν Κνάισλ, έπειτα από τις συνομιλίες τους στην Κωνσταντινούπολη.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μία αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Βιέννης και ‘Αγκυρας, κυρίως εξαιτίας της αυστριακής υποστήριξης σε ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να συνεχίσει να μπλοκάρει τη συνεργασία της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης “Σύμπραξης για την ειρήνη”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, παρά τον έντονο τόνο που επικρατεί στην Αυστρία, η Τουρκία επί χρόνια δεν προχώρησε σε κάποιες ενέργειες, και όπως η Αυστρία τοποθετείται εναντίον μίας συμμετοχής της Τουρκίας στην ΕΕ και λαμβάνονται ανάλογες αποφάσεις στην αυστριακή Βουλή, κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί και ο ίδιος να παίρνει τις αποφάσεις του, σε ό, τι αφορά τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί πως, έπειτα από μία περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τη Βιέννη, η ‘Αγκυρα θα επανεξετάσει το θέμα της αυστριακής συνεργασίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά “σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα και θέλουμε να συγκεντρωθούμε σε ό, τι είναι θετικό”, και προσθέτοντας ότι: “μπορούμε σήμερα να γυρίσουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις”.

Στις δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έγινε προσπάθεια για την οικοδόμηση μίας αμοιβαίας κατανόησης, ως προς τη διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων από την αυστριακή και την τουρκική πλευρά, και πως η ίδια μίλησε “μία καθαρή γλώσσα” για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν και τα “καυτά ζητήματα”.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ανακοίνωσαν πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόκειται σύντομα να επισκεφθεί τη Βιέννη, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις της Κάριν Κνάισλ, σε συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών προγραμματίζεται η διοργάνωση ενός Αυστροτουρκικού Έτους Πολιτισμού και επίσης η δημιουργία μίας κοινής Οικονομικής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ομόλογός της, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ανακοίνωσε την πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε προξενικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι στην Αυστρία ζουν σήμερα 300.000 Τούρκοι.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε έντονη αντίδραση απέναντι στην εφαρμογή από την Τουρκία ενός μπλοκαρίσματος της στην αυστριακή συνεργασία στο ΝΑΤΟ — μπλοκάρισμα που προφανώς σχετίζονταν με την πάγια θέση της Βιέννης για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας — είχε προβεί ήδη τον περασμένο Μάιο η τότε αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Να τερματίσουν την μεταξύ τους αντιπαράθεση σε σχέση με την συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία, είχε καλέσει, ήδη στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, την Βιέννη και την ΄Αγκυρα. ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για μία δυσάρεστη κατάσταση, που σημαίνει, κατά τη γνώμη του, ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν ορισμένα προγράμματα συνεργασίας.

Κύκλοι στη Βιέννη ανέφεραν τότε πως η τουρκική πολιτική αποκλεισμού απέναντι σε χώρες που συμπράττουν με το ΝΑΤΟ, είχε αρχίσει ήδη τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2016, όταν η αυστριακή κυβέρνηση είχε επιχειρηματολογήσει στο πλαίσιο της ΕΕ και κυρίως στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, εναντίον μίας ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως “οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων”.

Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, μόνον μια “προνομιακή σχέση” για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Σήμερα, σε καμία άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, ο πληθυσμός δεν είναι τόσο επιφυλακτικός και αρνητικός απέναντι σε μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όσο στην Αυστρία, όπου σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες της στη συντριπτική πλειονότητα τους και σε ποσοστό πάνω από το 70 %, τάσσονται κατά της τουρκικής ένταξης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την επανέναρξη των αυστριακών ανασκαφών στην Έφεσο

Την επανάληψη των ανασκαφών του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην αρχαία Έφεσο, οι οποίες είχαν διακοπεί αρχές Σεπτεμβρίου του 2016, με εντολή του υπουργείου του, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η διακοπή των ανασκαφών είχε επιβληθεί τότε λόγω της κριτικής της Βιέννης τόσο στις εξελίξεις στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, όσο και της επίμονης απαίτησης της επίσημης Βιέννης για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ‘Αγκυρα.

“Εξαιτίας των γεγονότων και των μέτρων στην Αυστρία είχαμε διακόψει τις αρχαιολογικές δραστηριότητες στην Έφεσο και επιθυμούμε να τις επαναλάβουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, παρατηρώντας ότι “οι ανασκαφές έχουν σίγουρα μία συμβολική δύναμη για την Αυστρία”.

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά της για την απόφαση της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας πως αυτό ξεπερνά τις προσδοκίες από την σημερινή επίσκεψη της στην Τουρκία, και πως η Έφεσος έχει συμβολικό χαρακτήρα συνιστώντας ένα επιστημονικό έργο με μία οικονομική και τουριστική διάσταση που ενώνει τις δύο χώρες ήδη από το 1895.

Τον “ενθουσιασμό και την μεγάλη ανακούφισή” της από τη σημερινή εξέλιξη εξέφρασε από το ‘Αμπου Ντάμπι όπου βρίσκεται αυτή την περίοδο, η επικεφαλής των ανασκαφών, η διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, Σαμπίνε Λαντστέτερ.

Η εντολή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 για άμεσο σταμάτημα των ανασκαφών του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη Έφεσο, είχε αποτελέσει νέα κλιμάκωση της έντασης που επικρατούσε επί εβδομάδες στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις.

Σε τοποθετήσεις του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο τότε Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, είχε ζητήσει τη διακοπή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, λόγω, όπως τόνιζε ο ίδιος, παραβιάσεων από την ‘Αγκυρα θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών.

Εξάλλου, δριμεία κριτική στο “πρωτοφανές κύμα διώξεων στην Τουρκία”, αλλά και “στην ανάμιξη του καθεστώτος Ερντογάν στην τουρκική Κοινότητα στην Αυστρία”, είχε ασκήσει επανειλημμένα εβδομάδες νωρίτερα, ο τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος τότε συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος,.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Σεμπάστιαν Κουρτς ηγείται ως καγκελάριος, της νέας κυβέρνησης συνασπισμού του κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων από το οποίο προέρχεται η υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Σε αντίδρασή της η Άγκυρα είχε προβεί τότε σε άκρα προσβλητικές κατηγορίες κυβερνητικών αξιωματούχων της εναντίον της Βιέννης και είχε ανακαλέσει στα μέσα Αυγούστου του 2016 τον πρεσβευτή της από την Αυστρία, ενώ η επόμενη ενέργεια της ήταν η διακοπή των αυστριακών ανασκαφών στην Έφεσο.

Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από 120 χρόνια, από το 1895, στις ανασκαφές στην Έφεσο, που σήμερα υπάγεται στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και η οποία υπήρξε στην Αρχαιότητα μία από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες ελληνικές πόλεις στην Μικρά Ασία, όπου βρισκόταν ένα από τα επτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, το Αρτεμίσιο, ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος,.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

25/01/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: